Skip to main content

Wikipedia îşi schimbă termenii de utilizare, somând la transparenţă şi denunţ al publicităţii mascate

 
Wikipedia
Wikipedia

WikipediaNumărul autorilor voluntari care contribuie la dezvoltarea enciclopediei online Wikipedia este în scădere. În acelaşi timp, creşte numărul acelor contributori care practică publicitate mascată. Pentru a contracara acest fenomen, Wikipedia a lansat contraofensivă, modificându-şi termenii de utilizare: cine e plătit pentru conţinutul publicat sau modificat pe Wikipedia, trebuie pe viitor să o declare public, scrie HotNews.ro.

Publicitate

Este un apel la transparenţă, pe care Wikipedia îl face pentru a-şi păstra reputaţia de enciclopedie concepută în mod obiectiv şi independent.

Anuntul a fost postat de Fundatia Wikimedia, care sta in spatele Wikipediei.

„Daca sunteti platit pentru contributia dv., trebuie sa declarati aceasta contributie platita. Trebuie sa va declarati apartenenta in rezumatul contributiei, pe situl utilizatorilor sau pe cel dedicat discutiilor, pentru a va face vizibila perspectiva“, se precizeaza in anuntul de schimbare a termenilor de folosinta, din 16 iunie.

Pe scurt, cine modifica date pe Wikipedia la comanda unei firme sau a unei agentii de publicitate, trebuie sa o declare in mod deschis si public.

Intre firmele care in anii trecuti ar fi manipulat texte din Wikipedia se numara Nestlé, Securitas, Boehringer-Ingelheim si Daimler. Un caz recent ar fi cel al Banc de Binary din Cipru, care pe platforma de freelanceri Elance ar fi cautat ulterior persoane care sa preia rezolvarea gafei de continut pe Wikipedia, oferindu-le 10.000 de dolari. Banc de Binary a fost acuzata in 2013 de catre U.S. Commodity Futures Trading Commission si United States Securities and Exchange Commission, ca ar fi incalcat legile fiscale ale Statelor Unite.

Saptamana trecuta, Wikipedia a semnat o intelegere cu mai multe firme de PR, care se obligau sa respecte termenii de folosinta. Piaristi de varf cum sunt Beutler Ink, FleishmanHillard, Peppercomm, Burson-Marsteller, Ketchum, Porter Novelli, Voce Communications, Edelman, Allison+Partners si Glover Park Group au comunicat ca vor transparentiza contributiile la Wikipedia, ale clientilor lor.

In februarie 2014, autorii care contribuiau la Wikipedia erau in numar de 76.000. Cu trei ani in urma, erau 89.000. Pe autorii din prezent, Wikipedia ar dori sa-i pastreze in orice caz.

„Daca prelucrati informatii de placere si in mod voluntar, nu se schimba nimic. Va rugam sa continuati!”, este indemnul de pe blogul Wikimedia. Si angajatii galeriilor de arta, ai muzeelor sau bibliotecilor pot de regula, fara „somatie la transparenta”, sa contribuie cu articole si informatii.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus