Skip to main content

Andrei Pleşu: Câteva cazuri de “trişerie jurnalistică”. Cum păcălesc publicul editorii prin titlurile articolelor

 
andrei plesu_kanal d
andrei plesu_kanal d

andrei plesu_kanal d

Publicitate

“Cîtă minciună, cîtă exagerare, cît „scandal” ai voie să mobilizezi, pentru a-ţi atinge scopul?”, se întreabă Andrei Pleşu în legătură cu titlurile de presă care induc publicul în eroare, într-un articol publicat de Adevărul.

“E normal să faci efortul de a-l seduce pe cititor, de a-i reţine atenţia printr-o abilă punere în pagină a mesajului. Întrebarea este pînă unde ai dreptul să-i manipulezi buna credinţă”, scrie Andrei Pleşu.

Câteva exemple savuroase sunt trecute în revistă de Andrei Pleşu:

 - „Preşedintele ţării nu a mai suportat întrebările jurnaliştilor şi a cedat nervos. Replică imposibil de reprodus a numărului unu în stat”.

Ce poţi crede citind, în România de azi, un astfel de titlu? E clar: Traian Băsescu şi-a dat (iar) în petic. L-au lăsat nervii şi s-a răstit la ziarişti. Te duci repede la text, să vezi cît de gravă e situaţiunea. Or, ceea ce afli este că Jose Mujica, preşedintele Uruguay-ului a făcut o declaraţie dură, după ce FIFA l-a suspendat pe Luis Suarez.

- O altă publicaţie a titrat catastrofic, alături de poza înlăcrimată a Anamariei Prodan: „Lovitură cruntă pentru Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Doliu în Arabia Saudită.”. Despre ce era vorba? Despre moartea soţiei celui care a fondat clubul Al Hilal, unde urmează să fie angajat dl. Reghecampf. De ce tristul eveniment a adus-o pe dna Prodan în pragul prăbuşirii sufleteşti nu se înţelege.

“Presa tabloidă a ajuns, în materie de fentă gazetărească, la performanţe greu egalabile”, scrie Andrei Pleşu:

- „Găinuşă: Şerban nu era capabil”. Urît lucru, îţi spui, să vorbeşti aşa despre un colaborator şi prieten. Dar, de fapt, altceva spusese dl. Găinuşă şi anume că, la un moment dat, şi-a asumat responsabilitatea emisiunii cînd Şerban Huidu nu era capabil s-o facă (din motivele pe care toată lumea le ştie).

- „Mihai Mitoşeru în stare de şoc: Copilul nostru…” , însoţit de chipul răvăşit al personajului, nu poţi să nu te gîndeşti, îngrozit, că ai de a face cu un destin mereu sumbru. „Copilul nostru a plecat pe lumea cealaltă” e prima propoziţie a textului. Din fericire, te linişteşti imediat: „copilul” e căţeluşul Tommy, decedat la venerabila vîrstă de 17 ani.

"Parcă văd unele reacţii la textul de mai sus: de ce mă ocup eu de Găinuşă, Prigoană şi Mitoşeru, cînd ţara se sufocă de grave şi insolubile crize. „Ţara piere şi baba se piaptănă”, scrie Andrei Pleşu în finalul textului. "Dar eu cred că ţara piere şi pentru că un anumit mod de a face presă ne spală creierele şi ne piaptănă ca pe morţi, înainte de îngropăciune…"

Articolul complet, pe site-ul Adevărul.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Geo Anti Limonada Geo Anti Limonada
  Uitati aicea cea mai mare triserie si escrocherie a prietenului dumneavoastra , domnul Liiceanu : e vorba de mizeria de carte a lui Dan Alexe (despre care a amintit si Marius Chivu in "Dilema Veche) , la josnicia asta au participat , in principal numitii : Radu Paraschivescu, Dan C. Mihailescu sau Catalin Stefanescu de la tvr
  RUSINE !!!
 • Alexandra Chilie Alexandra Chilie
  Trebuie sa va multumesc pentru subiectul abordat: doua dintre cazurile luate ca exemplu imi "zgariasera" si mie nervii
 • PSpataru' PSpataru'
  Din fericire, fiecare publicatie si jurnalist are cititorii pe care ii merita...

Trimite un comentariu

sus