Skip to main content

OPINIE. Unde să aprinzi o lumânare pentru presă, la Vii sau la Morți? Aceasta-i întrebarea!

 

Petrisor Obae site

Publicitate

Textul care urmează a fost publicat de subsemnatul pe site-ul Freedom House, organizatorul concursului Tânarul Jurnalist al Anului.

"Acum o săptămână, m-am întâlnit la Mănăstirea Bârsana, în colț de țară, prin Maramureș, cu Brândușa Armanca. „Aprind o lumânare și pentru presă, mi-a spus”. „La Vii sau la Morți?, am întrebat”. S-a amuzat. Nu știu unde a aprins lumânarea, dar sunt sigur unde aș fi aprins-o eu.

Copleșiți de interese politice, economice, cu spectrul concedierilor deasupra capului, există (încă) jurnaliști care se încăpățânează să-și facă onorabil meseria. Și cred că sunt mai mulți decât am fi tentați să credem la prima vedere, sub bombardamentul masiv și toxic dinspre instituții influente și dinspre publicul dezamăgit.

Acum zece ani, când eram premiat la concursul Tânărul Jurnalist al Anului, presa era cu gâtul sub piciorul guvernării PSD. Puține erau locurile în care se putea „evada” și am avut norocul să lucrez la unul dintre acestea – Capital. De altfel, articolul pentru care am primit premiul îl avea ca subiect pe Dragoș Șeuleanu, șef al radioului numit de PSD.

Însă chiar și în presa „cucerită” de guvernanți, ziariștii erau conștienți de situația care îi sugruma profesional, exista o solidaritate – da, sună pompos acum – de breaslă. Nu eram rupți între „băsiști” și „antibăsiști”. Premiul venea ca o validare, din partea unui juriu respectat și acceptat.

Între timp, presa aproape a capitulat. Solidaritatea de care am amintit este o glumă, iar ziariștii s-au implicat alături de patroni în războaiele acestora. Au căzut într-o capcană periculoasă. Una semnalată admirabil de Ion Cristoiu, într-o propoziție de lipit în redacții: „Spre deosebire de politicieni, ziariștii se urăsc sincer între ei”, a scris într-un editorial.

Chiar și așa, există încă jurnaliști, cred că nu puțini, care își respectă meseria și încearcă să se descurce onorabil. Îi întâlnim și în zone unde tentația greșită de generalizare ne-ar face să punem ștampila pe toată echipa. În situația de acum, un premiu este mai mult decât o validare, este o încurajare.

O „rezistență” va exista întotdeauna și merită semnalată. Nu o „rezistență” pentru bravadă, ci una mai simplă, care pornește din conștiința lucrului făcut corect și onest. Și util.

Dacă ajungeți la o biserică, aprindeți o lumânare pentru presă! La Vii! Încă."

Concursul Tânărul Jurnalist al Anului se adresează tinerilor jurnalişti (până în 35 ani) din întreaga ţară, care scriu în presa tipărită şi online.

În acest an, competiția oferă trei premii de câte 1.000 de euro, la trei secțiuni.

  • Actualitate internă, secțiune sponsorizată de E.ON
  • Economie/Finanțe/Bănci – sponsorizată de UniCredit Țiriac Bank
  • Mediu/Ecologie – sponsorizată de Eco-Rom Ambalaje

Detalii despre concurs, aici.

Puteți citi povești ale foștilor laureați, pe pagina de Facebook a concursului, aici.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Cine sunt frate astia cu articolul lor? un alt ONG cu specific jurnalist cum sunt alte sute de ONG-uri asemanatoare (de care abia a auzit cineva si care se comporta de parca ar insemna vreo ceva opinia lor)?
  • ha, ha, ce tare! pai atunci te critic pt ca nu e clar ca tu l-ai scris :) Semneaza-te omule pt ca astfel de articole motiveaza oamenii sa mai aprinda lumanarea la "vii" si sa mai spere la minuni in ceea ce priveste presa
  • cine l-a scris? - ca nu apare numele nicaieri si nu am timp sa intru pe sursa... oricum, fain articol, fain titlu! bravo!

Trimite un comentariu