Skip to main content

Analiză Coaliția pentru o Presă Curată. Probleme cu legea în presa centrală: de la cazul Andrei Bădin, la Dan Voiculescu

 

Sursa foto: Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Publicitate

Patroni, acţionari, directori sau jurnalişti ai unor publicaţii din presa centrală se află în atenţia organelor de anchetă penală – DNA/DIICOT. Alții au pierdut definitiv procese de calomnie care le-au fost intentate în curțile civile, arată Coaliția pentru o Presă Curată într-o analiză a situației.

„Fără a fi exhaustivă, analiza își propune să prezinte starea în care ne aflăm în acest moment din perspectiva problemelor judiciare, a insolvențelor și a acționariatului”, spun jurnaliștii Coaliției pentru o Presă Curată.

Aceasta este prima parte din trei ce prezintă fapte și date relevante pentru a înțelege gradul de libertate și condiționările presei autohtone.

B1 TV

Realizatorul TV Andrei Bădin a fost trimis în judecată de către DNA, în iulie 2014, fiind acuzat că i-a cerut mită președintelui Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, pentru a opri o campanie de presă împotriva ministrului Mediului, Rovana Plumb.

Trustul Intact

În octombrie 2013, DNA i-a trimis în judecată în dosarul de şantaj la RCS/RDS pe Sorin Alexandrescu (director general al Antena TV Group SA), Dan Voiculescu, fiica acestuia, Camelia Rodica Voiculescu, George Matiescu (director general al Intact Publishing), precum şi persoanele juridice Antena 3 SA, Antena TV Group SA şi Intact Publishing. Procesul se află pe rolul Curții de Apel București. Sursa aici.

Camelia Voiculescu a mai fost trimisă în judecată de DNA în 2008, în dosarul Loteria II, alături de George Copos. Procesul se judecă la Tribunalul București.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv pe 8 august la 10 ani închisoare de Curtea de Apel Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Prejudiciul în acest caz este de 60 de milioane de euro, iar instanța a dispus confiscarea terenurilor şi a clădirilor unde funcționează posturile TV. Sursa aici.

Trustul PRO

În luna aprilie 2014, procurorii au descins la studiourile Media Pro din Buftea, într-un dosar de evaziune fiscală. Percheziţiile au legătură cu firmele care au colaborat strâns cu studiourile de la Media Pro. 11 persoane au fost arestate preventiv, iar prejudiciul se ridică la 1,5 milioane euro.

Realitatea TV

Realitatea Media, societate care deține licența postului Realitatea TV, a fost pusă sub acuzare în anul 2013, în calitate de persoană juridică, de către DNA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani.

În același dosar, procurorii au început urmărirea penală față de persoana juridică Strategies Research Investments SRL (care deține 86,51% din Realitatea Media), dar și față de Maricel Păcuraru (care deține 50% din acțiunile Strategies Research Investments SRL) și Liviu Luca (acționar indirect prin Global Video Media SA şi PSV Company).

Citiți analiza integrală, AICI. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu