Skip to main content

Marile nume din presa franceză se solidarizează, dupa ce un săptămânal a prezentat întâlnirile cu sursele pe care le-au avut doi ziarişti Le Monde care scriau despre Sarkozy

 
Screen Shot 2014-10-19 at 12.11.44 PM
Screen Shot 2014-10-19 at 12.11.44 PM

Screen Shot 2014-10-19 at 12.11.44 PMRedacţiile a 14 mari ziare şi posturi de radio din Franţa au condamnat metodele folosite de săptămânalul de dreapta Valeurs Actuelles, care, acuzând o susţinere din partea autorităţilor socialiste, a dezvăluit în această săptămână o serie de întâlniri pe care le-au avut doi ziarişti ai Le Monde care efectuau o anchetă asupra fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, scrie HotNews.ro, care citează AFP.

Publicitate

"Noi, ziariştii, dezaprobăm colectiv şi ferm metodele folosite de ziarul Valeurs Actuelles, care a publicat în 15 octombrie un articol intitulat 'Revenirea lui Sarkozy: întâlnirile secrete a doi ziarişti Le Monde'", se arată în acest comunicat.

"Această atingere gravă la secretul surselor este nedemnă de meseria noastră", scriu Le Monde, Figaro, Parisien, Nouvel Observateur, Point, Echos, Radio France, Mediapart, Rue 89, L'Express, Liberation, Europe1, RFI şi TF1.

"Ii sustinem pe confratii nostri Gerard Davet si Fabrice Lhomme, insarcinati cu afacerile judiciare ale Le Monde, ale caror intalniri au fost prezentate de Valeurs Actuelles. Tinem sa reamintim ca nu exista surse fara protectia surselor. Nu exista informare libera fara surse. Ca democratia este amenintata cand nu mai exista informatie libera", afirma redactiile semnatare ale comunicatului.

Le Figaro a subliniat ca "nu este sanatos ca ziarele sa supravegheze alte ziare si sa pretinda ca pot discerne motive ascunse intr-un articol sau altul".

Le Monde a anuntat miercuri ca va cere deschiderea unei "anchete pentru spionaj si va depune plangere pentru defaimare si insulta", dupa aparitia articolului din Valeurs Actuelles care lasa sa se inteleaga ca puterea socialista ar putea ajuta in ancheta legata de dosarele in care este implicat Nicolas Sarkozy.

"Articolul din Valeurs Actuelles arata ca actiunile si gesturile colaboratorilor nostri erau urmarite si ca probabil au fost urmariti", a afirmat miercuri Gilles Van Kote, directorul Le Monde, intr-un editorial.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus