Skip to main content

Premieră în presă: reporteri cu sindrom Down realizează o emisiune la TVR Cluj

 
Screen Shot 2014-10-01 at 10.19.44 AM
Screen Shot 2014-10-01 at 10.19.44 AM

Screen Shot 2014-10-01 at 10.19.44 AMTineri cu sindrom Down vor lucra ca reporteri pentru o emisiune TV pe teme sociale, realizată de Asociaţia Hans Spalinger (AHS), o organizaţie care oferă servicii terapeutice şi educative pentru copiii cu handicap mintal sever, împreună cu TVR Cluj.

Publicitate

Această iniţiativă este o premieră în peisajul media european; în prezent, în lume există un singur reporter de televiziune cu sindrom Down, care se numeşte Fernanda Honorato şi transmite pentru TV Brasil.

Noua emisiune se va numi „Fără prejudecăţi” şi va putea fi urmărită la nivel regional pe postul TVR Cluj în fiecare vineri de la ora 17, iar la nivel naţional pe postul TVR 3, în fiecare vineri de la ora 18, începând din 3 octombrie.

De asemenea, emisiunea va fi disponibilă pe platforma online TVR Plus. Pentru a asigura accesibilitate maximă, întregul program va beneficia şi de interpretare în limbaj mimico-gestual.

Emisiunea va aborda probleme sociale ale comunităţii, tematici legate de educaţie şi integrarea persoanelor cu dizabilităţi fizice sau psihice.

"Miza acestui demers este de a schimba mentalităţi şi de a arăta că tinerii cu dizabilităţi pot fi resurse pentru comunitate, pot fi integraţi în societate şi pot fi utili, lucrând alături de cei din jur", se arată într-un comunicat de presă al Asociaţia Hans Spalinger (AHS)

Prima emisiune va trata percepţia publicului larg cu privire la dizabilitate şi subiectul accesibilităţii spaţiilor şi serviciilor publice din Cluj-Napoca pentru persoane cu dizabilităţi – de la rampele de acces până la modul în care o persoană care nu aude poate apela serviciile de urgenţă.

Cei trei tineri care lucrează că reporter pentru noua emisiune sunt Raluca Avram, Mihai Arsenie şi Bogdan Cristea, cu vârste cuprinse între 26 şi 32 de ani.

Ei frecventează un centru educaţional pentru persoane cu sindrom Down, Centrul Raluca – DownCER. Pentru a prelua rolul de reporteri, sunt instruiţi pe partea tehnică de specialiştii TVR Cluj, iar Carmina Bedreagă, specialist AHS, îi ajută în dezvoltarea personală, securizare emoţională şi logopedie.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • in sfarsit o veste cu adevarat minunata din media romaneasca. felicitari celor de la tvr cluj si felicitari si voua ca ati dat stirea mai departe. un mic pas catre civilizarea Romaniei!

Trimite un comentariu

sus