Skip to main content

Un membru în Consiliul de Administraţie al SRTV pune sub semnul întrebării independenţa editoriala a postului public: Victor Ponta - 'erou' la emisiunea 'Viaţa satului', cu o săptămână înainte de alegeri

 
TVR
TVR

TVRAndrei Muraru, membru titular al Consiliului de Administraţie al SRTV, acuză că la postul public de televiziune "se întâmplă lucruri ciudate", cu o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, ce ridică suspiciuni cu privire la autonomiei şi independenţei editoriale a televiziunii publice, scrie HotNews.ro.

Publicitate

Într-un comunicat de presă transmis ieri, Andrei Muraru prezintă drept exemple desfăşurarea unei ediţii speciale a emisiuni "Viaţa Satului" - în care a fost invitat premierul Victor Ponta - pe care o descrie drept "o mostră de manipulare", cu întrebări ridicate la fileu şi teme aranjate, şi faptul că exit poll-ului pe care TVR ar urma să îl comande pentru a măsura opţiunile la alegerile prezidenţiale din 2 şi 16 noiembrie ar urma să ajungă la o firmă de sondare apropiată PSD.

"Candidatul PSD la aceste alegeri prezidenţiale, domnul Victor Ponta, nu a găsit de cuviinţă să participe la nici o dezbatere electorală organizată de TVR, dar asta nu l-a făcut să refuze 'invitatia' la o 'editie speciala' a emisiunii 'Viaţa Satului', astăzi, 26 octombrie 2014, chiar de Ziua Recoltei. Probabil, a recoltei electorale, deducem noi, întrucât emisiunea a fost atât de 'speciala' încât publicitatea electorală a fost banal mascată sub o discuţie despre banii agricultorilor", susţine Andrei Muraru.

Potrivit reprezentantului CA al SRTV, "emisiunea a fost o mostră de manipulare", cu "întrebările ridicate la fileu, temele aranjate şi subiectele probabil dinainte negociate au avut darul de a adânci suspiciunile că TVR este controlată de partidul de guvernământ nu doar prin deciziile majorităţii membrilor Consiliului de Administraţie, dar chiar prin unii angajaţi aflaţi în posturi de conducere".

Cel de al doilea eveniment notat de Andrei Muraru este cazul exit poll-ului pe care TVR ar urma să îl comande pentru a măsura opţiunile la alegerile prezidenţiale din 2 şi 16 noiembrie. Acesta povesteşte că "iniţial, SRTV a decis organizarea unei licitaţii cu valoare estimată, licitaţie electronică la care nu s-a prezentat nici un competitor până la termenul-limită (21.10.2014). Aşadar, pentru că 'timpul nu mai permite repetarea procedurii de cerere de oferte', Consiliului de Administraţie i se propune aprobarea unei negocieri directe fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare",

Andrei Muraru a fost propus în Consiliul de Administraţie de PNL. În plus, istoricul Andrei Muraru, fostul şef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a fost numit, în luna iulie, în funcţia de consilier personal al lui Klaus Iohannis.

Comunicatul de presă semnat de Andrei Muraru şi transmis ieri jurnaliştilor a fost publicat şi pe pagina oficială a PNL.

Comunicatul integral transmis de Andrei Muraru

"La TVR se intampla lucruri ciudate: Victor Ponta - "erou" la emisiunea "Viata satului", cu o saptamana inainte de alegeri / Exit poll-ul de la TVR ar urma sa ajunga la o firma de sondare a PSD

Cu o saptamana inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, la televiziunea publica se intampla lucruri ciudate. Aceste evenimente stranii nu au cum sa nu trezeasca serioase suspiciuni asupra autonomiei si independentei editoriale a televiziunii publice care, conform legii, trebuie ferita de orice ingerinta politica.

Dupa presiunile care s-au facut asupra conducerii televiziunii si care au dat nastere unui mare scandal de presa in urma cu o luna, lucurile par sa nu se fi linistit la nivelul management-ului acestei institutii. Avand in vedere aceste evolutii, ma vad obligat sa informez opinia publica asupra a doua evenimente recente.

Candidatul PSD la aceste alegeri prezidentiale, domnul Victor Ponta, nu a gasit de cuviinta sa participe la nici o dezbatere electorala organizata de TVR, dar asta nu l-a facut sa refuze "invitatia" la o "editie speciala" a emisiunii "Viata Satului", astazi, 26 octombrie 2014, chiar de Ziua Recoltei. Probabil, a recoltei electorale, deducem noi, intrucat emisiunea a fost atat de "speciala" incat publicitatea electorala a fost banal mascata sub o discutie despre banii agricultorilor. Imbracata in subiecte "sensibile" precum cuantumul fondurilor primite de fermieri, piata laptelui sau eliminarea unor accize, emisiunea a fost o mostra de manipulare. Intrebarile ridicate la fileu, temele aranjate si subiectele probabil dinainte negociate au avut darul de a adanci suspiciunile ca TVR este controlata de partidul de guvernamant nu doar prin deciziile majoritatii membrilor Consiliului de Administratie, dar chiar prin unii angajati aflati in posturi de conducere.

Un alt subiect controversat este cel al exit poll-ului pe care TVR ar urma sa il comande pentru a masura optiunile la alegerile prezidentiale din 2 si 16 noiembrie a.c. Initial, SRTV a decis organizarea unei licitatii cu valoare estimata, licitatie electronica la care nu s-a prezentat nici un competitor pana la termenul-limita (21.10.2014). Asadar, pentru ca "timpul nu mai permite repetarea procedurii de cerere de oferte", Consiliului de Administratie i se propune aprobarea unei negocieri directe fara publicarea prealabila a unui anunt de participare. Gurile rele, dar cunoscatoare ale tertipurilor licitatiilor publice, dadeau ca sigura aceasta repetare a licitatiei, care ar urma sa fie castigata de o firma de sondare apropiata PSD.

Andrei Muraru, membru titular al Consiliului de Administratie al SRTV"

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • La ce se astepta dl. Muraru de la decoratul cu medalia nerusinarii Stelian Tanase si de la nevertebratul Gherghescu?

Trimite un comentariu

sus