Skip to main content

Înregistrarea care a aruncat în aer politica din Moldova, cu Renato Usatîi a fost făcută de un jurnalist român. Exclusiv Paginademedia.ro: “A fost publicată fără acordul nostru. E parte a unei documentări"

 

Renato Usatii Adevarul
Renato Usatîi, om de afaceri și președintele Partidului Patria, scos din cursa electorală, vorbește în înregistrare despre legăturile cu serviciile secrete rusești. Sursa foto: Adevărul

Publicitate

INTERVIU EXCLUSIV. O înregistrare audio detonată în Republica Moldova cu doar câteva zile înaintea alegerilor a fost făcută de un jurnalist român încă de anul trecut, dar a fost dată publicității fără voia acestuia. Despre ce ziarist din România este vorba?

Paginademedia.ro vă prezintă în exclusivitate un interviu cu jurnalistul român de investigație, în care acesta spune cum filmul a fost furat, cel mai probabil, din telefonul pe care era înregistrat, dar și care a fost contextul în care a avut loc discuția cu politicianul de peste Prut.

Acum două zile, o secvență audio publicată pe Youtube îl avea ca actor principal pe Renato Usatîi, președintele Partidului Patria, din Republica Moldova.

Filmul a venit într-un moment tensionat: înaintea alegerilor, în perioada în care Partidul Patria era acuzat de finanțări ilegale și cu doar o zi înainte ca formațiunea politică să fie scoasă din lupta electorală.

În înregistrare, Usatîi vorbea de legăturile cu serviciile de informații ale Federației Ruse (FSB) și despre cum relațiile cu acestea îl ajută în afaceri. Usatîi vorbea cu un “necunoscut”.

Mihai Munteanu, “necunoscutul” care l-a demascat pe Usatîi

“Necunoscutul” este un jurnalist român cu ștate vechi în munca de investigație: Mihai Munteanu, ziarist la Rise Project. Premiat de-a lungul timpului la concursuri internaționale de jurnalism, Mihai Munteanu a fost cel care a contribuit la demisia Elenei Udrea de la Cotroceni, în urma articolelor publicate de el în Evenimentul zilei.

Mihai Munteanu a declarat pentru Paginademedia.ro că discuția cu Renato Usatîi a fost făcută anul trecut și că era doar pe telefonul lui. "N-am dat-o nimănui", spune Munteanu. "Încă nu știm cum s-a scurs".

Mihai Munteanu, pentru Paginademedia.ro:

"Înregistrarea aceea a fost făcută cu telefonul meu și a rămas acolo până când ne-am dat seama ca asta e o imprudenta. A existat un moment critic insa când am inceput sa banuim ca suntem spionați."

Secvența apărută pe Youtube fără aprobarea ziaristului era o bucată din documentarea pentru filmul documentar Asasin în Lege, un insight jurnalistic în lumea asasinilor plătiți din spațiul post-sovietic, pe care Rise Project îl lansează azi.

"Usatîi este una dintre verigile care conectează grupări de crimă organizată la interesele de afaceri ale nomenclaturii rusești, dar și la structurile de forță ale Kremlinului", spune Munteanu în interviu.

Usatîi știa că Mihai Munteanu este ziarist și a acordat și un interviu video jurnalistului din România, altul decât cel din discuția apărută pe net.

Mihai Munteanu, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro:

Paginademedia.ro: Când a fost făcută înregistrarea cu Usatîi?
Mihai Munteanu: Discuția la care te referi a fost înregistrată în iunie 2013, la aproape o luna dupa ce l-am cunoscut pe Renato Usatii. Ea a fost precedata de altele și, mai ales, urmata de foarte multe intalniri.

In ce context au avut loc aceste discutii?
Pe parcursul unei investigații RISE care a durat doi ani și jumătate, timp în care noi am folosit mai multe tehnici de documentare, inclusiv incognito și înregistrări audio-video luate cu echipamente ascunse.

Documentarea a plecat de la mișcările unui asasin moldovean prin Europa. Cred ca iti amintesti, de pilda, de atentatul din București, cartierul Vitan, comis în noiembrie 2012, cand un cetățean din București a fost confundat cu un lider interlop și ciuruit cu un Kalashnikov.

Omul a scăpat, dar noi am mers pe urmele asasinului, ceea ce s-a dovedit o muncă de anduranță, din om în om, dintr-o țara într-alta alta, și astfel am reușit să punem cap la cap un puzzle complicat. Evident, pe noi ne-au interesat beneficiarii din umbră, oamenii care au comandat aceste crime. Asasin în lege te ajută să-ți faci o idee.

Care era scopul acestei intalniri cu el?
Asa cum vei vedea peste cateva ore, urmărind documentarul Asasin în lege, Renato Usatii este unul dintre personajele cheie ale investigației noastre. Practic, Usatii este una dintre verigile care conectează grupări de crimă organizată la interesele de afaceri ale nomenclaturii rusești, dar și la structurile de forță ale Kremlinului.

 

Înregistrarea aceea a fost făcută cu telefonul meu și a rămas acolo până când ne-am dat seama ca asta e o imprudenta

Cum a transpirat aceasta inregistrare? De ce acum? Le-ai dat-o tu?

Nu, n-am dat-o nimanui. Noi suntem ziariști, n-avem alt comandament decat ceea ce credem noi ca raspunde interesului public. Documentările noastre, de orice natură ar fi ele, sunt dedicate exclusiv website-urilor noastre si ale partenerilor mass-media din regiune.

Încă nu știm cum s-a scurs și marea problemă este că există o mie de variante de raspuns. În tot acest timp, ne-am întalnit cu fel si fel de oameni, cu profesii, anturaje și interese diferite, am intrat în sedii de instituții sau in locatii secrete alese de sursele noastre de informatii. Am fost urmăriți si permanent sub presiune, lucru firesc în condițiile in care avansam în ancheta.

Înregistrarea aceea a fost făcută cu telefonul meu și a rămas acolo până când ne-am dat seama ca asta e o imprudenta. Pe teren insa prevalează interesul de a obține informații și, mai ales, de a le confirma din alte surse.

Uneori, miscandu-ne în viteză, neglijam ca prostii protectia datelor stocate in device-urile proprii, deși e limpede pentru toti că logistica unui jurnalist este vulnerabila la atacuri profesioniste din exterior.

De fapt, nu exista un sistem infailibil, chiar dacă organizăm crypto-party-uri la RISE, incercand sa ne protejam computerele si sa facem backup-uri cand si cum putem. A existat un moment critic insa când am inceput sa banuim ca suntem spionați. Filmul ASASIN IN LEGE subliniază inclusiv acest moment.

Noi suntem reporteri, deci nu contra-spioni, or atunci cand exista pericolul ca cineva sa te spioneze, grija noastra de baza va rămâne protecția surselor. Ăsta-i primul reflex

Discutia a fost inregistrata pentru a fi facuta publica ulterior sau doar pentru documentare? Aveati de gand sa o publicati?

Înregistrările au fost făcute in cadrul acestei documentări. Înregistram pe ascuns numai in cazuri speciale, atunci cand informatiile sunt foarte importante pentru public si cand avem de-a face cu oameni periculoși care au multe lucruri de ascuns. Cazul de fața se înscrie în această excepție. În ultimă instanță, avem nevoie de dovezi clare pentru că oamenii acestia încearcă să nu lase urme, așa că asta e singura soluție atunci cand, la sfârșit, ne confruntăm noi însine cu un proces dur de fact-checking.

Închipuie-ti ca fiecare informație publicată de noi trece prin filtrul unor colegi de-ai nostri, jurnalisti si ei, dar din alta țară, din alt centru de investigații, cum ar fi, de exemplu, CIN din Bosnia-Hertegovina. Este un exercițiu sănătos în care instituția "capului limpede" își arată adevărata utilitate chiar daca te enervezi crunt uneori cand ti se pun intrebari de genul: "Dar de unde stim noi că Năstase a fost la închisoare, ai vreun document pentru asta?" Avem de gand să publicăm tot ce e de interes public, dar atunci cand incepi o documentare de genul ăsta, e relativ greu de anticipat viitorul imediat, chiar dacă ai un plan cat de cat conturat atunci când pleci de acasa. E un proces in continua miscare.

 

Cum puteau fi luate inregistrarile, daca le aveai pe telefon? Vei face o plangere?
Încă nu știm. Nu știm dacă e cazul, nu știm împotriva cui. Sigur, e frustrant sa pățești asta, dar, pană la urmă, înregistrarea aceea este adevărată, Usatii a confirmat discuția. Cum spuneam, noi suntem reporteri, deci nu contra-spioni, or atunci cand exista pericolul ca cineva sa te spioneze, grija noastra de baza va rămâne PROTECTIA SURSELOR. Ăsta-i primul reflex.

Înainte de aparitia inregistrarii, ai fost contact, intrebat, ti s-a cerut acordul?
Nu.

 

Usatii stie că sunt jurnalist, mi-am declinat din primul moment identitatea

Usatii stia ca esti jurnalist si ca e inregistrat? El spune ca “am contacte cu mai multe persoane din domeniul serviciilor speciale, inclusiv din Romania. In cazul acestei inregistrari, interlocutorul meu incerca sa ma atraga intr-o colaborare”.

Usatii stie că sunt jurnalist, mi-am declinat din primul moment identitatea, i-am dat o carte de vizită cu toate coordonatele mele si ale angajatorului meu. Ba chiar a semnat un acord de difuzare a interviului oficial pe care ni l-a acordat, frumos, în fața camerei de filmat.

Sigur, n-a știut că multe dintre întâlnirile noastre au fost înregistrate și filmate pe ascuns, dar asta a fost un risc asumat de noi din rațiunile expuse de mai sus.

Într-adevăr, el are multe contacte cu ofițeri de informații și nu numai, dar aici lucrurile stau cu totul altfel, iar filmul nostru documentar face lumină.

VIDEO. Înregistrarea cu Renato Usatîi, apărută fără acordul jurnaliștilor de la Rise Project.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Felicitari celor de la RISE Project,pentru riscul lor si pentru ca inca mai au ramasitele JURNALISTULUI in sange!!!

Trimite un comentariu