Skip to main content

De la propuneri de sute de mii de lei pentru ziua alegerii, CNA-ul a votat 10.000 de lei pentru Antena 3, Naşul TV, Realitatea şi România TV

 
cna
cna

cnaDupă propuneri de sute de mii de lei pentru derapajele posturilor de ştiri din ziua alegerii şi două tururi de vot, Consiliul Naţional al Auvioziualului a votat sancţiuni în valoare de 10.000 de lei pentru Antena 3, Naşul TV, Realitatea şi România TV .

Publicitate

B1 TV şi TVR 1 au fost sancţionate astăzi doar cu somaţie publică pentru că, potrivit Monicăi Gubernat, membru CNA, au continuat campania în ziua celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale (16 noiembrie 2014).

Propunerea a fost făcută de Monica Gubernat şi a primit votul a şase dintre membri CNA (Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu şi Lorand Turos). Monica Gubernat a propus amendarea cu 10.000 de lei a celor patru posturi pentru limbajul injurios folosit în emisiunile din ziua alegerii, dar şi pentru că au continuat campania chiar şi în ziua votului.

După urmărirea unor secvenţe din ziua alegerilor prezidenţiale, Valentin Jucan, Radu Călin Cristea şi Monica Gubernat au propus fiecare un set de sancţiuni.

Jucan a propus cele mai mari amenzi, de 150.000 de lei pentru România TV, 100.000 de lei pentru Antena 3 şi câte 10.000 de lei pentru Naşul TV şi Realitatea TV. Propunerea aceasta a fost votată doar de cel care a făcut-o, Valentin Jucan.

Valentin Jucan, despre derapajul România TV cu privire la coada de la Paris:

„Vi se pare în regulă că în cadrul unui reportaj, în direct, să se filmeze altceva decât conţinutul reportajului? La transmisiunea de la Paris, în cadrul căruia reporterul filma o stradă care părea aproape goală, corespondentul spunea că nu mai este coadă, iar coada începea în spatele dânsului. La prima intervenţie s-a auzit cum cineva a strigat 'nu e adevarat, minte', inca este coada, urmând ca în următoarele materiale să fie scoasă chiar acea porţiune. Una se întampla şi alta spunea reporterul că se prezintă situaţia", i-a spus Valentin Jucan reprezentantului România TV la CNA, Roxana Niculescu.

">

La rândul ei, Roxana Niculescu, directorul de programe al postului, i-a răspuns membrului CNA:

„Pot să vă bănuiesc că eraţi la Paris sau aveaţi pe cineva acolo . Eu am avut încredere în ceea ce a spus reporterul meu, nu s-a scos absolut nimic, am avut echipă la Paris până luni seară. Nu vreau să vă spun ce s-a întâmplat luni seară în aeroport".

Radu Călin Cristea a propus amendarea cu 10.000 de lei a posturilor România TV, Realitatea TV şi Naşul TV şi câte o somaţie pentru Antena 3 şi TVR 1. Nici această prounere nu a primit prea multe voturi.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, câteva fragmente din discuţiile purtate de membrii Consiliului pe marginea abaterilor făcute d posturile de ştiri în ziua alegerii.

Rareş Aniţa, reprezentant B1:

„Singura problemă evidentă a fost că am difuzat cu un minut înainte de închiderea urnelor, înainte de ora 21.00. Într-adevăr a fost făcută o menţiune, care cita rezultatele publicate de Antena 3 cu doua minte înainte. Noi nu am avut un exit-poll al nostru, noi am preluat rezultatele de la alte televiziuni care au avut. Mi se pare o scăpare şi o chestiune minora".

Vera Secrieru, reprezentant Digi 24:

„Noi am difuzat la ora 20.26 acel moment cu care încercam să surprindem dinamica alegătorilor. Acel moment pregătea telespectatorii să rămână în faţa televizorului."

Andi Râpan, reprezentant Nasul TV:

„Emisiunea analizată a făcut un apel la ieşirea la vot şi nu la a vota într-un anumit fel. Nu am sesizat alte abateri în rapoartele de monitorizare."

Roxana Niculescu, director de programe la România TV:

„Nu vreau să mă scuz, aşa că îmi asum editorial absolut tot ceea ce s-a întamplat în campanie şi în ziua alegerilor, de aceea voi răspunde la intrebări. Voi răspunde la întrebările dvs."

Singura persoană care i-a adresat întrebări Roxanei Niculescu a fost Valentin Jucan, acesta făcând referire la derapajul privind coada de la Paris.

Viorel Vasile Buda:

„Mi se pare tardiv momentul în care discutăm. Toate aceste canale de ştiri s-au decredibilizat crezând că toată lumea se uita la ele şi nu în ultimul rând, aceste rezultate de care spunem toate erau absolut jenante"

Lorand Turos:

„Rezultatul votului ar fi fost acelaşi cu sau fără televiziuni, televiziunile au încercat să influeneze, dar cred că nu au reuşit. M-a surprins la TVR1, acolo am vazut campanie, la televiziunea publică, în ziua votului."

Valentin Jucan:

„Categoric toate posturile de televiziune au încălcat legea, mai mult sau mai puţin. Nu toate posturile de televiziune pe care le-am văzut astazi au încalcat legea egal, consider cp este nedrept, este in favoarea unor televiziuni aceasta abordare ca toate au incalcat legea. Toti au incalcat legea, dar nu la fel de grav."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus