Skip to main content

B1 TV, amendat cu 20.000 de lei pentru mai multe emisiuni, printre care şi un comentariu al lui Banciu pe subiectul Charlie Hebdo

 
Screen Shot 2015-01-12 at 11.31.02 AM
Screen Shot 2015-01-12 at 11.31.02 AM

Screen Shot 2015-01-12 at 11.31.02 AMPostul B1 TV a fost sancţionat de Consiliul Naţional al Audiovizualului cu 20.000 de lei pentru o emisiune a Sorinei Matei şi două ale lui Radu Banciu. În cazul emisiunii Sorinei Matei, membrii CNA au considerat că moderatoarea nu a stăpânit suficient de bine o ceartă între invitaţii săi, printre care şi jurnalistul Sabin Orcan.

Publicitate

În cazul emisiunilor lui Banciu, a fost inclusă şi o ediţie recentă în care realizatorul a făcut referiri la atentatele de la Paris, emisiune în care acesta a spus că islamul este o „cretinitate de religie” şi o altă ediţie în care acesta critica obiceiurile de Crăciun al românilor.

Sancţiunea a fost acordată la propunerea lui Valentin Jucan, după discuţii lungu în care unii membri s-au poticnit în a se decide în ce articole de lege s-ar încadra mai bine încălcările din emisiunile discutate. Propunerile au plecat de la 15.000 de lei, din partea luI Valentin Jucan, respectiv, 50.000 de lei, amendă propusă de Gabriel Tufeanu. Niciuna dintre propuneri nu a reuşit să întrunească numărul minim de voturi, şase, aşa că s-a făcut o propunere intermediară, de 20.000 de lei, care a trecut cu şase voturi pentru.

„Dacă ne batem joc de Crăciun şi aşa învăţăm copiii, mie nu mi se pare în regulă”, a spus Gabriel Tufeanu când a făcut propunerea de amendare.

Membrii CNA au fost duri în declaraţii cu privire la emisiunea lui Radu Banciu referitoare la cazul Charlie Hebdo.

Reprezentantul B1 TV, Rareş Aniţa, s-a prezentat în faţa CNA cu o foaie de hârtie pe care scria „Je suis Charlie”.

Din discuţiile purtate astăzi în faţa CNA:

Rareş Aniţa, reprezentantul B1 TV: „După cum aţi observat, nu cred că se poate reproşa nimic moderatoarei, pentru că aşa cum prevede legea a intervenit în momentul în care discuţia a degenerat. Pe parcursul emisiunii a avut loc schimburi de replici mai aprinse, eu cred că moderatoarea şi-a îndeplinit onorabil misiune, aceea de a păstra caracterul civilizat al emisiunii. Nu cred că există vreo încălcare a legi. În ceea ce priveşte emisiunea lui Radu Banciu, nu există subiect tabu, orice poate fi discutat, inclusiv religia sau religiile. Adevărurile trebuie spuse chiar dacă acestea deranjează. Sigur, da, e adevărat, o face într un mod destul de dur din punct de vedere al limbajului, dar aceasta este o modalitate prin care consideră Radu Banciu de a atrage atenţia asupra unor subiecte pe care le consideră importante.

Valentin Jucan, membru CNA – În ceea ce am vizionat, nu cred că este vorba de libertatea de a fi sau nu alături de un fenomen. Fiecare este liber să-şi exprime opinia, problema este cum o faci. Eu sincer îl consider pe Radu Banciu de ceva vreme, exact aşa cum mă consideră el pe mine, şi anume că-i consideră pe români nişte „căcaţi”. Opinia mea este că dl Banciu habar nu are despre islam. Niciun drept nu poate fi exercitat în mode excesiv şi nerezonabil. Liberateta mea se încheie unde începe libertatea dumneavoastră. (...) Noi de aceea suntem aici, nu pentru a nu lăsa un moderator să se exprime, dar există anumite limitări ale limbajului. Poţi să ai o opinie, dar nu trebuie să spui că poate sau nu să existe o religie. Cred că dl Banciu a depăşit cu mult limitele bunului simţ.

Monica Gubernat, membru CNA – Nimeni nu contestă dreptul la liberă exprimare, dar cred că în vocabularul domnului Banciu este mai mult decât „căcaţi” şi „ştoarfă”.

Florin Gabrea, membru CNA – Problema aceasta cu islamul este foarte delicată, foarte complicată. Aţi observato tot evenimentele care s-au petrecut. Întrebaţi-l pe dl Banciu dacă a văzut cumva emisiunile de la TV5 sau France 2. Aţi văzut pe vreunul acolo să spună „căcatul ăla”? Eu nu înţeleg, domnul Banciu pe ce lume trăieşte. Dacă ştie ce e caricatură, mi-aş dori să nu fie caricatură de moderator. Pentru că a trecut pe locul trei la audienţe, s-a gândit să arunce nişte înjurături şi poate ajunge pe doi. Vă rog, spuneţi-i să-şi revină, pentru că de la o vreme a devenit insuportabil. Nu poţi să fii în halul ăsta de jos şi de ordinar.

Laura Georgescu, preşedintele CNA – Cu tot respectul domnule Gabrea, dl Banciu nu este moderator. Aş vrea să pledez pentru multă chibzuinţă pentru că este un moment foarte sensibil pentru libertatea de exprimare.

Membrii CNA au considerat că au fost încălcate art 40 din lege, 40, alineat 3 din Codul audiovizual şi 47, alineat 2 din Codul Audiovizual.

Art 40 din Legea audiovizualului - „Este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală.”

40 (3) - Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

47 (2) - Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • utf,gjv utf,gjv
    In ultima saptamana am avut ocazia sa il aud pe Banciu fabuland intr-un mod ingrozitor. De exemplu, ieri a sustin ca un cetatean francez care s-a bucurat de uciderile la CH a fost condamnat la 7 ani de inchisoare. Google nu poate gasi decat 54 de arestati preventivi - nici un condamnat. E firesc, de vreme ce e vorba de un timp atat de scurt. Ar fi preferabil ca CNA-ul sa se ocupe de minciuni, in loc sa fie interesat de 2-3 cuvinte pe care orisicum numai oameni de o anumita factura (clovni si interlopi) le rostesc in gura mare catre mii de telespectatori.
  • pArA pArA
    Daca se intampla un "incident" similar la A3 sau RTV cred ca dura minim vreo 6 luni sa se ia o decizie ...
  • Aud Bin Vizual Aud Bin Vizual
    Bai, pazitorii onoarei stapinilor vostri, uite-aici ce inseamna si cojones si o tara libera (e de azi):

    "Ahmed Abutaleb, edilul Rotterdamului, care trăiește în Olanda din 1976, și-a manifestat în timpul emisiunii NewsHour de la BBC mânia că mulți musulmani refuză să se adapteze noului lor mediu social.
    „Este de neînțeles să te revolți împotriva libertății... Dar dacă nu-ți place libertatea, pentru numele lui Dumnezeu, fă-ți calabalâcul și pleacă.”
    Primarul nu s-a oprit: „Trebuie să fie un loc pe lumea asta unde să fii tu însuți, fii cinstit cu tine și nu te duce să ucizi ziariști nevinovați. Iar dacă nu-ți place aici pentru că umoriștii care nu-ți plac scot un ziar, atunci îți spun să te cari dracu’ de aici.”

    In traducere pentru straluminatii vizuali: "pack yor bag and fuck off". E, o luat BBC-ul amenda?
  • geo geo
    Interesant...ce repede a venit amenda...in schimb pentru alte iesiri mult mai grave - a se vedea Mircea Badea versus motociclistii turbulenti - nu s-a luat nicio decizie nici acum, desi speța este din august 2014.
  • Dan Dan
    „pe subiectul Charlie Hebdo”. Nu ți-e rușine să scrii așa? Folosim limba română. Corect era „despre subiectul Charlie Hebdo.” Vai de capul tău...
  • George George
    Asa cum spunea Radu Banciu aseara, amenda este in logica discursului 'politically correct', asa ca nu ma mira nici comentariile membrilor CNA cu referire la subiect.
  • maria maria
    Sa-i arda la buzunar pe patronii de la B1, pana l-om vedea afara!

Trimite un comentariu

sus