Skip to main content

Iohannis: Justiţia să nu se transforme în spectacol mediatic. Jurnalistul este obligat să dea informaţii

 
antena 3_iohannis
antena 3_iohannis

antena 3_iohannisPreşedintele Iohannis a declarat, astăzi, într-un interviu acordat pentru Adevărul Live, că ce vrea să atragă atenţia este că nu trebuie să se ajungă la fenomenul numit "telejustiţie", el subliniind totodată că jurnalistul este obligat să dea informaţiile obţinute, scrie Mediafax.

Publicitate

Întrebat, la Adevărul Live, despre referirea la "scurgerile din dosare" în discursul de marţi de la CSM, Iohannis a declarat:

"M-am bazat în această chestiune şi pe semnalele venite din sistemul judiciar, dar şi din clasa politică şi mi-am permis, evident, să am şi o evaluare proprie. Cu toţii ne dorim combaterea corupţiei, cu toţii ne dorim ceea ce se numeşte generic dreptate, să se facă dreptate, cu toţii dorim să fie pedepsiţi cei răi, e legitim. Pe de altă parte, trebuie să vedem că drepturi sunt nu numai aici, drepturi sunt şi dincolo. Şi, atunci, ce vreau să atrag atenţia este că nu trebuie să exagerăm, în niciun caz nu trebuie să ajungem la fenomenul care se numeşte telejustiţie. Justiţia nu se face şi nu se înfăptuieşte nici la televizor, nici în ziar".

Preşedintele Iohannis a precizat, în schimb, că este "perfect de acord că oricine are dreptul la informare şi orice jurnalist are o informaţie este aproape obligat să dea această informaţie".

"Dar de acolo până a muta evaluarea asupra faptei de la procuror la televizor este cale lungă", a spus Klaus Iohannis, precizând că trebuie să existe "criterii foarte clare" în acest sens.

"Acestea pot fi stabilite numai acolo în sistem: când, cum şi câte informaţii pot fi furnizate opiniei publice, fiindcă altfel riscăm ca printr-un exces de informaţii dintr-un dosar să apară impresia în publicul general că un om este vinovat şi poate nu-i. Şi acela are dreptul la un tratament corect şi are dreptul la imagine", a subliniat el.

Klaus Iohannis a precizat că, după părerea sa, este "greşit" ca justiţia "să se transforme într-un spectacol mediatic".

"Ştiţi foarte bine că noi am avut astfel de siuaţii după care oamenii au fost declaraţi nevinovaţi. Ori acele impresii care s-au creat în publicul general nu le mai ia nimeni înapoi, deci în niciun caz nu vreau să înţelegeţi că vreau să spun că nu avem dreptul la informaţie, avem. Dar trebuie şi aici să existe proceduri foarte clare: când, cum, şi atunci vom avea şi informaţie suficientă, dar vor avea şi procurorii şi judecătorii spaţiul lor să judece obiectiv, cu sobrietate să adune toate datele şi să avem lucru clar şi bine rezolvat", a menţionat el.

Şeful statului a declarat că "semnalul său a fost foarte clar receptat în sistem", "cel puţin acesta este feedback-ul" pe care l-a primit.

"Jurnalistul e obligat să obţină toate informaţiile pe care le poate obţine şi să le dea publicului, doar că trebuie să evităm să facem un circ mediatic dintr-o urmărire penală, dintr-un proces", a mai spus el.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus