
Toate cele cinci companii care au depus oferte pentru cele 61 de licente de televiziune digitala terestra - 2K Telecom (n.a controlata de familia deputatului Sebastian Ghita), Radio M Plus, Regal, Cargo Sped şi Digital Video Broadcast - s-au calificat in etapa urmatoare a licitatiei, a anuntat marti Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM).
Până la sfârşitul acestei luni comisia de licitaţie va anunţa ofertele câştigătoare în urma acestei prime etape şi dacă este necesar să fie organizate runde de licitaţie. In baza acestor licente, acordate pentru o perioadă de 10 ani, se vor putea furniza servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune după data de 17 iunie 2015.
În această procedură de selecţie competitivă sunt disponibile 2 multiplexuri naţionale, 40 regionale şi 19 locale.
Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.
Prin intermediul fiecărui multiplex naţional se vor putea furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii ţări, în timp ce multiplexurile regionale şi locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un judeţ, respectiv o localitate.
Alocarea acestor licente vizeaza asigurarea tranzitiei spre televiziunea digitala terestra, noua platforma TV care va inlocui emisia TV analogica pe cale radio terestra, care va inceta in 17 iunie 2015, conform obligatiilor internationale.
După ce se stabilesc câştigătorii şi preţurile pentru fiecare multiplex solicitat, licitaţia va continua cu o rundă de alocare în care multiplexurile vor fi repartizate ofertanţilor câştigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceştia vor fi dispuşi să le plătească pentru a obţine o anumită alocare a frecvenţelor.
Toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani, iar câştigătorii vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune după data de 17 iunie 2015.
Până la data de 1 mai 2017, câştigătorii celor două multiplexuri naţionale trebuie să pună în funcţiune un număr de cel puţin 36 de emiţătoare, în timp ce câştigătorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie să pună în funcţiune cel puţin un emiţător în fiecare zonă de alocare.
Taxa minimă de licenţă, care reprezintă preţul de pornire în cadrul licitaţiei pentru fiecare din cele două multiplexuri naţionale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale şi locale aceasta variază între 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru Bucureşti şi 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localităţi care nu este reşedinţă de judeţ.
Autor: Adrian Vasilache adrian.vasilachepaginademedia.ro
Comentarii
se trece la digital si multe TV romanesti inca emit analog