Skip to main content

Octav Popescu, Initiative, după publicarea motivării Consiliului Concurenței: „Am fost amendați pentru refuzul de a participa la licitații trucate”

 

Octavian Popescu, VP Initiative

Publicitate

 

„Agenția va alege să nu participe la licitațiile unor clienți care, sub aparența unui proces de licitație deschis și obiectiv, se folosesc de reputația respectabilă a unor participanți pentru a legitima ulterior acordarea oneroasă a contractului unui favorit”, a explicat Octav Popescu, vicepreședinte Initiative, într-un punct de vedere trimis paginademedia.ro. 

Poziția șefului Initiative vine după ce Consiliul Concurenței a făcut publică motivația deciziei de a amenda 11 agenții de media cu 3,2 milioane de euro pentru practici anticoncurențiale.

Octav Popescu spune, printre altele, că agenția a fosta amendată pentru că „pentru refuzul de a participa la licitații trucate”

„Prin decizia de neparticipare nu considerăm că am limitat accesul unor clienți la serviciile agenției noastre deoarece aceștia în fapt nici nu și le doreau.”, a mai adăugat acesta.

Popescu a reamintit că agenția Initiative a contestat, ca și celelalte companii amendate, în instanță decizia Consiliului Concurenței.

Reamintim că, recent, Consiliul Concurenței a publicat motivația deciziei de a amenda cu 3,2 milioane de euro 11 agenții de media care s-au reunit într-un club și au decis, printre altele, să nu participe la licitațiile la care erau invitate și agenții ale The Group. Documentul Consiliului, care se întinde pe 140 de pagini, conține zeci de corespondențe prin e-mail, purtate de reprezentanții celor 11 agenții prin care puneau la cale „izolarea” și „excluderea” lui Zoltan Szigeti, fondatorul și șeful The Group (detalii, AICI, AICI și AICI).

Documentul Consiliului Concurenței mai arată că agențiile amendate au boicotat o serie de licitații la care erau invitate și firme ale The Group (detalii, AICI).

Poziția integrală a lui Octav Popescu, în continuare:

„Am fost amendați pentru refuzul de a participa la licitații trucate”

Există clienți și câteva agenții care nu fac parte din clubul de media și care proliferează practici de business cu efecte nocive pentru toate părțile implicate: în primul rând pentru companiile-client, apoi pentru restul agențiilor, pentru furnizorii media și nu în ultimul rând pentru statul român.

Trebuie să clarificăm un aspect important: participarea la licitație este o decizie de business, liberă de orice obligații sau limitări legale și care se află strict la discreția agenției.

Având în vedere efortul și costurile importante – inclusiv cel de oportunitate – pe care le implică angajarea resurselor agenției într-o licitație, decizia de participare este una care trebuie evaluată sub toate aspectele, ca orice decizie de investiție. Este cu atât mai evident că agenția va alege să nu participe la licitațiile unor clienți care, sub aparența unui proces de licitație deschis și obiectiv, se folosesc de reputația respectabilă a unor participanți pentru a legitima ulterior acordarea oneroasă a contractului unui favorit, act în cursul căruia, voluntar sau nu, se întâmplă ca respectivul client să violeze dreptul intelectual și confidențialitatea informațiilor conținute în ofertele agențiilor chemate să creeze aparența unui context competitiv real.

Astfel, prin decizia de neparticipare nu considerăm că am limitat accesul unor clienți la serviciile agenției noastre deoarece aceștia în fapt nici nu și le doreau. Prin decizia de neparticipare am ales să sa ne gestionăm corect resursele și să le investim în relații de business cu clienți de bună credință.

Acesta este spiritul demersului clubului de media care trebuie analizat dincolo de litera lui. Practic, limitarea accesului unor astfel de clienți la serviciile agențiilor de media implicate este, în fapt, o dezaprobare a practicilor neetice folosite de unii clienți și agenții.

Agențiile noastre își păstrează opinia enunțată încă din momentul anunțării deciziei Consiliului Concurenței și vor urma toate procedurile și pașii prevăzuți de lege pentru expunerea și contracararea acestor practici. În acest sens, au fost deja demarate în instanță acțiuni care să dovedească injustețea acestei decizii a autorității de concurență.

Citește și:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Domnu' Octav...lasati vrajeala....documentele sunt publice acum :))) este scris clar ce s a intamplat. Ce imi este neclar ...foarte neclar..este negarea in continuare. Cred ca trebuie concediat PR-ul si angajati cei de la MCCan. ei fac o treaba mult mai buna

Trimite un comentariu