Skip to main content

Umoristul francez Dieudonne, plasat în arest preventiv pentru susţinerea terorismului

 
Umoristul francez Dieudonne
Umoristul francez Dieudonne

Umoristul francez DieudonneUmoristul francez controversat Dieudonne a fost plasat miercuri în arest preventiv de poliţia din Paris, în cadrul unei anchete privind susţinerea terorismului, în urma atentatelor de săptămâna trecută din Franţa, au anunţat surse judiciare, scrie Mediafax.

Publicitate

Justiţia franceză a deschis luni o anchetă după ce Dieudonne s-a declarat "Charlie Coulibaly", sintagmă creată prin alăturarea numelui revistei Charlie Hebdo şi al islamistului Amedy Coulibaly, care a ucis patru evrei la un magazin din Paris.

Într-o declaraţie pe Facebook, care ulterior a fost ştearsă, Dieudonne a precizat că a participat duminică la marşul de la Paris în memoria victimelor atacurilor, însă a ironizat manifestaţia, catalogând-o drept "o clipă magică asemănătoare cu Big Bang".

"Ştiţi ceva, în ceea ce mă priveşte, în seara asta mă simt Charlie Coulibaly", a adăugat el.

Adept al provocărilor, Dieudonne a fost deja condamnat de justiţia franceză pentru afirmaţii antisemite. În septembrie 2014, el a ironizat decapitarea jurnalistului american James Foley de către organizaţia fundamentalistă Stat Islamic. Autorităţile franceze au iniţiat şi atunci o anchetă privind "apologie făcută terorismului".

CONTEXT. Într-o înregistrare video din 2010, umoristul a făcut apel la eliberarea lui Youssouf Fofana, condamnat pentru uciderea în Franţa a lui Ilan Halimi, un tânăr evreu sechestrat, torturat şi ucis în 2006. Cercetat pentru această înregistrare, el a fost eliberat la începutul lui februarie dar urmează să compară în apel joi în partea civilă a acestui dosar.

Dieudonne M'Bala M'Bala se află în vizorul guvernului de la sfârşitul lui 2013, iar justiţia a interzis mai multe dintre spectacolele sale.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • gigo gigo
    Poti sa spui ce vrei despre musulmani, creștini sau despre evreii ortodocsi, numai nu te lua de evreii sioniști pentru ca din acel moment vei fi catalogat ca fiind antisemit sau terorist si vei suporta consecințele.
  • alex alex
    E foarte nasoala treaba in Franta acuma.Patriot Act in SUA e nimic.Pana acum au arestat deja 54 de persoane pentru "sustinerea terorismului"(pe scurt comentau si ei in public despre atentat).Pe unul care a zis lucruri de astea de "sustinere a terorismului" in legatura cu Charlie Hebdo l-au condamnat la 4 ani de parnaie.
  • Marius Marius
    Deci l-au arestat pentru ca a ironizat manifestia pe Facebook? Ori nu e clar specificat motivul adevarat aici, ori e prea de tot din partea lor
  • Mr. Geo Mr. Geo
    Nu mai e valabila treaba aia cu "libertatea de expresie"?
  • alex alex
    Pai aia de o fost in Paris la manifestatie,nu au protestat pentru libertatea de expresie?Lui asta de ce nu-l lasa sa se exprime?Ah,e doar buna numai cand vor cei care sunt la putere.Mare ipocrizie la francezi,dar si in lumea asta.

Trimite un comentariu

sus