Skip to main content

Adrian Sârbu a ajuns la Curtea de Apel. La ora 21.00 expiră mandatul de reţinere. Parchetul cere arestarea, pentru Sârbu şi pentru avocata Liana Petrovici

 
Sarbu
Sarbu

Esca SarbuUPDATE. Ordonanţa de reţinere a lui Adrian Sârbu a expirat.

Publicitate

Adrian Sârbu, acţionarul majoritar al Mediafax Group, a ajuns în urmă cu câteva momente la Curtea de Apel, unde urmează să fie prezentat judecătorilor care vor decide dacă îl arestează preventiv sau nu.

Agenţia de presă Mediafax scrie că Parchetul ICCJ a cerut în această seară arestarea fondatorului Pro TV pentru 30 de zile, acuzându-l de instigare la evaziune fiscală, spalare de bani si instigare la delapidare.

Tot aseară a fost reţinută şi avocata Liana Petrovici, "sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la spălare de bani."

În după-amiaza acestei zile, Adrian Sârbu a ajuns din nou la Parchetul General pentru noi declaraţii.

Menţionăm că alături de Adrian Sârbu, aseară, a fost reţinută şi avocata Liana Petrovici, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la spălare de bani.

Prezentăm integral comunicatul Parchetului ICCJ, publicat de Mediafax.ro:

"În cauza având ca obiect S.C. MEDIAFAX GRUP SA, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanţa din 3 februarie 2015, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:

SÂRBU ADRIAN - aflat în stare de reţinere - sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la evaziune fiscală (două acte materiale), spălare de bani (două acte materiale) şi instigare la delapidare;

PETROVICI LIANA - aflată în stare de reţinere - sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la spălare de bani.

În cursul zilei de astăzi, 3 februarie 2015, inculpaţii vor fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă au rezultat următoarele:

La solicitarea inculpatului Sârbu Adrian, inculpaţii Şerban Liliana, Grigoruţa Roxana Dorina, Bălan Eugenia (arestată în altă cauză), Dinu Sorin, Cozac Daniela Reghina (cercetată în stare de libertate), Crisbasan Rodica şi Chiş Gheorghe Dragoş, împreuna cu suspecţii Atanasiu Diana şi Eremia Dragoş au folosit o schemă infracţională în scopul sustragerii de la plata către Bugetul General Consolidat al Statului a Taxelor şi Impozitelor, schemă în care au fost interpuse mai multe societăţi comerciale care au derulat operaţiuni fictive, în intervalul 2011 - 2014, în relaţia cu beneficiarii drepturilor de autor derulate de societăţile din grupul MEDIAFAX (S.C. MEDIAFAX GRUP S.A., S.C. MEDIAFAX S.A., S.C. APROPO MEDIA S.R.L.).

Astfel, inculpatul Sârbu Adrian este deţinătorul unei cote de 87% din acţiunile S.C. A. M. C. S.A., societate ce deţine 99,41378% din S.C. MEDIAFAX S.A., 95% din acţiunile S.C. APROPO MEDIA S.R.L. şi 50% din S.C. MEDIAFAX GROUP S.A. (restul de 50% fiind deţinută în cote egale de S.C. MEDIAFAX S.A şi S.C. APROPO MEDIA S.R.L.).

In aceste condiţii, deşi în perioada săvârşirii faptelor ce formează obiectul prezentului dosar, inculpatul Sârbu Adrian nu îndeplinea funcţii in cadrul acestor societăţi, se poate spune că, în fapt, deţinea controlul asupra tuturor societăţilor din grup, deciziile acestuia impunându-se cu putere de lege.

În acest context, în cadrul şedinţelor de bugetare a societăţilor, la care a participat şi inculpatul Sârbu Adrian, a afirmat în mod constant ca nu este dispus sa plătească taxe la stat şi s-a arătat interesat de găsirea unor modalităţi concrete de evitare a acestora, la nivelul managementului S.C. MEDIAFAX GROUP S.A., S.C. MEDIAFAX S.A. si S.C. APROPO MEDIA S.R.L., fiind gândit, astfel, un sistem de eludarea a taxelor care în mod normal şi firesc trebuiau virate la bugetul de stat, sens în care s-a hotărât înfiinţarea de societăţi în care să fie transferat capitalul, pentru a fi protejat de sistemul legislativ din România, care impunea obligativitatea achitării acestor taxe.

Sistemul creat nu avea ca scop doar sustragerea de la plata către bugetul general consolidat al statului a taxelor si impozitelor, ci şi utilizarea mai departe a sumelor de bani provenite din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în scopul plăţii de bonusuri pentru funcţiile de top ale societăţilor şi în special pentru inculpatul Sârbu Adrian.

Disimularea adevăratei naturi a provenienţei se realiza prin interpunerea în circuitul financiar a mai multor societăţi de tip fantomă, în conturile cărora erau transferate de către S.C. MEDIAFAX GROUP S.A. importante sume de bani, operaţiuni în care erau interpuse alte două societăţi comerciale.

Totodată, pe baza probatoriului administrat până în prezent a rezultat că inculpata Petrovici Liana (în calitate de avocat) a participat în cursul lunii aprilie 2014, la o întâlnire ce a avut drept scop găsirea unei modalităţi în care să fie închis soldul de casa existent în balanţa contabila a S.C. T.P. S.A. care evidenţia, la acea dată, o sumă în casierie în cuantum de aproximativ 2.100.000 lei, care în realitate lipsea, fiind anterior însuşită de către Adrian Sârbu, în calitate de acţionar al societăţii prin intermediul S.C. A. M. C. S.R.L., fiind remisă acestuia prin intermediul directorului general G. G. Cu această ocazie, inculpata Petrovici Liana a întocmit şi avizat contractele prin care au fost create circuitele financiare fictive având drept scop ascunderea şi disimularea modului în care sumele de bani au fost însuşite din casieria S.C .T. P. S.A., având cunoştinţă de scopul urmărit de inculpaţi.

Prejudiciul produs bugetului general consolidat al statului se cifrează la valoarea de 16.809.964 lei rezultat din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, la suma de 2.660.000 lei din săvârşirea infracţiunii de delapidare, fiind supusă spălării banilor suma de 2.893.607 lei.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Adi Adi
    Şi? Au aflat procurorii care e salariul Andreei Esca?
  • Luca Luca
    Dar vreo clovnerie n-a mai facut vizionarul?

Trimite un comentariu

sus