Skip to main content

Ioana Avădani (CJI), despre afirmaţiile lui Ponta: Refuzând să răspundă întrebărilor unor ziarişti, invocând datoriile patronilor lor către stat, premierul nu îi sancţionează pe acei patroni ci publicul acelor canale

 
ioana avadani
ioana avadani

Ioana Avădani, director general al Centrului Pentru Jurnalism Independent (CJI), despre declaraţiile lui Victor Ponta: „Liberul acces la informaţii - care include şi libera funcţionare a mijloacelor de informare în masă - este un drept fundamental al omului, nu al "cetăţeanului bun platnic către stat".

Publicitate

Reamintim că premierul Victor Ponta a declarat astăzi într-o postare pe Facebook că refuză să răspundă întrebărilor venite de la ziarişti angajaţi ai unor companii cu datorii la bugetul de stat.

„Refuzând să răspundă întrebărilor unor ziarişti, invocând datoriile patronilor lor către stat, premierul nu îi sancţionează pe acei patroni, aşa cum afirmă, ci sancţionează publicul acelor canale. Adica cetăţenii care îi plătesc - aşa cum cu drept recunoaşte - salariul”, a mai adăugat Ioana Avădani.

Şefa CJI a mai spus că în cazul în care premierul dispune de o listă cu datornici la stat din industria de mass media, ar trebui să o facă publică. „Astfel poate află şi ziariştii, din surse autorizate, cine le plăteşte taxele şi cine nu şi pot acţiona în sensul apărării drepturilor lor salariale”, a spus Avădani.

Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent:

Liberul acces la informaţii - care include şi libera funcţionare a mijloacelor de informare în masă - este un drept fundamental al omului, nu al "cetăţeanului bun platnic către stat". Constituţia este extrem de limpede în acest sens. Refuzând să răspundă întrebărilor unor ziarişti, invocând datoriile patronilor lor către stat, premierul nu îi sancţionează pe acei patroni, aşa cum afirmă, ci sancţionează publicul acelor canale. Adica cetăţenii care îi plătesc - aşa cum cu drept recunoaşte - salariul. Îi atinge, prin aceeaşi mişcare, şi pe jurnaliştii care se întorc în redacţie "fără subiect" şi riscă astfel amenzi sau alte sancţiuni

Nu credem că este treaba premierului să ştie cine este cu taxele la zi şi cine nu, mai ales la un atare nivel de detaliu. Există organe abilitate pentru aceasta, există mijloace de coerciţie şi de recuperare a creanţelor (care, nici acelea, nu s-au constituit într-o singura zi, ci au fost lăsate să se acumuleze).

În cazul în care premierul dispune de o listă cu datornici la stat din industria de mass media, îl rugăm să o facă publică. Astfel poate află şi ziariştii, din surse autorizate, cine le plăteşte taxele şi cine nu şi pot acţiona în sensul apărării drepturilor lor salariale.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cînd cetățenii vor plăti impozite doar statelor care nu înregist
    […] Genul acesta de argument fundamental în orice democrație a fost adus în discuție de ONG-urile specializate, precum Active Watch sau Centrul pentru Jurnalism Independent. […]
  • Nasul TV » TOLONTAN | Cînd cetățenii vor plăti impozite do
    […] Genul acesta de argument fundamental în orice democrație a fost adus în discuție de ONG-urile specializate, precum Active Watch sau Centrul pentru Jurnalism Independent. […]

Trimite un comentariu

sus