Skip to main content

Ion Cristoiu, despre cum a câștigat un proces cu Cotidianul.ro de pe urma comentatorilor

 
Ion Cristoiu, despre cum a câștigat un proces cu Cotidianul.ro de pe urma comentatorilor
Ion Cristoiu

Într-o perioadă în care cazul Udrea a redeschis discuția despre postaci, Ion Cristoiu reamintește pe blogul personal cum a câștigat un proces cu Cotidianul.ro, deținut de Cornel Nistorescu, și a primit daune morale de 1.000 de lei, tocmai din cauza unor comentarii. În urmă cu câțiva ani, jurnalistul a fost jignit în mai multe comentarii dintr-un articol postat pe site-ul de știri al lui Nistorescu.

Publicitate

Comentatorii au fost folosite apelative precum „lichea abjectă”, „lingău de funduri”, „haimana”, „jeg” și „jigodie”.

Deși procesul s-a încheiat încă din 2012, Cristoiu a reamintit cazul pe blogul personal în contextul în care în presă au apărut informații legat de faptul că Elena Udrea ar fi plătit postaci să înjure sub protecția anonimatului autori de articole la adresa ei.

„La data de 4 iulie 2011, pe site­ul www.cotidianul.ro, sub un articol dedicat critic despre mine de PSD-istul emerit Ioan Mircea Pascu, au fost postate mai multe injurii și calomnii. Pentru a crea un precedent în presa noastră, am chemat în instanță, printre alții, și SC Casa Serafim – locuri si imobile SRL, reprezentata de Cornel Nistorescu, in calitate de titular de licență al publicației Cotidianul.ro.”, a povestit Cristoiu pe blog.

Prin sentința din 9 noiembrie 2012, judecătoarea Adriana Teodora Enache de la Judecătoria sectorului 1 București a găsit vinovată proprietara licenței obligînd-o la plata de daune morale de 1000 lei, plus cheltuieli de judecată. Sentința a fost păstrată la recurs, a mai dezvăluit Cristoiu.

„Fapta sa (a societății Casa Serafim – locuri si imobile - n.r. ) constă în aceea că, în calitate de administrator al site-ului și de proprietar al domeniului de internet, a facilitat ieșirea în spațiul public a unor judecăți de valoare ce îmbracă o formă cât se poate de injurioasă. Cum autorii acelor judecăți de valoare nu pot fi identificați, tot datorită conduitei pârâtei, Casa Serafim – Locuri și Imobile răspunde pentru această faptă. Instanța nu poate admite că respectivele comentarii, care au ieșit din sfera spațiul privat în sefar spațiului public prin disponibilitatea pârâtei, se bucură de protecția conferită de art 10 CEDO și de art 30 de Constituția României datorită faptului că sunt scrise de persoane anonime.”, se arată în hotărârea Judecătoriei Sectorului 1, postat în facsimil pe blogul lui Ion Cristoiu.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu