Skip to main content

Ion Cristoiu, despre cum a câştigat un proces cu Cotidianul.ro de pe urma comentatorilor

 
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

Într-o perioadă în care cazul Udrea a redeschis discuţia despre postaci, Ion Cristoiu reaminteşte pe blogul personal cum a câştigat un proces cu Cotidianul.ro, deţinut de Cornel Nistorescu, şi a primit daune morale de 1.000 de lei, tocmai din cauza unor comentarii. În urmă cu câţiva ani, jurnalistul a fost jignit în mai multe comentarii dintr-un articol postat pe site-ul de ştiri al lui Nistorescu.

Publicitate

Comentatorii au fost folosite apelative precum „lichea abjectă”, „lingău de funduri”, „haimana”, „jeg” şi „jigodie”.

Deşi procesul s-a încheiat încă din 2012, Cristoiu a reamintit cazul pe blogul personal în contextul în care în presă au apărut informaţii legat de faptul că Elena Udrea ar fi plătit postaci să înjure sub protecţia anonimatului autori de articole la adresa ei.

„La data de 4 iulie 2011, pe site­ul www.cotidianul.ro, sub un articol dedicat critic despre mine de PSD-istul emerit Ioan Mircea Pascu, au fost postate mai multe injurii şi calomnii. Pentru a crea un precedent în presa noastră, am chemat în instanţă, printre alţii, şi SC Casa Serafim – locuri si imobile SRL, reprezentata de Cornel Nistorescu, in calitate de titular de licenţă al publicaţiei Cotidianul.ro.”, a povestit Cristoiu pe blog.

Prin sentinţa din 9 noiembrie 2012, judecătoarea Adriana Teodora Enache de la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a găsit vinovată proprietara licenţei obligînd-o la plata de daune morale de 1000 lei, plus cheltuieli de judecată. Sentinţa a fost păstrată la recurs, a mai dezvăluit Cristoiu.

„Fapta sa (a societăţii Casa Serafim – locuri si imobile - n.r. ) constă în aceea că, în calitate de administrator al site-ului şi de proprietar al domeniului de internet, a facilitat ieşirea în spaţiul public a unor judecăţi de valoare ce îmbracă o formă cât se poate de injurioasă. Cum autorii acelor judecăţi de valoare nu pot fi identificaţi, tot datorită conduitei pârâtei, Casa Serafim – Locuri şi Imobile răspunde pentru această faptă. Instanţa nu poate admite că respectivele comentarii, care au ieşit din sfera spaţiul privat în sefar spaţiului public prin disponibilitatea pârâtei, se bucură de protecţia conferită de art 10 CEDO şi de art 30 de Constituţia României datorită faptului că sunt scrise de persoane anonime.”, se arată în hotărârea Judecătoriei Sectorului 1, postat în facsimil pe blogul lui Ion Cristoiu.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus