Skip to main content

„Prea ca la ţară”: Internetul în mediul rural, mai accesibil ca apa curentă

 
„Prea ca la ţară”: Internetul în mediul rural, mai accesibil ca apa curentă

internet

Publicitate

Profilul utilizatorului de internet de la ţară. Au toaletă în curte, dar şi acces la internet pe calculator, telefon sau chiar tabletă. Internetul în mediul rural este mai accesibil chiar decât apa curentă sau canalizarea. Utilizatorul de internet de la ţară, cu vârste între 14 şi 64 de ani, petrece mai mult timp pe internet decât la televizor, sunt concluziile unui studiu legat de audienţa pe internet în mediul rural.

Mai mult, în mediul rural, penetrarea internetului se apropie de 60%, nivelul dezvoltării utilizării şi profilul utilizatorilor fiind similare celor din mediul urban din anii 2007-2008, mai arată studiul comandat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT).

În cadrul Ziua Cercetării Media, organizată de BRAT, au fost prezentate primele date despre obiceiurile de consum şi profilul persoanelor din mediul rural care stau pe internet.

Din concluziile studiului SATI: 

- 68% din populatia cu vârste între 14 şi 64 de ani de la nivel naţional utilizează internetul. Acest procent se traduce în 10,3 milioane oameni. Două treimi dintre aceştia sunt de la oraşe, iar o treime, din mediul rural.

- Potrivit studiului, 59% din populaţia între 14 şi 64 de ani din zona rurala - în jur de 3,7 milioane de persoane - foloseşte Internetul.

- În mediul rural, gradul de penetrare a internetului este de 60% şi este depăşit doar de gradul de penetrare a electricităţii. În schimb, nu la fel de bine stau la alimentare cu apa curenta sau canalizare (45%), baie în interiorul locuinţei (36%), reţeaua de gaze (10%).

- Cei din mediul rural petrec zilnic, în medie, 295 de minute pe internet, în timp ce la oraşe oamenii stau în jur de 261 de minute. În schimb, sătenii stau la TV în jur de 194 de minute, în timp ce orăşenii, 189 de minute.

- In mediul rural, penetrarea internetului se apropie de 60%, nivelul dezvoltarii utilizarii si profilul utilizatorilor fiind similare celor din mediul urban din anii 2007-2008. Profilul este dominat de persoanele tinere, din ruralul peste 4.000 locuitori.

- 73% din oameni au posibilitatea de a se conecta la internet de acasa, in rural cifra se ridica la 62%.

- 59% dintre utilizatorii de internet din mediul rural acceseaza internetul si de pe telefonul mobil. In urban procentul acestora este de 45%.

- Internetul intrece televiziunea dupa numarul de ore “constiente” petrecute utilizand acest mediu. In mediul rural timpul mediu zilnic petrecut cu fiecare din aceste medii este mai mare decat cel pentru urban.

- Oamenii acceseaza in general internetul pentru a comunica si pentru a se informa. Daca in mediul urban utilizarea internetului are ca scop economisirea timpului si accesul facil la anumite servicii, in zona rurala el este inca exploatat mai mult in zona de divertisment.

brat_rural (2) brat_rural (1)

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cam asta folosesc eu.. http://prntscr.com/6db07u
    Iar aici, la tara, eu ma consider norocos pentru ca, cu ajutorul internetului am facut ban pe ban :) Logo-uri, background/TV/facebook/Magazine in valoare de 2.000 lei fiecare

    Si treaba cu toaleta in curte, cam 70% din oamenii de la tara au toaleta in casa si 30% nu au.

Trimite un comentariu

sus