Skip to main content

Statul mai incearca o data sa vanda 52 de licente de televiziune digitala terestra. Primele oferte castigatoare vor fi cunoscute in 5 mai

 
Televizor
Televizor

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a lansat o noua licitatie pentru alocarea a 52 de licente de televiziune digitala terestra, ramase nevandute in licitatia demarata anul trecut.

Publicitate

Conditiile de participare la licitatie si taxele de licenta au ramas neschimbate, iar primele oferte câştigătoare vor fi cunoscute în data de 5 mai 2015. Amintim ca anul trecut, autoritatea a incercat sa vanda 61 de licente de televiziune digitala terestra, dar interesul a fost foarte mic, fiind adjudecate doar noua licente, dintre care cinci licente de catre 2K Telecom, firma controlata de familia deputatului Sebatian Ghita.

Mai exact, ANCOM a lansat o nouă licitaţie pentru alocarea celor două multiplexuri naţionale, 31 de multiplexuri regionale şi 19 multiplexuri locale de televiziune digitală terestră nealocate în procedurile anterioare.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

Prin intermediul fiecărui multiplex naţional se vor putea furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii ţări, în timp ce multiplexurile regionale şi locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un judeţ, respectiv o localitate. Toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani.

Pentru a putea participa la licitaţie, cei interesaţi trebuie să achiziţioneze caietul de sarcini al cărui preţ este de 4.000 de lei, caiet care poate fi cumpărat începând cu data de 18 martie 2015 de la sediul autoritatii.

Condiţiile de admitere în licitaţie rămân nemodificate faţă de licitaţia anterioară organizată pentru acordarea multiplexurilor regionale şi locale. Astfel, candidatul trebuie să fie persoană juridică (societate comercială) română sau străină, să fi depus toate documentele prevăzute în mod complet şi corect, iar durata de funcţionare prevăzută în actul constitutiv să fie de cel puţin 10 ani de la data intrării în vigoare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio.

Ȋn situaţia în care candidatul depune ofertă pentru multiplexurile naţionale, cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursă de la înfiinţare, dacă aceasta este mai scurtă de 3 ani, trebuie să fie de minimum 2.000.000 euro. Nu pot participa la licitaţie mai multe companii care fac parte din acelaşi grup.

Aşa cum a fost stabilit prin strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră aprobată de guvernul României, alocarea multiplexurilor se face prin procedură de selecţie competitivă. Aceasta presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice categoriile şi numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziţioneze. În funcţie de existenţa sau nu a unei cereri mai mari decât oferta, licitaţia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depăşeşte oferta, pentru celelalte categorii desemnarea câştigătorilor făcându-se pe baza ofertei iniţiale. După ce se stabilesc câştigătorii şi preţurile pentru fiecare multiplex solicitat, licitaţia poate continua cu o rundă de alocare în care multiplexurile vor fi repartizate ofertanţilor câştigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceştia vor fi dispuşi să le plătească pentru a obţine o anumită alocare a frecvenţelor.

Data limită de primire a candidaturilor este 22 aprilie 2015, după care, în data de 24 aprilie 2015, Autoritatea va anunţa candidaţii calificaţi în etapele ulterioare ale procedurii de selecţie. Primele oferte câştigătoare vor fi cunoscute în data de 5 mai 2015 şi ANCOM va anunţa apoi dacă se impune organizarea etapei de licitaţie pentru anumite categorii.

Taxa minimă de licenţă, care reprezintă preţul de pornire în cadrul licitaţiei pentru fiecare din cele două multiplexuri naţionale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale şi locale aceasta variază între 1.000 pentru un multiplex alocat la nivelul unei localităţi care nu este reşedinţă de judeţ şi 10.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unui judeţ din categoria E, conform clasificării din caietul de sarcini. Taxele de licenţă au fost stabilite de către Guvern în luna februarie 2014.

Documentaţia licitaţiei poate fi accesată pe pagina de internet a ANCOM, AICI.

Autor: Adrian Vasilache adrian.vasilachepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus