Skip to main content

STUDIU. Doar 28% dintre români consideră că presa acţionează independent

 
Televizor
Televizor

Televizor

Românii nu se consideră bine informaţi de către politicieni şi nici că media ar fi independente. Datele au fost relevate de un studiu comandat de organizaţia Konrad Adenauer Stiftung (KAS). Potrivit sondajului, doar 7% dintre români se consideră bine informaţi de către politicieni şi doar 28% consideră că mass media sunt independente.

Politicianul cu cele mai multe apariţii în mass media este premierul Victor Ponta, urmat de fostul preşedinte Traian Băsescu. Noul preşedinte, Klaus Iohannis, este cel de-al treilea în topul frecvenţei apariţiilor în presă în 2014, mai arată studiul.

Christian Spahr, directorul Programului de media pentru Europa de sud-est al KAS, a subliniat: “În zilele noastre, comunicarea politică este mult mai mult decât propagandă. Cetăţenii aşteaptă să fie priviţi ca nişte parteneri serioşi de dialog. De aceea, Konrad Adenauer Stiftung va continua să susţină comunicarea politică bazată pe transparenţă şi interese comune”.

Din concluziile studiului: 

- O vastă majoritate a publicului românesc se consideră insuficient informată în ceea ce priveşte deciziile politice. Numai 7% dintre români apreciază prestaţia de comunicare a politicienilor, în timp ce 72% o critică.

- Şi mass media sunt privite la fel de critic: doar 28% dintre români consideră că presa acţionează independent. Circa 43% dintre subiecţi neagă că ar exista jurnalism liber în România, în timp ce o mare parte rămân indecişi în această privinţă. "Imaginea sectorului mass media s-a îmbunătăţit foarte puţin", spune Christian Spahr. "Dacă mediile tradiţionale vor să rămână lideri de opinie, ar trebui să se concentreze mai mult pe standarde profesionale ridicate".

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus