Skip to main content

Adrian Sârbu, mail din arest către Ion Cristoiu: "Trăiesc experiențe pe care n-aș fi crezut că voi fi obligat să le trăiesc"

 
Adrian Sârbu, mail din arest către Ion Cristoiu: "Trăiesc experiențe pe care n-aș fi crezut că voi fi obligat să le trăiesc"
Adrian Sârbu

Ziaristul Ion Cristoiu publică pe blog un mail primit de la Adrian Sârbu, aflat în arest preventiv. "Trăiesc experiențe pe care n-aș fi crezut că voi fi obligat să le trăiesc", îi scrie fondatorul Pro TV lui Ion Cristoiu.

Publicitate

Mailul lui Adrian Sârbu vine, povestește Ion Cristoiu, după de directorul Mediafax l-a sunat din arest, marți, pentru a-i mulțumi.

Ion Cristoiu povestește pe blog cum a primit mesajul:

Sîmbătă noaptea, am postat pe cristoiublog.ro textul intitulat: ”La mulți ani! arestatului preventiv Adrian Sârbu!”

Chiar din titlu intervenția mea își trădează rădăcina: Sîmbătă, 18 aprilie 2015, unul dintre  fondatorii presei postdecembriste, Adrian Sârbu, împlinise 60 de ani. Nu în familie, felicitat de prieteni și de colaboratori, ci în celula arestului preventiv. Așa cum scriam în textul respectiv, lui Adrian Sârbu nu-i datorez nimic. Ca gazetar interesat și de trecutul presei românești nu pot însă să nu  țin seamă de locul pe care-l ocupă deja Adrian Sârbu în istoria gazetăriei noastre din toate timpurile. Adrian Sârbu n-a fost un mogul  al presei noastre postdecembriste, nici măcar în sensul neschilodit cu care a pricopsit Traian Băsescu termenul. Adrian Sârbu a fost un constructor de instituții de presă, dar mai ales un mare descoperitor de talente.

(...) Și dacă Adrian Sârbu ar fi fost condamnat definitiv, asta nu-l scotea din manualul de Istorie a presei românești.

Marți, 21 aprilie 2015, la Bibliotecă fiind m-am pomenit cu un telefon de mulțumiri din partea lui Adrian Sârbu. Mi-am exprimat nedumerirea că nici una dintre vedetele pe care le-a descoperit și le-a făcut faimoase și bogate, nici unul dintre jurnaliștii cu care a lucrat pînă la arestarea preventivă n-a găsit de cuviință să-i ureze public La mulți ani! În definitiv, ce li se putea întîmpla? (...) Adrian Sârbu mi-a dezvăluit niște schimbări spectaculoase față de el din partea unor vedete și a unor lideri de opinie, că-ți vine să-ți pară rău că ești om și nu hienă.

"Miercuri, cineva din partea lui Adrian Sârbu mi-a cerut printr-un SMS e-mailul. I l-am trimis. Continuă Cristoiu. Și nu peste mult timp m-am pomenit cu un text de excepție de la Adrian Sârbu. Prin intermediar, am obținut dreptul de a-l publica".

Mailul lui Adrian Sârbu către Ion Cristoiu:

”Draga Jack, iti multumesc!

Conteaza foarte mult pentru mine, mai ales acum cand traiesc experiente pe care n-as fi crezut ca voi fi obligat sa le traiesc.
E o lectie despre nedreptate, abuz, ingratitudine, tradare. Despre negarea a tot ceea ce am creat in ultimii 25 de ani. Kafka, inchizitie stalinista. Un test util care mi-a intarit convingerea in valorile in care am crezut si pentru care m-am batut. Un moment de reevaluare a oamenilor din jurul mei!

Din aceeasi pozitie de minoritar pe care o impartim, te admir pentru felul in care tratezi actuala situatie politica / juridica dar mai ales morala a Romaniei. Din subteran, pot sa-ti confirm ca ai dreptate.

Eu am decis sa ma apar singur, invatand caile secrete ale Justitiei. Am descoperit o inchizitie care se auto divinizeaza. Prin cei ce, jenant, se considera oameni de opinie. Deocamdata esti singurul care se exprima altfel. Liber. Ai tot respectul meu.

Douăzeci si cinci de ani m-am exprimat prin fapte. Am creat oameni si institutii. Ca si tine. Acum simt ca e momentul sa ies din tacere. E o datorie fata de mine si de prietenii care au crezut in mine. Esti printre ei! ”

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • E adevarat ce ne marturiseste domnul Adrian Sarbu. Drama incepe in momentul in care realizam ca si criticii dumnealui au dreptate, chiar daca tonul si cuvintele seamana pana la identitarte cu cele din programele ProTV incriminate.
  E greu (cred ca nu si imposibil!) sa faci si programe de calitate si profit mare. Si la inceput ProTv era un model. In timp insa, domnul Sarbu a ales sa faca profit mare, (cat mai mare!) in detrimentul calitatii. Empatizez si imi pare sincer rau pentru dansul! Ii urez multi ani cu sanatate si putere sa indure calvarul. Dar! lasand la o parte (pentru o clipa doar!) abuzul de a fi incarcerat inainte de condamnarea definitiva, sa nu pierdem din vedere faptul ca domnul Adrian Sarbu a facut niste alegeri gresite cu impact mare si pe termen lung asupra dumnealui si a milioane de oameni (unii deformati mental de programele difuzate , altii dezamagiti de idolul lor, altii deprimati sa vada un om de conditia intelectuala a domnului Sarbu apeland la aceleasi metode de inselaciune ca si ceilalti "baieti destepti"). Dar lumea in care traim ne impinge spre caile necinstite- pe unii pentru a supravietui, pe altii pentru a se imbogati. Nu mai exista nici un echilibru,armonie in lumea in care traim si care se reconstruieste pe un tipar al lacomiei, lipsei de respect si al profitului imediat. Pe termen lung, vom avea de cules fructele otravite ale alegerilor (personale si societale) facute in ultimii 25 de ani .
  Domnule Sarbu, nu sunteti vinovat de toate relele amintite aici. Doar ca situatia dumneavoastra mi-a dat inca o ocazie de a reflecta asupra lumii in care traim.
  Inca o data, La multi ani! sanatate si putere de a indura!
 • Ce Occident a adus el? Occidentul îl aveai oricum prin VH-1, MTV, RTL, ProSieben, M6, Cartoon Network, TCM, Hallmark, CNN, Euronews, Discovery Channel, Eurosport... Nu prin Pro TV.
 • E greu pentru un arestat sa traiasca experienta chefului facut de ziua lui intr-o vila din cartierul Primaverii.Nici eu nu credeam ca va fi supus la asa ceva.
 • Adrian Sarbu a facut institutii media de la zero si a schimbat destinul profesional a sute de oameni. Nu inteleg de ce trebuie tinut in arest preventiv cu lunile ca doar nu este criminal sau violator. Pentru evaziune fiscala ar trebui sa stai la inchisoare doar dupa ce instanta da o sentinta definitiva.
 • Acest om nu se dezminte. Ramane acelasi si asta ma bucura. Adrian Sarbu este un om deosebit,care va place sau nu chiar a „faurit oameni”,oameni deosebiti,bine pregatiti ,valorosi si lista continua.Cei care au avut norocul de a lucra cu el ,au avut ce invata,au avut posibilitatea de a se dezvolta,au crescut,au evoluat…sunt oameni ce isi vor aminti cu drag de el si regreta ca nu mai au posibilitatea de a lucra în continuare cu el.Acest om dadea sanse,descoperea talente ajutandu-le permanent sa creasca,respecta valoarea unui om si il tinea aproape. Cu greu gasesti asa ceva in tara asta,ca dovada ce se intampla si cu el. Ajungand aici,vazand cat ne place sa vedem oameni valorosi cazuti,absolut totul imi lasa un gust amar.
  Il admir si o sa il admir ,nu am acum altfel,are coloana vertebrala,este un vizionar si este un om creativ care a facut prea mult ptr media,dar unii sunt prea orbi sa vada.
 • Acest om nu se dezminte. Ramane acelasi si asta ma bucura. Adrian Sarbu este un om deosebit,care va place sau nu chiar a "faurit oameni",oameni deosebiti,bine pregatiti ,valorosi si lista continua.Cei care au avut norocul de a lucra cu el ,au avut ce invata,au avut posibilitatea de a se dezvolta,au crescut,au evoluat...sunt oameni ce isi vor aminti cu drag de el si regreta ca nu mai au posibilitatea de a lucra în continuare cu el.Acest om dadea sanse,descoperea talente ajutandu-le permanent sa creasca,respecta valoarea unui om si il tinea aproape. Cu greu gasesti asa ceva in tara asta,ca dovada ce se intampla si cu el. Ajungand aici,vazand cat ne place sa vedem oameni valorosi cazuti,absolut totul imi lasa un gust amar.
  Il admir si o sa il admir ,nu am acum altfel,are coloana vertebrala,este un vizionar si este un om creativ care a facut prea mult ptr media,dar unii sunt prea orbi sa vada.
 • Un golan vorbeste despre valorile morale... Mars la cotet cu manelistiii tai de la Pro Tv. Din cauza ta mai ales, cu mojicia promovata la tv, s-a ales dracu de tara asta si de viitorul ei.
 • cred ca bogdan nicolai (fost ProFM, actual ProTV) a fost singura vedeta dintre cele care inca lucreaza in protv care i-a urat la multi ani pe pagina de fb
 • Imi vine sa plang. Infractorul "fauritor de oameni" a fost prins. Ce soarta nedreapta! Un astfel de om merita mai mult! Si o sa ia doar sase ani! Trist! Foarte trist!

  Daca nu era El, tot doua ore de program TV aveam in Romania acum! Dar asa stim noi sa ne respectam valorile care au adus Occidentul (Occidentul, ba!) in fiecare casa de paianta.

Trimite un comentariu