Skip to main content

Google oferă un sprijin financiar de 150 de milioane de dolari grupurilor media europene

 
Google News
Google News

Grupul american Google s-a angajat să ofere în următorii trei ani o finanţare de 150 de milioane de dolari grupurilor media şi startup-urilor din domeniul jurnalistic europene, scrie Mediafax, care citează bbc.com.

Publicitate

Aceste finanţări - care fac parte dintr-un pachet mai larg de măsuri - vor fi utilizate pentru a sprijini eforturile făcute de companiile media europene în scopul de a obţine venituri din propriile conţinuturi online.

The Financial Times, The Guardian, El Pais şi Die Zeit se numără printre publicaţiile care sprijină această iniţiativă.

Alte companii media care au criticat în trecut anumite decizii ale grupului Google nu sunt implicate în acest proiect.

Publicaţiile care fac parte din grupul News Corp, deţinut de magnatul Rupert Murdoch, şi cele din grupul Axel Springer, cu sediul general la Berlin, se numără printre acelea care nu se află pe lista de "parteneri finanţatori", deşi reprezentanţii grupului Google au declarat că acestea vor putea oricând să se alăture proiectului.

CONTEXT. Compania americană a fost de acord, în 2013, să înfiinţeze un fond similar pentru a sprijini organizaţiile media din Franţa, pentru a pune capăt unei dispute care a vizat dreptul de a include titluri şi articole preluate din aceste publicaţii în serviciul Google News.

La acea vreme, analiştii de pe piaţa media au spus că acordul pentru piaţa franceză "a deschis o uşă" pentru realizarea unor contracte similare în alte ţări, în care anumite ziare şi publicaţii sunt de acord să încheie parteneriate şi licenţe cu grupul american.

Organizaţiile media care vor accepta fonduri de la Google vor trebui totuşi să îi asigure pe cititorii lor că vor lua măsuri pentru a împiedica apariţia unor conflicte de interese care ar viza felul în care aceste companii acoperă din punct de vedere mediatic anumite evenimente.

Recent, Uniunea Europeană a acuzat grupul Google că abuzează de poziţia sa de monopol din domeniul căutărilor online.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus