Skip to main content

Peste 20 de televiziuni cu difuzare terestră au cerut de la CNA licențe de cablu pentru a putea emite după încetarea emisiei analogice

 
Peste 20 de televiziuni cu difuzare terestră au cerut de la CNA licențe de cablu pentru a putea emite după încetarea emisiei analogice
CNA

Peste 20 de societăți din cele 55 care care dețin licenţe cu difuzare terestră au solicitat Consiliului Național al Audiovizualului licenţe de cablu, pentru a-şi putea continua activitatea şi după data de 17 iulie, când va înceta emisia analogică terestră în România.

Publicitate

Aceste informații au fost prezentate în cadrul unei întâlniri avute loc astăzi la sediul CNA care a avut ca subiect central modificarea Deciziei CNA (277/2013) privind acordarea, modificarea, prelungirea valabilităţii şi cedarea licenţelor audiovizuale.

La dezbatere au participat alături de vincepreședintele CNA, Răsvan Popescu, patru membri ai Consiliului (Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Monica Gubernat şi Valentin Jucan) precum și reprezentanții mai multor televiziuni, printre care: Antena TV Group, Antena 3, Prima TV, RCS&RDS, Digi 24, Pro TV, TV Etalon, NTV, Columna TV, Tadiţii TV, Wyl TV, Vâlcea TV, AS TV, Etno TV, Taraf TV, România TV, RTT Braşov, SRTv, Telekom, Naţional TV, Kanal D, Columna TV.

La masa dezbaterilor s-a alăturat și Ioan Onisei, fost vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului.

Răsvan Popescu a spus că instituția pe care o reprezintă își dorește să știe care sunt perspectivele televiziunilor cu privire la tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră.

"Noi am avizat ieri, cu observaţii, proiectul Ministerului pentru Societatea Informaţională privind unele măsuri de trecere la digital. El va rezolva, dacă va fi adoptat în timp util, problema pentru TVR 1 şi pentru încă opt canale care vor putea să emită până în 31 decembrie 2016, în VHF (Very high frequency, n.r.). Rămâne ca printr-un act normativ să se rezolve şi problema posturilor private", a declarat Răsvan Popescu în cadrul întâlnirii de astăzi.

George Chiriţă, directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), a mai spus că emisia SNR (Societatea Naţională de Radiocomunicaţii - Radiocom, n.r.) este deja finanţată, cu 36 de milioane de euro.

"Posturile private ar putea să beneficieze de un tratament mai agreabil la nivelul costurilor din partea Radiocom", a spus George Chiriţă, referindu-se la eventuala punere în funcţiune a primului multiplex digital, pe care, pe lângă posturile publice TVR 1 şi TVR 2, ar trebui să intre şi televiziuni private.

La rândul său, Răsvan Popescu a spus că, în prezent, singura soluţie pentru societăţile care au licenţe cu difuzare terestră este ca aceste firme să solicite CNA acordarea unor licenţe de emisie prin cablu, dacă vor să îşi continue activitatea de difuzare de programe TV şi după 17 iunie.

"În jur de 20 de societăți (care dețin licențe cu difucare terestră - n.r.) au solicitat și licențe de cablu tocmai pentru a-și putea pune la adăpost licențele analogice terestre în momentul în care acestea se vor închide. Astfel vor putea continua să-și emită programele actuale chiar și în condițiile în care licențele analogice terestre se închid la data de 17 iunie și nu vor fi gata multiplexurile care să le preia în digital", a explicat Răsvan Popescu, pentru presă.

Răsvan Popescu a mai precizat că în ședințele publice ale CNA vor fi programate câte cinci astfel de dosare, astfel încât până pe data de 17 iunie sa fie analizate toate solicitările.

Pe de altă parte, reprezentanţii televiziunilor prezenţi la întâlnire au cerut CNA o documentaţie simplificată pentru obţinerea posibilităţii de a emite şi după data la care va înceta emisia analogică terestră.

Aceştia au spus că doresc obţinerea de fapt a unei noi modalităţi de transmitere a semnalului pentru programele pe care le difuzează şi nu obţinerea unor noi licențe de televiziune.

Consiliul Național al Audiovizualului consideră că această solicitare vizează eliberarea unor noi licențe și trebuie tratate conform actualei legislaţii a audiovizualului.

Răsvan Popescu, despre modificarea Deciziei 277

Răsvan Popescu a spus că CNA doreşte să o modifice Decizia 277, astfel încât aceasta să fie mai flexibilă.

Unul dintre articolele din Decizie pe care CNA are în plan să îl modifice este acela care prevede că "modificările în licenţa audiovizuală pot fi aduse după minimum un an de la începerea difuzării serviciului de programe, prelungirea valabilităţii sau preluarea licenţei audiovizuale".

Răsvan Popescu a spus că speră ca în aproximativ o lună şi jumătate, să fie încheiate toate procedurile prin care să fie adoptată noua Decizie.

"Am început consultările cu radiodifuzorii. Am început cu radiourile (pe 22 aprilie, n.r.) şi acum cu televiziunile. Încercând să obţinem o decizie mai flexibilă, mai bună, atunci când vorbim de acordare de licenţe noi, de modificarea licenţelor existente. Şi încercăm să ne punem de acord asupra unei formule cât mai potrivite. Urmează ca, într-o săptămână, să avem acest proiect, care intră în dezbatre publică timp de 30 de zile. Apoi vom avea din nou tot felul de observaţii din partea radiodifuzorilor şi, în aproximativ o lună şi jumătate, putem să avem o decizie mai bună decât cea din prezent", a precizat Popescu.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu