Skip to main content

Producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea, trimis în judecată alături de Nicuşor Constantinescu, şeful CJ Constanţa

 
Cristian_Zgabercea_-_Ziua_de_Constanta
Cristian_Zgabercea_-_Ziua_de_Constanta

Direcţia Naţională Anticorupţie a decis astăzi să-i trimită în judecată pe Nicuşor Constantinescu, şeful Consiliului Judeţean Constanţa, dar şi pe Cristian Zgabercea, producător general al TVR, care este un apropiat al lui Constantinescu.

Publicitate

Zgabercea, care a fost în trecut şi consilier al lu Nicuşor Constantinescu, va fi judecat pentru complicitate la abuz în serviciu (2 infracţiuni, ambele în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.

Inculpaţii ar fi produs un prejudiciu de opt milioane de euro, se arată în comunicatul DNA.

Cercetarea DNA în cazul lui Zgabercea a vizat activitatea din anul 2012 a acestuia. Zgabercea ar fi „disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale.”

Potrivit comunicatului DNA, Zgabercea Cristian Bogdan a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundaţia Culturală Thalia şi a efectuat plăţi în temeiul lor, „deşi cunoştea că operaţiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale”.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând lui Cristian Zgabercea.

Comunicatul DNA, în continuare:

În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, împreună cu inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan, Oproiu Carmen Florentina şi Fundaţia Fantasio, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală, se arată în comunicatul DNA.

În aceeaşi perioadă, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, ajutat de inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan şi Oproiu (Vasile) Carmen Florentina, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii.

Finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice.

În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, beneficiind de ajutorul aceloraşi doi inculpaţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal, cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.
Şi de această dată, finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate numai în baza hotărârilor Consiliului Judeţean, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de educaţie fizică şi sport în România şi condiţiile finanţării activităţii sportive din fonduri publice.

La data de 08.01.2015, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a emis o dispoziţie prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control. Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului.

În perioada 2009 – 2014, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în scopul obţinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat următoarele acţiuni:

 • -a aprobat virarea sumei de 100.000 lei către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condiţiile în care acesta este deţinut de o societate la care inculpatul deţine 25% din părţile sociale,
 • -a finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod ilegal, de la bugetul judeţean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui preşedinte era tot el, a achitat societăţii la care inculpatul deţinea 25% din părţile sociale, suma de 113.032 lei,
 • -a încheiat 7 contracte de prestări servicii, cu trei firme, la care asociat este o persoană aflată în relaţii comerciale cu inculpatul şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 13.365.903,94 lei (peste 3.000.000 euro).

În cursul anului 2012, inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan, împreună cu inculpata Fundaţia Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale (impozitul pe venit datorat bugetului de stat), pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică.

În acest sens, inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundaţia Culturală Thalia, prin inculpatul Părău Marcel Brâncoveanu şi a efectuat plăţi în temeiul lor, deşi cunoştea că operaţiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale.

Aceste documente nu au fost însoţite de documente justificative, iar serviciile a căror plată se solicitase nu fuseseră recepţionate de către beneficiarii lor, aceştia din urmă cunoscând de altfel şi împrejurarea că Fundaţia Thalia nu le prestase în fapt.

În această modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 152.180 lei.
Prejudiciul produs Unităţii Administrativ Teritoriale Constanţa este de peste 8 milioane de euro.

Până la momentul întocmirii prezentului rechizitoriu, Consiliul Judeţean Constanţa nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deşi i s-a solicitat acest lucru.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului Zgabercea Cristian Bogdan.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • nadia nitov nadia nitov
  dar ce "valoare" s-a auto-inscaunat pe vremea saftoiului in tvr. :( numai lucruri "bune" citesc depre el. sa-ti fie viata zgaberceo precum ai facut-o tu celor lipsiti de aparare care ti-au incurcat itele. ai la victime colaterale de iadul te mananca. sa arzi indelung la foc mic. amin.
 • maria maria
  Zgabercea sub aripa lui Nicusor Constantinescu s-a crezut de neatins. Toata gasca de la Constanta, cu Mazare Strutinschy si Constantinescu s-au crezut zei sau imparati, de neatins de nimeni. Au pus oameni peste tot unde au avut interese. Neminschi ministrul mediului ca sa poata face soseaua de coasta, zgabercea la TVR ca sa îi ridice in slavi, si multi prin ministere cum a fost Preda care le dadea informatii despre dosarele lor si multi altii.. Numai ca acum corabia lor se scufunda si precum șobolanii, scapa cine poate. Sa dea Domnu ca urmașii nostri sa nu mai aiba parte de injosiri din partea unora ca astia.
 • ștefan ștefan
  ........................................................... Producătorul general .............................................. da aprodus pagube și cîți ar mai fi ridicați de DNA la cîte pagube au făcut
 • Livia Pila Livia Pila
  Bravo, domnule Zgabercea! Se aude zornait de catuse! Iti meriti soarta!
 • Horea Horea
  "Producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea, trimis ..."

  Abia acum aflam ce-a "produs" concret acest individ!

  TVR-isti sa-i multumeasca DNA-ului ca i-a scapa de acest ipochimen slinos.

Trimite un comentariu

sus