Skip to main content

Producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea, trimis în judecată alături de Nicușor Constantinescu, șeful CJ Constanța

 
Producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea, trimis în judecată alături de Nicușor Constantinescu, șeful CJ Constanța
Cristian_Zgabercea_-_Ziua_de_Constanta

Direcția Națională Anticorupție a decis astăzi să-i trimită în judecată pe Nicușor Constantinescu, șeful Consiliului Județean Constanța, dar și pe Cristian Zgabercea, producător general al TVR, care este un apropiat al lui Constantinescu.

Zgabercea, care a fost în trecut și consilier al lu Nicușor Constantinescu, va fi judecat pentru complicitate la abuz în serviciu (2 infracțiuni, ambele în formă continuată), constituire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală.

Publicitate

Inculpații ar fi produs un prejudiciu de opt milioane de euro, se arată în comunicatul DNA.

Cercetarea DNA în cazul lui Zgabercea a vizat activitatea din anul 2012 a acestuia. Zgabercea ar fi „disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale.”

Potrivit comunicatului DNA, Zgabercea Cristian Bogdan a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundația Culturală Thalia și a efectuat plăți în temeiul lor, „deși cunoștea că operațiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale”.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparținând lui Cristian Zgabercea.

Comunicatul DNA, în continuare:

În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, împreună cu inculpații Zgabercea Cristian Bogdan, Oproiu Carmen Florentina și Fundația Fantasio, a constituit un grup infracțional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța, precum și a unor infracțiuni de evaziune fiscală, se arată în comunicatul DNA.

În aceeași perioadă, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, ajutat de inculpații Zgabercea Cristian Bogdan și Oproiu (Vasile) Carmen Florentina, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța și a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanțări nerambursabile din fonduri publice către asociații și fundații.

Finanțarea și plățile au fost efectuate numai în baza unei hotărâri a Consiliului Județean, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activități non-profit de interes general și de O.G nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile și regulile în care se pot asigura finanțări nerambursabile din fonduri publice.

În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, beneficiind de ajutorul acelorași doi inculpați, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, finanțând în mod nelegal, cheltuieli cu activitățile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăți nerambursabile din fonduri publice către asociații și cluburi sportive.
Și de această dată, finanțarea și plățile respective au fost efectuate numai în baza hotărârilor Consiliului Județean, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementează regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activități non-profit de interes general și a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educației fizice și sportului, privind organizarea și funcționarea sistemului național de educație fizică și sport în România și condițiile finanțării activității sportive din fonduri publice.

La data de 08.01.2015, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, a emis o dispoziție prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuțiile funcției de director general al unei direcții din cadrul Consiliului Județean Constanța, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control. Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor și intereselor legitime privind exercitarea atribuțiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât și o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului.

În perioada 2009 – 2014, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu și în scopul obținerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat următoarele acțiuni:

 • -a aprobat virarea sumei de 100.000 lei către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța la solicitarea acestei instituții, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condițiile în care acesta este deținut de o societate la care inculpatul deține 25% din părțile sociale,
 • -a finanțat echipa de handbal a municipiului Constanța, în mod ilegal, de la bugetul județean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui președinte era tot el, a achitat societății la care inculpatul deținea 25% din părțile sociale, suma de 113.032 lei,
 • -a încheiat 7 contracte de prestări servicii, cu trei firme, la care asociat este o persoană aflată în relații comerciale cu inculpatul și a efectuat plăți din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 13.365.903,94 lei (peste 3.000.000 euro).

În cursul anului 2012, inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan, împreună cu inculpata Fundația Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale (impozitul pe venit datorat bugetului de stat), pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică.

În acest sens, inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundația Culturală Thalia, prin inculpatul Părău Marcel Brâncoveanu și a efectuat plăți în temeiul lor, deși cunoștea că operațiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale.

Aceste documente nu au fost însoțite de documente justificative, iar serviciile a căror plată se solicitase nu fuseseră recepționate de către beneficiarii lor, aceștia din urmă cunoscând de altfel și împrejurarea că Fundația Thalia nu le prestase în fapt.

În această modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 152.180 lei.
Prejudiciul produs Unității Administrativ Teritoriale Constanța este de peste 8 milioane de euro.

Până la momentul întocmirii prezentului rechizitoriu, Consiliul Județean Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deși i s-a solicitat acest lucru.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparținând inculpatului Zgabercea Cristian Bogdan.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • dar ce "valoare" s-a auto-inscaunat pe vremea saftoiului in tvr. :( numai lucruri "bune" citesc depre el. sa-ti fie viata zgaberceo precum ai facut-o tu celor lipsiti de aparare care ti-au incurcat itele. ai la victime colaterale de iadul te mananca. sa arzi indelung la foc mic. amin.
 • Zgabercea sub aripa lui Nicusor Constantinescu s-a crezut de neatins. Toata gasca de la Constanta, cu Mazare Strutinschy si Constantinescu s-au crezut zei sau imparati, de neatins de nimeni. Au pus oameni peste tot unde au avut interese. Neminschi ministrul mediului ca sa poata face soseaua de coasta, zgabercea la TVR ca sa îi ridice in slavi, si multi prin ministere cum a fost Preda care le dadea informatii despre dosarele lor si multi altii.. Numai ca acum corabia lor se scufunda si precum șobolanii, scapa cine poate. Sa dea Domnu ca urmașii nostri sa nu mai aiba parte de injosiri din partea unora ca astia.
 • ........................................................... Producătorul general .............................................. da aprodus pagube și cîți ar mai fi ridicați de DNA la cîte pagube au făcut
 • "Producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea, trimis ..."

  Abia acum aflam ce-a "produs" concret acest individ!

  TVR-isti sa-i multumeasca DNA-ului ca i-a scapa de acest ipochimen slinos.

Trimite un comentariu