Skip to main content

Site-ul anunţul.ro, urmărit penal din cauza anunţurilor postate de prostituate. O lună de zile nu mai are voie să publice anunţuri într-o secţiune

 
femei vs barabati pe internet
femei vs barabati pe internet

Anunţurile publicate i-au atras urmărirea penală. Site-ul anunţul.ro este urmărit penal pentru proxenetism, după ce procurorii au stabilit că prin intermediul acestuia erau racolaţi "clienţi" de către mai multe persoane.

Publicitate

Instanţa a stabilit ca, în următoarele 60 de zile, să nu mai fie publicate anunţuri la rubrica "Ea caută partener", scrie agenţia Mediafax, citând un comunicat de presă al parchetului.

Conform comunicatului de presă al parchetului, în 3 aprilie, procurorii au început urmărirea penală faţă de firma Anunţul Telefonic SRL pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de proxenetism.

Judecătorii au stabilit ca firma Anunţul Telefonic SRL să nu mai aibă voie să desfăşoare activităţi de natura celor cu ocazia cărora a fost comisă infracţiunea de proxenetism pe o perioadă de 60 de zile, respectiv interzicerea publicării anunţurilor online din cadrul subrubricii "Ea caută partener", aflată la rubrica Matrimoniale, pe site-ul www.anunţul.ro.

Potrivit procurorilor, între 24 mai 2013 şi 4 februarie 2015, site-ul www.anuntul.ro, prin modul său de structurare, a înlesnit practicarea prostituţiei de către mai multe persoane care au postat anunţurile. Prin această acceptare de promovare a serviciilor oferite, acest site le-a facilitat persoanelor care practică prostituţia racolarea de clienţi cu care acestea întreţineau raporturi sexuale contra cost.

"Obţinerea de beneficii în urma prostituţiei este susţinută şi de faptul că, în cadrul rubricii "Matrimoniale" erau patru subsecţiuni: 'Ea caută partener', 'El caută parteneră', 'Saloane masaj erotic', 'Prieteni, Căsătorii', 'Diverse', astfel, se poate observa că subsecţiunea: 'Ea caută partener' a fost creată în mod distinct, fiind destinată unui alt scop decât cel pentru care un observator obiectiv ar crede că a fost înfiinţată rubrica 'Matrimoniale', întrucât, tot în cadrul acestei rubrici, a mai fost creată şi subrubrica 'Prietenii, Căsătorii' ", susţin anchetatorii, mai notează Mediafax.

De asemenea, în urma activităţilor desfăşurate, au fost identificate mai multe situaţii în care diferite persoane au înlesnit activităţile de prostituţie ale unor persoane de sex feminin, toate având ca liant site-ul www.anuntul.ro, în sensul că aceştia sau chiar fetele care ofereau servicii sexuale contra cost publicau anunţuri la rubrica "Matrimoniale" - subsecţiunea "Ea caută partener" şi, astfel, erau racolaţi clienţii de la care, pentru serviciile oferite, obţineau foloase materiale pe care ulterior le împărţeau cu cei ce le-au înlesnit această activitate.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Kafka al II-lea Kafka al II-lea
    Proxenetism sau cenzură? Anunțul.ro - studiu de caz

    Primul ziar din România acuzat de proxenetism a împlinit 26 de ani de existență și un an de când bate sălile tribunalelor, apărându-se de acuzația absurdă care i se aduce. “Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului”

    În aprilie 2015, ştirea că un ziar/site era urmărit penal pentru proxenetism, pentru că publica anunţuri de mică publicitate ale prostituatelor, a trecut aproape neobservată. Alte ziare şi televiziuni au difuzat sec comunicatul emis de Parchet, fără cel mai mic semn de întrebare vis-a-vis de ce i se întâmplă cuiva din breaslă.

    Dilema morală a promovării serviciilor sexuale nu a apărut prima dată în România, ci este o discuţie care se poartă de cel puţin 15 ani în toate societăţile civilizate, de când Internetul a schimbat radical practicarea celei mai vechi meserii din lume. Conform unui studiu privind publicitatea online la serviciile sexuale, azi 80% dintre actele de prostituţie au loc „în interior”.

    Un dosar în care Secția 1 de poliție și Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 au investit doi ani de muncă și un milion de lei de la buget (conform rechizitoriului) este întors așadar din drum de judecător, pentru că e incomplet și nu reușește să convingă. Un dosar care putea foarte bine să nu existe și să economisească astfel banii contribuabililor, pentru că în afară de scoaterea de pe piață a unui ziar nu face niciun pas în lupta pentru „stârpirea prostituției” și „asanarea morală a societății”, așa cum pretind anchetatorii, ci mai degrabă acoperă organele statului de penibil.

    http://www.capital.ro/proxenetism-sau-cenzura-anuntulro-studiu-de-caz.html
  • Doamna T Doamna T
    Miroase urat aceasta acuzatie ! Un jurnalist pasionat ar putea cauta si gasi ineresele obscure ale acestui proces...

    Din moment ce ...numai site-ului anuntului telefonic i se interzice o rubrica si altor 200 de situri nu...apar niste intrebari firesti

    Cui foloseste acest proces cu accuzatii ciudate ?
    Cine vrea din prostie sa compromita justitia ?
    Statul le asigura vreo alternativa ca sa renunte la prostitutie ?
    Este greu de crezut ca o femeie care isi face meseria in strada da anunturi…deci vinovatele sunt cele din apartamente care au baie si folosesc prezervative..
    Ce urmareste logic aceast proces ?
    Sa le scoata pe toate in strada ?
    Ghici ciuperca ...
  • Vlad Ionita Vlad Ionita
    ....Dosarul în care este implicat Anunțul.ro este
    unul mai mult decât controversat...

    Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, ActiveWatch lansează raportul anual privind situația libertății de exprimare în România - FreeEx 2015-2016 - Libertatea Presei în România.

    ....Dosarul în care este implicat Anunțul.ro este
    unul mai mult decât controversat. Nu doar oferirea
    de spațiu pentru publicarea unor anunțuri telefonice
    a fost considerată infracțiune de proxenetism.
    De exemplu, o tânără care fusese angajată de o
    persoană care oferea servicii sexuale contra cost,
    pentru a-i organiza agenda, a fost la rândul său
    acuzată de înlesnirea prostituției. La fel și o
    femeie de serviciu care cumpăra prezervative pentru
    un salon de masaj.

    Codul penal nu incriminează
    prostituția, dar incriminează înlesnirea prostituției,
    printr-un articol de lege ce pare a nu fi suficient de
    clar formulat pentru a-și atinge scopul, anume acela
    de a incrimina exploatarea sexuală a persoanelor.

    Compania care editează Anunțul.ro a afirmat
    la momentul la care s-a dispus începerea urmăririi
    penale împotriva sa:

    „Credinţa noastră în libertatea
    de expresie a individului, în particular, şi în libertatea
    editorială a presei libere, în general, ne-a făcut să
    nu impunem restricţii, limitări şi să nu discriminăm
    persoanele fizice sau întreprinderile care, prin
    intermediul vehiculului de comunicare operat de
    către Anunţul Telefonic, au dorit să îşi promoveze
    către public serviciile, afacerile sau intenţiile. De
    altfel, chiar şi prin raportare la acuzaţiile aduse
    societăţii Anunţul Telefonic, subliniem că activităţile
    noastre, inclusiv în legatură cu anunţurile publicate
    în rubrica ‘Matrimoniale’, nu diferă de cele ale altor
    publicaţii (print sau online)”

    În prezent, controversatul dosar, despre care
    s-a afirmat că ar fi a costat statul peste un milion
    de lei (aprox. 220.000 de euro), din care peste
    700.000 de lei (aprox. 150.000 de euro) ar fi fost
    cheltuiți doar pe interceptări, și care ar fi implicat
    munca întregului personal al Secției de Poliție nr. 1
    pentru doi ani, a fost retrimis de către judecător
    către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1
    Bucureşti, în vederea efectuării actelor de urmărire
    penală corespunzătoare”..........

    http://www.activewatch.ro/.../lansarea-raportului-freeex.../

    Reporters Without Borders (RSF)
    RSF
    https://rsf.org/en/ranking
  • Onix Web Onix Web
    Anunul telefonic primul ziar cenzurat in perioada postcomunista...
    O rusine periculoasa pentru un stat care se vrea democrat.
    Incalcarea Constitutiei cu cat se pedepseste?
  • Vasile Paleologu Vasile Paleologu
    Anuntul Telefonic - 25 de ani de istorie zilnică

    Destul de discret, o aniversare, zilele trecute: 25 de ani de la prima ediţie a ziarului Anunţul Telefonic, care tipăreşte în continuare 3 ediţii săptămânal. Merită ceva mai multă atenţie prin semnificaţiile multiple ale momentului.

    Esenţa ziarului este anunţarea unei informaţii utile. Aşa au apărut primele jurnale, cu “ştiri deosebite şi memorabile”*, dar şi cu anunţuri dinspre cititori, pentru cititori. Ziarul s-a definit, încă de la început, drept un intermediar în transmiterea informaţiilor şi un instrument util pentru cititorii săi. Într-un fel sau altul, toate redacţiile de succes au găsit calea de a fi utile cititorilor – fie prin difuzarea de informaţie cu valoare practică, fie prin destinderea, amuzarea sau indignarea publicului, ceea ce e un soi de utilitarism indirect, deoarece oamenii au nevoie de emoţii ca să fie fiinţe complete.

    Anunţul Telefonic n-a fost singura publicaţie de anunţuri apărută imediat după căderea comunismului dar e printre puţinele care au supravieţuit – printre puţinele publicaţii în general care au rezistat în aceşti 25 de ani. Asta denotă o mare putere de adaptare la o piaţă care s-a transformat radical de mai multe ori în ultimul sfert de veac. Supravieţuitorii merită întotdeauna salutaţi, pentru că de la ei ai întotdeauna ceva de învăţat.

    În fine, Anunţul Telefonic este şi o fascinantă radiografie zilnică a istoriei româneşti. Parcurgând colecţia, poţi înţelege cum a evoluat societatea în aceşti 25 de ani. Pe undeva, valoarea anunţurilor seamănă cu valoarea fotografiilor de familie: aproape nici o semnificaţie în ziua în care au fost făcute, dar un noian de înţelesuri şi informaţii 10 ani mai târziu.

    Ce conta pentru români în vara anului 1990, când a apărut prima ediţie a Anunţului Telefonic?

    Se executau proiecte în tuş, “de orice nivel”. Se oferea dactilografierea unor lucrări “cu promptitudine”. 3 liftiere “autorizate, până în 50 de ani”, îşi căutau de lucru “în ţară sau în străinătate”. Cineva căuta o “doamnă foarte frumoasă, 20-40 de ani, pentru poze directoare teatru” – orice-o fi însemnat şi asta. Se vindeau “maşină de scris cu caractere ruseşti”, “ZX Spectrum nou”, “Dacia 1300 neridicată, aştept provincia”, o familie de medici oferea “găzduire apartament elegant în Piteşti în schimbul unui sejur Franţa (Paris)”, cineva executa “cozonaci şi gogoşi cu materialul clientului, reuşită garantată”, iar de cumpărat, se cumpărau “blugi elastici, măsura 42-44”, “catalog filatelic Michel Toată Lumea”, “fabrică sifoane”, “canari, papagali, peruşi”, “pluş sau catifea neagră”, “volumul 31 enciclopedia franceză ediţia 1985” şi, în fine, “căutăm străin doreşte Oltcit”. Fascinant!

    http://www.petreanu.ro/25-de-ani-de-istorie-zilnica/
  • Vlad Ionita Vlad Ionita
    Anunţul Telefonic şi bucătărese de cursă lungă

    Deşi există peste tot, într-o formă sau alta, prostituţia e o problemă despre care nu avem cu adevărat un dialog public, a cărei legalizare ne ferim să o promovăm şi pe care am prefera să o ştim îngropată undeva, în „bucătăria” mentalului colectiv.

    De ce devine evident lucrul ăsta? Păi, cu niciun an în urmă, site-ului anuntul.ro i-a fost deschis dosar penal pentru „proxenetism”, evenimentul generând ceva vâlvă la momentul respectiv. Trecând peste decizia de a sancţiona un singur site, când Internetul e plin de pagini specializate în anunţuri confidenţiale şi escorte, mai distractiv este chiar titlul articolului citat anterior. Din el aflăm că site-ul în cauză a fost folosit de „prostituate pentru a racola clienţi”. De-aici ai putea înţelege că toţi clienţii ăia, săracii, fuseseră atraşi forţat în mrejele unor domnişoare, aflate sub controlul unei găşti de Lex Luthori virtuali. E cam ca atunci când eşti „racolat” de site-urile porno şi de alte site-uri despre care nu ştii niciodată cum au ajuns în Google History. Trecând peste ciudata intervenţie a statului în politica editorială a unui ziar, îmi închipui cât obositor este procesul ăsta şi pentru judecătorii şi procurorii implicaţi. De ce?

    Pentru că definiţiile unor termeni sunt încă extrem de vagi. Conform lor, un proxenet este un om care „îndeamnă sau înlesneşte practicarea prostituţiei sau trage foloase de pe urma ei”, nu neapărat un om care recruteaza şi constrânge (cele două sunt considerate circumstanţe agravante, dar nu definitorii). Prin urmare, dacă îi faci cunoştinţă amicului tău cu o domnişoară ceva mai libertină, te-ai putea trezi inculpat peste noapte, chit că tu o cunoşteai pe respectiva de pe Facebook. Dacă însă îţi deschizi un serviciu de video chat, eşti acoperit legal!

    De altfel, un amic ceva mai pasionat de iniţiative legislative şi mai informat despre cazul anuntul.ro, îmi spunea că întregul proces a implicat monitorizări individuale (cineva chiar a citit în interes de serviciu sute de mii de anunţuri considerate suspecte), apeluri la moralitate şi încercări de a defini noţiuni elementare care să descrie contactele „legale” dintre bărbaţi şi femei. Acum, ar fi uşor să facem miştouri de procedurile pe care le implică un astfel de caz dar, din păcate, cea mai mare piedică, atât pentru poliţişti, cât şi pentru judecători, o constituie faptul că…

    În România, vă vine să credeţi sau nu, prostituţia a fost dezincriminată în 2014. Până să oftaţi în cor, dorindu-vă să fi fost din nou adolescenţi, ar trebui să vă dau şi veştile proaste. Dezincriminarea, în cazul nostru, înseamnă că practicantele acestei meserii nu vor mai fi închise, dar cam atât. Nu au niciun cadru legal să-şi practice meseria, primesc cam aceleaşi amenzi şi pot fi ridicate dacă sunt prinse că o practică. Formele organizate sunt în continuare strict interzise, dar la fel de neclar definite (mai multe despre cadrul legal, a scris Dollo, într-un articol despre costurile „războiului împotriva prostituţiei„).

    Probabil de asta s-a şi discutat atât de mult despre cazul publicaţiei online amintite. Ce anume constitutie prostituţie „în formă organizată?” Peştii care chinuie şi ameninţă nişte fete dezorientate sau o platformă prin care oricine îşi poate căuta clienţi, inclusiv fetele care vor să scape de peştii amintiţi anterior? The Economist, într-un studiu al cărui titlu ar putea fi aproximat prin „Cum revoluționează noua tehnologie cea mai veche meserie” susţine că mutarea online elimină intermediarii obișnuiți – bordeluri și agenții, proxeneți și „madame”, lăsându-le pe practicante să-și ofere și promoveze așa cum vor produsele.

    Între timp, liderii noștri politici tremură de frica alegătorilor pudibonzi şi continuă să lupte împotriva realității și a bunului simţ. Suntem, deci, într-o situaţie pur românească, în care parcă am vrea să facem ceva, dar nici n-am vrea să pierdem capital politic. Totuşi, se uită Europa urât la noi… deci hai să dăm o mână de vopsea şi să spunem că am cumpărat un gard nou. O dovadă în sensul ăsta a fost şi încercarea anemică a lui Silviu Prigoană de a legaliza fenomenul în 2010, încercare îngropată de aberaţiile colegilor de breaslă.

    Da, suntem încă la nivelul „bine vs. rău” şi de data asta nu putem arunca toată reticenţa publicului în braţele educaţiei religioase. Nu de alta, dar a existat o perioadă destul de lungă din istoria României (încheiată abrupt de regimul comunist) în care relaxarea legislativă a permis desfășurarea acestei activități. Astfel, nu îi putem bănui pe înaintașii noștri de a fi fost mai puțin credincioși, ci doar mai puțin reticenți la… realitate.
  • Calibratu Calibratu
    Abuzuri si cateva ciudatenii privind cenzura unei publicatii si procesul de un an de zile intentat Anuntului telefonic.

    Mentionez ca in toate statele Uniunii Europeana exista site-uri similare Anuntului Telefonic, si toate sunt legale, din simplul motiv ca mutarea ofertei din strada in spatiul online elimină intermediarii obișnuiți – bordeluri și agenții, proxeneți și „madame”, lăsându-le pe practicante să-și ofere și promoveze singure ofertele.

    Cu atat mai ciudata este acuzarea publicatiei de "proxenetism"!? in urma unui denunt.
    Ignoranta,rea credinta sau alte motive dubioase.
    Cineva are interesul sa-i desfiinteze pentru a faca loc concurentei.Sute de situri cu acelasi continut sunt legale in afara de....anuntul.ro ?

    Dupa cate stiu Romania nu este un stat federal,are aceleasi legi pentru toata tara.
    Mintea mea creata spune ca in acest proces sunt alte jocuri la mijloc.

    1. http://www.1235.ro/
    2. http://www.1anunturi.ro/
    3. http://24oradea.ro/
    4. http://www.6locator.ro/
    5. http://alegeescorta.ro/
    6. http://anunta.ro/
    7. http://anuntbazar.ro/
    8. http://www.anuntbucuresti.net/
    9. http://www.anunt-online.ro/
    10. http://anuntul.***/
    11. http://anuntuldebuzau.ro/
    12. http://anuntuldecluj.ro/
    13.http://anuntuldeiasi.ro/
    14. http://www.anuntul-galben.ro/
    15. http://www.anuntuliber.ro/
    16. http://anuntul-mobil.ro/
    17. http://www.anuntulonline.net/
    18. http://www.anuntulrapidploiesti.ro/
    19. http://anunturi.cugetliber.ro/
    20. http://anunturi.gds.ro/
    21. http://anunturi.hi24.ro/
    22. http://anunturi.itbox.ro/
    23. http://anunturi.monitorulbt.ro/
    24. https://anunturi.monitorulsv.ro/
    25. http://anunturi.mytex.ro/
    26. http://anunturi.replicaonline.ro/
    27. http://www.anunturi.ro/
    28. http://anunturi.telegrafonline.ro/
    29. http://anunturia.ro/
    30. http://anunturi-az.eu/
    31. http://anunturi-az.net/
    32. http://www.anunturi-az.ro/
    33. http://www.anunturierotice.com/
    34. http://anunturiescorte.ro/
    35. http://anunturi-escorte.uv.ro/
    36. http://www.anunturigratis.net/
    37. http://www.anunturirapide.ro/
    38. http://www.anunturi-utile.ro/
    39. http://www.anuntutau.ro/
    40. https://attractionclub.ro/
    41. http://www.best-romanian-***.com/
    42. http://***car.ro/
    43. http://www.bucurestiservicii.ro/
    44. http://www.bzc.ro/
    45. http://companie.***/
    46. http://www.cuplari.ro/
    47. http://curvedelux.net/
    48. http://fete-sexy.com/
    49. http://curvesexy.ro/
    50. http://damedelux.***/
    51. http://damedelux.com/ro/
    52. http://datecafe.ro/
    53. http://www.dauanunt.ro/
    54. http://www.detoatepentrutoti.ro/
    55. http://diverseanunturi.ro/
    56. http://doarnoi2.com/
    57. http://dragoste24.com/
    58. http://e-cta.ro/
    59. http://www.e-escorte.com/
    60. http://www.ematrimoniale.ro/
    61. http://www.escorta.***/
    62. http://www.escortae.***/
    63. http://www.escorta-ta.ro/
    64. http://escortdevis.ro/
    65. http://escorte.pro/
    66. http://www.escorte.us/
    67. http://www.escorte-brasov.ro/
    68. http://www.escorte-bucuresti.net/
    69. http://www.escortecraiova.info/
    70. http://escortedame.com/
    72. http://escorte-damecompanie.ro/
    73. http://escortedeescorte.ro/
    74. http://www.escorte-de-lux.com/
    75. http://escortedetop.net/
    76. http://4escort.ro/
    77.http://www.escorteiasi.ro/
    78. http://escorte-independente.net/
    79. http://escortele.net/
    80. http://escorte-masajerotic-sex.ro/
    81. http://www.escortemasculine.ro/
    82. http://escorte***.ro/
    83. http://www.escortguide.ro/
    84. http://escortnews.eu/en/***/Romania
    85. http://escort-romania.ro/
    86. http://www.***new.ro/
    87. http://www.fagarasonline.ro/
    88. http://www.fantezii-erotice.ro/
    89. http://www.fb69.net/
    90. http://femeionline.in/
    91. http://fetedragute.ro/intro
    92. http://fete-sexy.com/
    93. http://www.fetesexy.net/
    94. http://www.fetite.net/
    95. http://www.fetitepebani.ro/index.php/fetite/acord
    96. http://www.fetiterele.ro/
    98. http://forumescorte.eu/
    99. http://ghidulerotic.ro/
    100.http://www.happy***.com/***/romania
    101. http://hot-***.ro/
    102. http://www.indexa.ro/
    103. http://www.intalnirisex.com/
    104. http://www.intimi.ro/
    105. http://iubita.ro/
    106. http://www.luxescorte.ro/
    107. http://luxury***.com/
    108. http://matrimoniale3x.ro/
    109. http://matrimoniale-escorte.ro/
    110. http://matrimoniale-romania.ro/
    111. http://www.matrimonialesex.com/
    112. http://www.megaanunturi.com/
    113. http://patimi.ro/
    114. http://www.pitestiservicii.ro/
    115. https://www.placere.ro/
    116. http://www.ploiestiservicii.ro/

Trimite un comentariu

sus