Skip to main content

VIDEO. Contre în direct între Traian Băsescu şi şapte invitaţi Realitatea TV. Ce spun Cristoiu, Lelia Munteanu şi Cătălin Tolontan despre emisiune

 
Train Basescu la Realitatea TV
Train Basescu la Realitatea TV

Emisiune antologică vineri seara, la Realitatea TV: Traian Băsescu, pe de o parte şi şapte jurnalişti/invitaţi în platoul emisiunii şi-au schimbat contre dure pe parcursul discuţiei.

Publicitate

În prima jumătate de oră a emisiunii Realitatea Românească, disputa s-a purtat între moderatorul Octavian Hoandră şi Traian Băsescu.

Ulterior, şi-a făcut apariţia Rareş Bogdan motivând "m-a sunat patronul acestei televiziuni, Cozmin Guşă".

În cea de-a doua parte a emisiunii a intrat în platou şi Rareş Bogdan, alături de Costi RogozanuMircea Coşea, Florin Poenaru şi Iulian Leca, iar Cozmin Guşă a intervenit prin telefon.

Ion Cristoiu a vorbit despre cum Băsescu "i-a executat pe rând, fără milă". Lelia Munteanu a ironizat emisiunea într-un pamflet, iar Cătălin Tolontan a apreciat prima parte a dialogului.

Înainte de reacţii, ce s-a întâmplat în emisiune:

Ce s-a întâmplat în emisiunea de la Realitatea TV?

Emisiunea a debutat cu o înregistrare în care Guşă critica cei zece ani de mandat ai fostului preşedinte.

„Domnul Guşă are probleme cu matematica şi cu logica. De regulă, toţi sunt cunoscători despre ce am făcut în mandatul meu, foarte mulţi sunt neinformaţi, domnul Guşă este unul dintre aceşti oameni”, a venit replica fostului preşedinte.

Băsescu i-a mai spus lui Guşă că este „un urechist”.

Costi Rogozanu - Traian Băsescu

După ce Rogozanu a afirmat că Băsescu şi Mircea Badea au „aceleaşi obiective”, Băsescu i-a dat o replică şi acestuia:

„Personal, nu mă uit la acest post. Îl consider un post antinaţional. Urmărirea postului Antena 3 nu face bine nici măcar domnului Rogozanu”.

Apoi, Octavian Hoandră l-a întrerupt pe fostul şef al statului spunându-i că în timpul mandatului nu ataca justiţia.

Traian Băsescu: „Nu spun că justiţia nu e bună, am spus tot timpul că am încredere în justiţie. Domnule Hoandră, exageraţi. Eu taxez schimbarea de politică”, a precizat Băsescu.

Octavian Hoandră: „V-am urmărit, fără plăcere, dar v-am urmărit... zece ani.”

„Trebuie să vă spun că şi mie îmi sunteţi extrem de antipatic ca om”, a venit replica lui Băsescu.

Hoandră: „Mie, ca om, îmi sunteţi simpatic, dar ca preşedinte mi-aţi fost extrem de antipatic.”

Băsescu: „Mie şi ca om, şi ca ziarist, unul foarte slab, dar eu am fost un preşedinte bun. Să nu o ducem într-o dispută între noi. Când am acceptat să vin, ştiam în ce mediu vin.”

Hoandră: „Ca să nu vă rămân dator, eu care-s mai bătrân, să ştiţi că am trăit în timpul lui Ceauşescu, a fost mai bun preşedinte ca dumneavoastră. (...) V-am detestat tot timpul, dar nu v-am urât.”

De la Snagov, Rareş Bogdan a venit în emisiune să-şi ajute colegii

Traian Băsescu: „Domnule Rareş Bogdan, nu-mi face o deosebită plăcere să vă văd”, i-a spus fostul preşedinte, imediat ce a intrat în studio.

Rareş Bogdan: ,,Nici mie. Eram cu câţiva prieteni, cu fiul meu, mă întorceam de la Snagov, dar m-a sunat patronul acestei televiziuni, Cozmin Guşă, să vin în emisiune, dar nu este o plăcere. Aţi jignit până acum.”

Băsescu: „Eu nu am jignit până nu am fost jignit (...) Dacă aţi venit să fiţi profesor, lăsaţi-o....”

Realizatorul de la Realitatea TV l-a întrebat pe fostul şef al statului dacă a ştiut ce s-a întâmplat la ANRP.

Băsescu: „Aţi dat-o în patima de a face propagandă. Cum vă imaginaţi că aş fi ştiut şi nu se întâmpla nimic. Atât aveam ca informaţie. În 2010 a venit la mine doamna Udrea şi mi-a spus că în lumea politică se vorbeşte foarte mult de ANRP. Am chemat instituţiile abilitate să facă cercetări”, a răspuns Băsescu. Ulterior, pentru că Rareş Bogdan a spus că el nu minte, Traian Băsescu l-a întrebat: „Vreţi să vă dau exemple?”.

După ce Bogdan a continuat spunând că fostul şef al statului şi-a petrecut Revelioanele alături de Dorin Cocoş, Traian Băsescu a spus:

,,E o problemă că eu am facut Revelionul cu cineva, şi nu e nicio problemă că dvs. aţi petrecut cu dl Vanghelie (...) Dvs. dacă aţi băut cu Vanghelie un şpriţ credeţi că e o crimă?

Domnul Rareş Bogdan, dacă l-aţi sunat pe Schwartzenberg să-l întrebaţi cum e cu hotelurile bune şi restaurantele? Ce, vă reproşez eu că v-a plătit el cazarea? (....) V-am întrebat eu dacă în discuţiile cu Vanghelie aţi primit cumva bani? Nu v-am întrebat, domnule Rareş Bogdan.”

Cum au reacţionat Ion Cristoiu, Alex Ştefănescu, Tolontan şi Lelia Munteanu

"Pentru prima dată, nu ştirile au rămas la finalul unei emisiuni cu Traian Băsescu, ci ecourile spectacolului a nu mai puţin de şapte „jurnalişti”, care au transformat dezbaterea pe cei zece ani de mandat într-un circ televizat", scrie Evenimentul zilei, în ediţia de astăzi.

Cei şase jurnalişti prezenţi la dezbaterea din platoul postului Realitatea TV au fost ironizaţi, ulterior, de mai multe personalităţi.

"Rareş Bogdan a dat fuga în ajutorul colegilor, deja întinşi pe jos, sub formă de cadavre mediatice, după ce Traian Băsescu i-a executat pe rînd, fără milă", a scrie Ion Cristoiu, în EVZ.

La rândul său, criticul literar Alex Ştefănescu a comentat astfel incident: "Oameni ai clipei, de care peste câţiva ani nu-şi va mai aminti nimeni, l-au admonestat, l-au jignit, l-au nedreptăţit pe un personaj istoric."

 Lelia Munteanu a scris un pamflet inspirat de dezbaterea de la Realitatea TV în care Traian Băsescu este numit "fost tiran". Din textul editorialistei de la Gandul.info:

"FOST TIRAN: Cam de pe la ora asta sunt dispus bine de tot. Am acceptat cu plăcere, pentru a vă face de râs.
MODERATOR: Cu toată stima, vă detest.
FOST TIRAN: Ce coincidenţă fericită! Şi eu vă detest.
MODERATOR: Eu doar ca fost tiran vă detest. Ca om îmi sunteţi foarte simpatic.
FOST TIRAN: Eu vă detest şi ca om, şi ca moderator. Sunteţi un cabotin. Eu am fost un tiran talentat."

Cătălin Tolontan a scris o cronică a emisiunii de la Realitatea TV intitulată "Când a pierdut dialogul, Băsescu s-a pierdut pe sine".

Redactorul-şef al Gazetei Sporturilor se diferenţiază faţă de celelalte comentarii pe subiectul emisiunii de la Realitatea TV printr-o notă apreciativă (pentru prima parte a emisiunii) la adresa jurnaliştilor care l-au luat la întrebări pe fostul şef al statului.

"Excelentă prima parte a emisiunii din această seară (vineri seara - n.r.) de la Realitatea TV cu Traian Băsescu! Pentru că nici unul dintre ”moderatorii” din studio n-a avut pretenţii sau revanşe, ci curiozităţi omeneşti. Chiar şi conducătorul platoului, Octavian Hoandră, deşi nu asta e meseria lui, şi-a făcut treaba cu naturaleţe. A schimbat replici fruste cu fostul preşedinte, acesta i le-a întors, dar şi le-au pasat contondent şi natural, în afara mizei duşmăniei personale. (...) Şi mai buni au fost Mircea Coşea, Costi Rogozanu, Florin Poenaru şi Iulian Leca. Ei au tras de Traian Băsescu, l-au obligat să revină la motivaţiile profunde ale unor decizii. Zi cu salariile, zi cu serviciile! Discuţia a fost interesantă pentru că tipii n-au avut ego şi n-au intenţionat să monopolizeze emisiunea", a scris Cătălin Tolontan, pe blogul său.

https://www.youtube.com/watch?v=Hkenn_Xsus4

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Euridice Euridice
    dece nu afisati comentariul meu
  • euridice euridice
    CU SAU FARA TOLONTAN, ACEST VANATOR DE STIRI EXPLOZIVE, DE PRESUPUSE TUNURI, BOMBE , CARE NE-AR INTERESA, TRAIAN BASESCU JOACA CORECT , BARBATESTE. DACA VREI SA TE FACI DE RAS, SA TE VADA TELESPECTATORUL ASA CUM ESTI , INTRA IN DISPUTA CU PRSEDINTELE T. BASESCU . DOMNUL PRESEDINTE ESTE DOCUMENTAT, INFORMAT , BUN CUNOSCATOR AL POLITICII ROMANESTI, SI A POSTURILOR DE TELEV. CU REPREZENTANTII LOR. CE IDEE NESABUITA , SA VREI SA PUI LA COLT UN PERSONAJ DE TALIA PRESEDINTELUI BASESCU, SPERAND, SA-L ADUCI LA NINELUL TAU. MARE GESALA . ENORMA!!!
  • Ariana Ariana
    hai siktir!!!
  • parerea mea parerea mea
    Cred ca cea mai corecta abordare o are Silviu Sergiu, care spune ceva de genul (citez din memorie): " 7 jurnalisti timp de 2 ore nu au reusit sa scoata o stire interesanta de la un fost presedinte".
    Ce-i drept, au avut o audienta nesperata, dupa cum insusi Basescu le-a prezis. Din pacate pentru ei, aceasta audienta a fost doar pentru o seara, emisiunile de genul acesta nereusind sa le creasca cota.
    Aceste emisiuni de tip "tribunal al poporului" te astepti sa le vezi la A3, eventual la Romania TV daca au si o latura mondena. Din pacate pentru ei, cei de la Realitatea au reusit sa ia ce-i mai rau de la cele 2 televiziuni si sa faca o emisiune din care nu am ramas cu nimic. Basescu nu a iesit mai rau decat era, in schimb Leca, Hoandra, rares Bogdan au reusit in corpore sa fie neprofesionisti.
    Gusa, care nu-I chiar asa fraier cum s-ar crede, si-a dat seama de esec si l-a sculat de la masa pe Rares Bogdan, trimitandu-l sa salveze ce se mai putea salva. Din pacate acesta, prin prestatia mediocra si aroganta, nu a reusit decat sa strice si mai rau emisiunea, astfel ca nici macar intreventia patronului nu a mai salvat aceasta seara.
  • Mego Mego
    Am vazut in totalitate emisiunea,aveam alta impresie despre realitatea dar ce au facut cu Basescu in aceea seara a fost Josnic,sa te pui 7 insi pe toate fronturile in platou,telefonic,pe un singur om indiferent cine ar fi este Penibil.Oricum Basescu a aratat inca o data ca este un adevarat "Animal Politic"
  • Vasile Ion Vasile Ion
    Au fost foarte slabi moderatorii. Nu au reusit sa-l puna cu nimic in dificulate pe Basescu, inclusiv Cozmin Gusa. Jurnalisti slabi, din pacate.
  • geo geo
    Păcat că nu a fost și craiul Tolontan printre cei 7 jurnaliști, mai mult sau mai putin cunoscuti, ca acest Octavian Hoandră...venit de la Cluj...să se facă de rîs în emisiunea pe care o modera...

Trimite un comentariu

sus