Skip to main content

Iohannis, de Ziua Libertăţii Presei: "Rolul mass-media este esenţial în apărarea interesului public". Ce mesaje au transmis Victor Ponta, Alina Gorghiu și Bogdan Aurescu

 
Iohannis, de Ziua Libertăţii Presei: "Rolul mass-media este esenţial în apărarea interesului public". Ce mesaje au transmis Victor Ponta, Alina Gorghiu și Bogdan Aurescu
Klaus Iohannis

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Publicitate

Președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, copreședintele PNL Alina Gorghiu și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au transmis mesaje jurnaliștilor cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.

"O presă liberă contribuie la consolidarea democraţiei şi la dezvoltarea unei societăţi prospere. Pentru acest drept am luptat în 1989, iar rolul mass-media este esenţial în apărarea interesului public", a scris președintele Klaus Iohannis, pe pagina sa de Facebook, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.

Șeful statului a mai spus că "Ziua Mondială a Libertăţii Presei ne readuce aminte cât de importantă este libertatea de exprimare".

La rândul său, premierul Victor Ponta transmite "colegilor din presă", inclusiv celor care îl critică "indiferent" ce face, mult succes în activitate.

"Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, le urez tuturor colegilor din presă, inclusiv celor care mă critică indiferent ce fac, mult succes în munca lor! Avem împreună datoria să ajutăm la ridicarea societății românești, inclusiv prin calitatea dezbaterii publice, și puteți conta pe mine în construirea unei agende publice constructive, cu respect pentru argumente și cetățeni", a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

Premierul a mai spus că articolul 30 din Constituţie privind libertatea de exprimare "este, poate, cea mai puternică lectură pe care o putem parcurge cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei".

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, Alina Gorghiu, copreşedinte al Partidului Naţional Liberal, a spus că "dacă presa este prosperă și independentă financiar, poate să lupte apoi pentru propria-i integritate".

Mesajul Alinei Gorghiu, postat pe Facebook, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei:

Mass-media, cu bune și cu rele, reprezintă garanția dreptului nostru fundamental la libera exprimare. De Ziua Libertății Presei, noi toți - oameni politici, patronat, ziariști, telespectatori, cititori sau ascultători - ar trebui sa ne gândim mai apăsat la cât de mult ne-a lipsit acest drept fundamental în perioada comunistă, cât de prețios este, dar și cât de ușor se poate pierde.

Tuturor acelora care au răbdare ore întregi în fața ușilor închise pentru a smulge o declarație de câteva minute la finalul unor ședințe prelungite, acelora care petrec săptămâni în șir deslușind ițele unui subiect de investigație, acelora care își asumă riscuri extreme în teatrele de operații militare, acelora care prin scriitura lor ajung să schimbe destine sau să determine luarea unor decizii cu mare impact social le transmit un gând bun, sa rămână determinați și sa lupte pentru libertatea lor de exprimare. Libertatea lor e libertatea noastră.
Sloganul sub care UNESCO marchează ziua de azi este: „Lăsați presa să prospere”. Dacă presa este prosperă și independentă financiar, poate să lupte apoi pentru propria-i integritate, pentru jurnalism curat și nu manipulare, pentru informare și nu calomnie.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, că "o presă liberă este cheia pentru o societate democratică funcţională" şi că, în această zi (3 mai - n.r.), este adus un omagiu jurnaliştilor care dovedesc că "stiloul este o armă mai puternică decât cenzura sau intimidarea", relatează Mediafax.

"Data de 3 mai marchează Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Suntem astăzi, în mod regretabil, într-o perioadă în care această valoare democratică fundamentală este din ce în ce mai mult încercată. De aceea Ziua Mondială a Libertăţii Presei trebuie să fie un moment de reflecţie asupra sacrificiilor pe care jurnaliştii din întreaga lume le fac în lupta lor pentru libertatea de exprimare. Un moment de reflecţie asupra modului în care fiecare stat trebuie să garanteze acest drept fundamental", spune Aurescu într-un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, potrivit unui comunicat al MAE, citat de Mediafax.

Despre Ziua Mondială a Libertății Presei

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai ca Zi Mondială a Libertăţii Presei. Inţiativa a venit de la Conferinţa Generală UNESCO, care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu