Skip to main content

Adrian Năstase scrie pe blog că finanțarea CNA nu se mai justifică: „S-ar face, de altfel, și o importantă economie la buget. Părerea mea...”. Un membru CNA îi răspunde

 
Adrian Năstase scrie pe blog că finanțarea CNA nu se mai justifică: „S-ar face, de altfel, și o importantă economie la buget.  Părerea mea...”. Un membru CNA îi răspunde
Adrian Nastase B1

Fostul premier Adrian Năstase atacă Consiliul Național al Audiovizualului într-o scrisoare publică, postată pe blogul personal. „Stimati membri ai CNA, consider că finantarea, in continuare, a institutiei pe care o conduceti nu se mai justifică. S-ar face, de altfel, si o importantă economie la buget.  Părerea mea…”, își începe textul Adrian Năstase.

„Obiectivele CNA au fost stabilite prin Legea audiovizualului, adoptată in 2002, in vremea când eram prim-ministru. Retin, de atunci, că rolul principal al CNA era acela de a asigura libertatea de informare in conditiile apărării demnitătii umane. In momentul actual, membrii CNA par a se trezi doar in perioada campaniilor electorale, atunci când reprezentantii partidelor in Consiliu isi numără reciproc minutele de publicitate politică.”, mai menționează acesta, precizând că în rest este „liber la injurături, golănie, mitocănie,  „vacante mari” si „fierbinti” care sunt sancționate cu „amenzi simbolice”.

Publicitate

Fostul premier amintește și despre emisiunile tip pamflet, dând exemplu emisiunea Lumea lui Banciu în care realizatorul a folosit apelative precum: „vită incăltată”, „bou absolut al politicii românesti”, „păpucar”, „mamelar”, „zdreantă umană”, „dobitoc”, „vita de Năstase”, „boul de Năstase”, cu indemnul optimist – „oale si ulcele, asta asteptăm de la tine”.

„In ceea ce mă priveste, acest limbaj nu mă mai afectează. De patru ani, il suport si eu si familia mea. Dar acest limbaj este folosit pe un post public. De patru ani. In fiecare seară. In legătură cu numeroase persoane publice. Cu efectele inerente. Este vorba cumva de „exprimarea pluralistă de idei si de opinii”, stabilită, ca obiectiv, de legea audiovizualului? Eu nu cred.”, mai spune Năstase.

De cealaltă parte, Valentin Jucan, membru CNA, îi răspunde la rândul său tot printr-o scrisoare publică. „Îmi este silă, domnule Năstase, că abia acum reacționați public la decadența din audiovizual”, îi scrie acesta.  „Vă împărtășesc întru totul nemulțumirea.”, mai adaugă acesta.

Din scrisoarea lui Valentin Jucan:

Sunt cel mai tânăr membru al Consiliului Național al Audiovizualului. Această remarcă o exprim deoarece doresc să știți că nu doresc să îmi urăsc viitorul pe care îl am în această țară.

Am primit, cu o anumită satisfacție, scrisoarea deschisă pe care ați adresat-o forului pe care îl reprezint și eu. Vă împărtășesc întru totul nemulțumirea. Satisfacția, e drept, mânată de un sentiment caustic, o am deoarece cuvintele pe care le-ați exprimat reprezintă suma viciilor pe care le-ați lăsat moștenire generației mele, o generație pe care, acum, marii bărbați politici ai țării o numesc "ratată". Sunt oarecum mulțumit că una dintre creațiile dumneavoastră, CNA-ul, gardianul politic al televiziunilor fidele partidului pe care l-ați condus, a ajuns atât de neputincios încât să vă deranjeze chiar și pe dumneavoastră.

Nu contest, împreună cu fostul președinte CNA, Ralu Filip, aveți meritul de a fi pus bazele unei instituții moderne, care să asigure protecția moralității, decenței și respectarea interesului public. Ceea ce, ulterior, ați permis să se întâmple, prin majoritatea membrilor CNA proveniți din zona politică pe care ați stăpânit-o, zonă reprezentată majoritar în Consiliu chiar și în prezent, este apariția unei mașinării care a împins presa spre degradare iar societatea spre scindare, în funcție de interesele de partid manifestate manipulator prin intermediul televiziunii. Îmi este silă, domnule Năstase, că abia acum reacționați public la decadența din audiovizual. Probabil, acum nu vă mai este de folos. Știu că în ultima perioadă anumite probleme v-au cam prins într-un program destul de încărcat, așa că îmi permit să vă reamintesc cum, în perioada guvernării dumneavoastră, în luna decembrie a anului 2003 Ino Ardelean, unul dintre gazetarii care s-au ocupat de PSD Timiş, era bătut în plină stradă.

Aflați, domnule Năstase, că acei bravi membri CNA pogorâți din zona Kiseleff, consideră că "nemernic", "mercenară-i mă-ta", "găozarule", "creatură împuțită", "târâtură portocalie", e.t.c., sunt simple opinii, cel mult scăpări la nervi, evident din cauza altora. Uneori acceptă și acordarea de sancțiuni. Modice, e drept, să nu deranjeze prea mult. Și cum nu este de ajuns, desfrâul verbal este completat și de zilnica activitate, devenită deja de tip patologic, atacul justiției, care bagă în ședință, la fel de des, Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Daca il credem pe Adrian Nastase, nici el nu se mai justifica ca personaj politic, asa ca, ar face bine sa restituie banii din toate dosarele in care a prejudiciat activitatea statului roman prin ispravi de neuitat.
    Din acei bani, se pot achita lefuri inclusiv pentru destui miopi din CNA....
  • CNA-ul ar trebui, in principiu, sa fie acea institutie care sa poata curatii mediul audiovizualului de toate abjectiile umane care-l populeaza, tot asa cum DNA-ul a inceput sa o faca deja in mediul politic si de afaceri. Dar ca sa fie o institutie credibila, CNA-ul ar trebui sa se reformeze si el si sa scape de imaginea asta de institutie controlata politic. Ideea unei noi legi a audiovizualului nu e rea, dar necesita dezbatere publica si acordul trusturilor media.

Trimite un comentariu