Skip to main content

Ordonanță de urgență pentru proiectul „bani de la cabliști pentru televiziuni”. TVA mai mică pentru companiile de cablu care cotizează la Fondul audiovizual

 
Ordonanță de urgență pentru proiectul „bani de la cabliști pentru televiziuni”. TVA mai mică pentru companiile de cablu care cotizează la Fondul audiovizual
Satelit

Proiectul „bani de la cabliști pentru televiziuni” a ajuns în atenția Guvernului. Companiile de cablu care vor cotiva cu bani pentru posturile de televiziune vor beneficia de o scădere a Taxei pe Valoare Adăugată. Aceasta este propunerea Guvernului, care pregătește și o ordonanță de urgență în acest sens, la proiectul "bani de la cabliști pentru televiziuni". Cu cât ar scădea TVA-ul, în continuare.

Publicitate

După ce Valentin Jucan, membru CNA, a propus o ordonanță prin care să se instituie Fondul Audiovizual, iar mai mulți senatori PNL au inițiat și eu un proiect de modificare a legii cu același conținut, și Guvernul are acum un demers asemănător, sub forma unei Ordonanțe de urgență.

Ministerul pentru Societatea Informațională a cerut CNA un punct de vedere pentru o ordonanță care să ajute televiziunile cu fonduri obținute de la cabliști. Mai exact, companiile de cablu ar trebui să cotizeze anual cu 5% din veniturile realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin rețelele de comunicații electronice.

Ce dă la schimb Ministerul pentru aceste contribuții? O reducere a Taxei pe Valoare Adăugată la 9% pentru activitățile de retransmisie de programe de televiziune.

„Fondul audiovizual va fi administrat de către un Consiliu al Fondului Audiovizual, alcătuit din 7 membri”, se mai arată în propunerea de Ordonanță de Urgență. Ce nu se mai menționează în propunerea Ministerului este numărul televiziunilor care pot obține aceste fonduri, așa cum era în variantele propuse de Valentin Jucan și de către senatorii PNL - 12 televiziuni.

„Organizarea și funcționarea Fondului Audiovizual și a Consiliului Fondului Audiovizual vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern. ”

Justificarea Guvernului pentru Ordonanță:

"Având în vedere dificultățile financiare persistente cu care se confruntă posturile de televiziune și radio din România, luând în considerare necesitatea de a oferi publicului românesc programe informative și educative de cât mai bună calitate, în vederea stimulării performanței în mediul journalistic, pentru susținerea acelor posture care alocă resurse financiare și umane importante pentru producția și difuzarea de programe de informative, culturale, și educative, programe despre care se știe că sunt costisitoare în termini economici și, în plus, au valoare comercială redusă comparative cu programele de divertisment, film și sport,

Luând în considerare faptul că aceste elemente vizează interesul public, constituind o situație de urgență extraordinară a cărei reglementări nu poate fi amânată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență."

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Asta ne mai trebuia, un organism politic care sa imparta pomeni cu acte in regula televiziunilor supuse. Cum va mai putea o televiziune sa critice autoritatile fara teama ca va fi taiata de pe lista de pomeni? O astfel de initiativa ar trebui demolata de ziaristii onesti. Cati mai sunt...

Trimite un comentariu