Skip to main content

CNA a dat aviz pe o nouă variantă a ordonanței pentru Fondul Audiovizual. În noua formă, pe lângă televiziuni, și posturile de radio ar putea beneficia din fondul făcut cu bani de la cabliști

 

Consiliul Național al Audiovizualului a decis în ședința de astăzi să dea aviz favorabil pentru ordonanța de instituire a unui Fond Audiovizual, cu bani de la cabliști, menit să ajute proiectele culturale și educative.

Potrivit documentului, ordonanța ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie 2015 și, din informațiile paginademedia.ro, va fi pus pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Guvernului. Una dintre noutăți, față de varianta de săptămâna trecută, este că fondul va veni în ajutorul televiziunilor, dar și al posturilor de radio.

Publicitate

Membrii CNA au dat aviz pozitiv ordonanței (aviz care este doar consultativ), dar cu anumite mențiuni. De menționat că au votat pentru șapte dintre cei prezenți: Valentin Jucan, Lorand Turoș, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea. Pe de altă parte, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Florin Gabrea au votat „împotrivă”.

Dorina Rusu,  membru CNA, care a și votat împotriva proiectului de ordonanță de urgență – „Prima parte a OUG, înțeleg că este vorba despre o urgență. Nu înțeleg de ce partea a doua a OUG este atât de urgență. Mai ales forma pe care o are acum, are implicații majore. Cred că o asemenea măsură nu se poate lua fără o dezbatere serioasă. Și data trecută și acum am avut impresia că s-a făcut pe genunchi. Trebuie o dezbatere foarte serioasă pe tema asta.

„Așa cum este formulată această parte, mi se pare că nu are în niciun fel scopul de a încuraja emisiunile culturale și educative, scopul pentru care a fost gândită. De ce trebuie să vină Guvernul să dea bani de la cablu? Mie îmi lasă impresia că se vrea finanțarea unor televiziuni și talk-show-uri.

Acum mi se pare că totul e schimbat. Votăm într-un fel, ceva anume. Este imposibil. Mie nu-mi trece prin cap să votez așa ceva.”, a mai adăugat Dorina Rusu.

De cealaltă parte, Monica Gubernat, membru CNA, susține proiectul – „Proiectul de ordonanță de urgență s-a modificat și nu în bine, ci în foarte bine. Toate grijile dumneavoastră mi se par foarte rezolvabile. Având în vedere că acest fond al audiovizualului este capitol din bugetul CNA, doar noi îl putem cheltui. Doar noi gestionăm întreg fondul.”

Radu Herjeu, membru CNA, a fost și el împotriva proiectului de ordonanță de urgență – „S-a întâmplat exact ce presupuneam că o să se întâmple. Mi se pare absolut aberant să ceri avizul unei instituții, să faci niște observații, și să nu se facă nicio modificare. (...)Și pentru mine este senzația aceeași, că e făcută pentru talk-show-uri. Nu sunt de acord cu fianțarea unor tak show-uri sau televiziuni de știri. Eu voi vota acest proiect doar dacă se spune clar că din fondul audiovizual se finanțează doar producțiile cultural-educative.”

Un alt articol discutat în ședință este cel legat de colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin reţele de comunicaţii electronice.

Valentin Jucan, cel care a și pornit cu ideea Fondului Audiovizual, a propus subliniat că trebuie specificat că procentul de 5% trebuie colectat din veniturile realizate din retransmisia programelor de TV.

CUM SE ÎMPART BANII. Ordonanța în forma care a trecut astăzi pe la CNA este extrem de vagă în ce privește modul de împărțire al banilor. Dacă în variantele propuse inițial banii se împărțeau la primele 12 televiziuni din lista must carry, în „ultima ediție”, totul este lăsat la mâna Guvernului. „Organizarea şi funcţionarea Consiliului Fondului Audiovizual, componenţa acestuia, precum şi criteriile de repartizare a Fondului Audiovizual vor fi supuse aprobării Guvernului de către Ministerul pentru Societatea Informaţională, în termen de 30 de zile de la aprobarea acestui proiect de OUG”.

Membrii CNA au sugerat ca modul de împărțire a banilor precum și Consiliu Fondului Audiovizual (cel care ar trebui să se ocupe de împărțirea fondurilor) să fie aprobat prin Hotărâre de Guvern.

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu