Skip to main content

CNA s-a răzgândit după ce a fost vizitat de ministrul pentru societatea informațională. A aprobat ordonanța bani de la cabliști pentru televiziuni după ce inițial a respins-o

 
CNA s-a răzgândit după ce a fost vizitat de ministrul pentru societatea informațională. A aprobat ordonanța bani de la cabliști pentru televiziuni după ce inițial a respins-o
CNA

Cum a schimbat Guvernul votul CNA în chestiunea Fondului Audiovizual. După ce în primă fază proiectul de ordonanță de guvern pentru instituirea unui Fond Audiovizual nu a trecut de Consiliul Național al Audiovizualului pentru că nu a avut numărul necesar de voturi (minimum șase), CNA a reluat discuția pe subiect. La scurt timp după ce ședința a fost închisă, membrii CNA s-au reunit, într-o ședință extraordinară pentru a face ca proiectul să treacă.

Deși avizul Consiliului este unul consultativ, Ministrul pentru Societatea Informațioală, Sorin Grindeanu, a venit personal să susțină proiectul în fața membrilor CNA.

Publicitate

De menționat că, cu puțin timp înainte, proiectul de ordonanță de urgență privind Fondul Audiovizual, a fost supus spre avizare membrilor și cinci au votat pentru, iar trei împotrivă. Pentru au fost Valentin Jucan, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Dorin Rusu și Radu Călin Cristea. Împotrivă au fost Florin Gabrea, Gabriel Tufeanu și Radu Herjeu. Pentru ca ordonanța să primească aviz pozitiv trebuia să primească minimum șase voturi din cei opt membri prezenți.

La scurt timp după aceea, Sorin Grindeanu, ministrul Comunicațiilor, a venit personal în fața membrilor CNA pentru a-i lămuri asupra proiectului. Deși ședința se încheiase, a fost organizată o „ședință extraordinară”, la car a participat inclusiv președinta, Laura Georgescu.

„Eu o propunere pe care am văzut o în presă, avem și o scrisoarea trimisă din partea unui membru. Mi s-a părut o propunere care merită luată în considerare. (...) A venit concomitent cu propunerea de reducere a TVA la 9% pentru distribuitorii de servicii. Aceasta este propunerea pentru a compensa o eventuală scumpire.”, a spus acesta în fața membrilor CNA.

„Tot ceea ce ține de organizarea, de funcționareaa acestui fond al audiovizualului, de asemenea și de componență, să o discutăm, sau să o reglementăm printr-o hotărâre de guvern ulterioară odată cu normele de aplicare. Odată cu o dezbatere mai largă pe ceea ce înseamnă eligibilitatea diverselor proiecte, programe care s-ar putea adresa în a fi finanțate de la acest fond.”, a mai spus acesta.

După discuțiile cu ministrul Grindeanu, propunerea a primit aviz favorabil, membrii votând în unanimitate proiectul. Mai precis, a primit votul tuturor celor prezenți: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

Reamintim că Ministerul pentru Societatea Informațională a solicitat astăzi un aviz (care este doar consultativ) pentru un proiect de ordonanță de urgență pentru instituirea unui Fond Audiovizual. Documentul prevede ca Fondul să fie făcut din 5% din veniturile companiilor de cablu și DTH. Totodată, TVA pentru companiile de cablu va scădea la 9%.

Fondul audiovizual va fi administrat de către un Consiliu al Fondului Audiovizual, alcătuit din 7 membri, astfel: 3 rerezentanți ai CNA, un reprezentant al Ministerului Culturii, un reprezentant al Ministerului pentru Societatea Informațională, un reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice.

În document nu se menționează cum și cui vor fi alocate respectivele sume, aceste detalii urmând să fie stabilite ulterior și aprobate prin Hotărâre de Guvern.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Principiul must-carry a fost introdus pentru a încuraja cabliștii să preia posturile de televiziune care nu cer bani pentru retransmiterea lor și a căror afacere se bazează pe publicitatea pe care o atrag de la diverse companii care urmăresc promovarea produselor lor.
  Acesta este tipul de business pe care sunt clădite majoritatea televiziunilor generaliste din lumea întreagă.
  O altă parte a televiziunilor au mai puțină publicitate spre deloc și caută să producă emisiuni care se adresează unor nișe, și care sunt mai costisitoare, de aceea aceste posturi negociază preluarea lor de către cabliști contra unor sume de bani. Conținutul acestor posturi este cerut de abonați, iar abonații sunt de acord să plătească pentru aceste posturi, uneori există chiar pachete speciale cu acest tip de programe tocmai pentru a taxa doar abonații care sunt interesați de ele. Aceste posturi nu vor uza niciodată de principul must-carry.

  Înțeleg că nu mai merg treburile nici în publicitate, nici în televiziune, dar stai să vezi, necazuri au și cei care lucrează în vânzări și profesorii care predau în școli și cei care au lucrat până acum în combinate și băncile sunt în restrângere de activitate și mulți din cei care au investit în România s-au văzut cu investițiile pierdute...

  De ce e nevoie de o lege care să păstreze în piață niște produse editoriale de slabă factură?
  De ce să plătească cetățenii mai mult pentru ca niște televiziuni să nu dea faliment?

  De ce să nu avem mai puține posturi și poate mai bune? [Piața de publicitate se va împărți între mai puține stații, stațiile rămase vor reangaja oamenii performanți, vor fi create bugete și pentru proiecte de emisiuni mai bune.]
  De ce să nu fie completată grila cabliștilor cu posturi TV gratuite din alte țări europene (În special Franța, Marea Britanie, Italia și Spania)?
 • Antenele au nevoie urgenta de bani. Acum nu se mai dau bani de la companiile de cablu. Se dau bani direct din banii piblici. In loc sa faca ceva cu TVA-ul incasat prefera sa nu il mai incaseze doar ca sa justifice banii pe care ii vor indrepta catre posturile TV agreate.
  Este incredibil ce se intampla in tara asta...

Trimite un comentariu