Skip to main content

CNA. Doar șase televiziuni naționale asigură interpretarea știrilor în limbaj mimico-gestual. Ce posturi nu s-au conformat

 
CNA. Doar șase televiziuni naționale asigură interpretarea știrilor în limbaj mimico-gestual. Ce posturi nu s-au conformat
pro-TV-1024x759

Doar șase din principalele televiziuni cu acoperire națională oferă telespectatorilor cu probleme de auz „traducerea” a cel puțin 30 de minute de știri pe zi, așa cum cere legea.

Mai exact, anul trecut a fost introdus un articol de completare și modificare a Legii Audiovizualului ce stabilește că atât televiziunile cu acoperire națională, cât și cele locale trebuie să asigure interpretare mimico-gestuală pentru cel puțin 30 de minute de știri sau dezbateri în fiecare zi.

Publicitate

Potrivit unei monitorizări a Consiliului Național al Audiovizualului, posturile care au aproape zilnic un interpret care „traduce” știrile în limbaj mimico-gestual sunt în număr de șase: Digi 24, Kanal D, Pro TV, Prima TV, TVR 1 și TVR 2.

Alte șase nu au respectat până acum reglementările în vigoare. Potrivit monitorizărilor CNA este vorba despre posturile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Național TV, Realitatea TV și România TV.

CNA a analizat, în ședința de joi, situația posturilor care asigură interpretarea știrilor în limbaj mimico-gestual ca urmare a unei adrese venite din partea Asociației Naționale a Surzilor.

Paulian Sima, asistent social în cadrul Asociației Naționale a Surzilor: „România nu poate face excepție. Acest document este de maximă importanță. (...) În esență este vorba despre aproximativ 50.000 de persoane care au diverse deficiențe - mă refer la cele cu deficiențe auditive. Din aceste 50.000, 23.500 sunt înregistrate oficial în statisticile Ministerului Muncii”.

În ceea ce privește programul local, dintr-un total de 372 de posturi au fost verificate 186, iar dintre acestea 49 respectă articolul de lege privind interpretarea mimico-gestuală, potrivit reprezentanților CNA.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • macar sunt fericit ca antenele nu pot face ceva ce face PROTV deja. inca un punct din care antenele lui felix sunt in jos (cum se spune "jos Basescu!!!!" in Limbajul semnelor?????). dar cred ca in mod intentionat nu poate B1TV sa aiba Stiri pentru surdo-muti. se pare ca CNA are o ura de nedescris pentru B1TV, si cum se face ca digi24 poate sa aiba Stiri pentru surdo-muti si B1TV nu????

Trimite un comentariu