Skip to main content

CNA. Doar şase televiziuni naţionale asigură interpretarea ştirilor în limbaj mimico-gestual. Ce posturi nu s-au conformat

 
pro-TV-1024x759
pro-TV-1024x759

Doar şase din principalele televiziuni cu acoperire naţională oferă telespectatorilor cu probleme de auz „traducerea” a cel puţin 30 de minute de ştiri pe zi, aşa cum cere legea.

Publicitate

Mai exact, anul trecut a fost introdus un articol de completare şi modificare a Legii Audiovizualului ce stabileşte că atât televiziunile cu acoperire naţională, cât şi cele locale trebuie să asigure interpretare mimico-gestuală pentru cel puţin 30 de minute de ştiri sau dezbateri în fiecare zi.

Potrivit unei monitorizări a Consiliului Naţional al Audiovizualului, posturile care au aproape zilnic un interpret care „traduce” ştirile în limbaj mimico-gestual sunt în număr de şase: Digi 24, Kanal D, Pro TV, Prima TV, TVR 1 şi TVR 2.

Alte şase nu au respectat până acum reglementările în vigoare. Potrivit monitorizărilor CNA este vorba despre posturile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Naţional TV, Realitatea TV şi România TV.

CNA a analizat, în şedinţa de joi, situaţia posturilor care asigură interpretarea ştirilor în limbaj mimico-gestual ca urmare a unei adrese venite din partea Asociaţiei Naţionale a Surzilor.

Paulian Sima, asistent social în cadrul Asociaţiei Naţionale a Surzilor: „România nu poate face excepţie. Acest document este de maximă importanţă. (...) În esenţă este vorba despre aproximativ 50.000 de persoane care au diverse deficienţe - mă refer la cele cu deficienţe auditive. Din aceste 50.000, 23.500 sunt înregistrate oficial în statisticile Ministerului Muncii”.

În ceea ce priveşte programul local, dintr-un total de 372 de posturi au fost verificate 186, iar dintre acestea 49 respectă articolul de lege privind interpretarea mimico-gestuală, potrivit reprezentanţilor CNA.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • abdu rehab abdu rehab
    macar sunt fericit ca antenele nu pot face ceva ce face PROTV deja. inca un punct din care antenele lui felix sunt in jos (cum se spune "jos Basescu!!!!" in Limbajul semnelor?????). dar cred ca in mod intentionat nu poate B1TV sa aiba Stiri pentru surdo-muti. se pare ca CNA are o ura de nedescris pentru B1TV, si cum se face ca digi24 poate sa aiba Stiri pentru surdo-muti si B1TV nu????

Trimite un comentariu

sus