Skip to main content

STENOGRAME. Cum încerca Mihail Vlasov să intervină la televiziuni ca să-l susțină în preluarea Registrului Comerțului

 
STENOGRAME. Cum încerca Mihail Vlasov să intervină la televiziuni ca să-l susțină în preluarea Registrului Comerțului
Vlasov_romania tv

STENOGRAME. Numele unor posturi de știri apar în rechizitorul DNA de trimitere în judecată a lui Mihail Vlasov, fostul șef Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Vlasov este acuzat că i-a dat mită unui parlamentar, pentru ca acesta din urmă să promoveze un anumit proiect de act normativ.

În rechizitoriul DNA au fost publicate fragmente de discuții dintre Mihail Vlasov și o persoană neidentificată, un anume „Sorin” care îi propunea să facă o campanie de presă care să susțină trecerea Registrului Comerțului sub tutela Camerei de Comerț și Industrie a României.

Publicitate

„Haideţi că facem un... o campanie că vă ajut eu.”, i-a spus „Sorin.

Vlasov: „Păi, să facem o campanie, că am toată deschiderea să-l iau (Registrul Comerțului - n.r.). De la toată lumea care a promis şi a ajuns la concluzia că aşa-i cel mai bine.”

„După sărbători, vă caut să facem”, i-a mai spus „Sorin, în discuția purtată în decembrie 2012.

Rechizitoriul nu menționează numele complet al lui "Sorin", nici televiziunea în numele căreia vorbește.

În același document apare și numele Cameliei Voiculescu, acționar al grupului Intact, pe care inculpatul a contactat-o pentru a-i cere „explicaţii pentru un material jurnalistic defavorabil proiectului legislativ publicat de trustul Intact Media”.

Vlasov ar fi telefonat și la o persoană, un anume "Viorel", căreia i-a cerut să intervină pe lângă jurnaliștii de la B1 TV, ca să oprească anumite materiale. Vlasov l-a rugat, în repetate rânduri, să vorbească la B1 TV ca pentru ca jurnaliștii să nu se mai ia de el „în mod inutil, tot timpu’"

Rechizitoriul nu spune însă dacă demersurile lui au avut succes, la cei pe care i-a sunat.

Fragmente de interceptări cu discuții între Mihail Vlasov și o persoana neidentificată pe nume Sorin: 

Astfel, la data de 22.12.2012, ora 10:46:51, inculpatul i-a cerut unei persoane de sex masculin neidentificată, ˮSorinˮ, sprijinul pentru iniţierea unei campanii media în vederea promovării ideii preluării registrului comerţului de către Camera de Comerţ şi Industrie a României (vol. 4, filele 41-44):

„…SORIN: Auziţi? Luaţi, luaţi Registrul Comerţului înapoi? La dumneavoastră.

VLASOV MIHAIL: A?

SORIN: Luaţi Registrul înapoi la dumneavoastră?

VLASOV MIHAIL: Apoi sper să-l luăm. Dacă facem nişte emisiuni să... putem să-i convingem...

SORIN: Păi haideţi că vă ajut cu asta.

VLASOV MIHAIL: Păi da’...

SORIN: Haideţi că facem un... o campanie că vă ajut eu.

VLASOV MIHAIL: Păi, să facem o campanie, că am toată deschiderea să-l iau. De la toată lumea care a promis şi a ajuns la concluzia că aşa-i cel mai bine. Până şi... până şi... Ministerul Justiţiei a zis că nu le aduce nici un avantaj Registrul. Că e o muncă care nu câştigă şi nu ă...

SORIN: Nu. Că nu-i normal să fie la Ministerul Justiţiei.

VLASOV MIHAIL: ... banii care se... care vin şi se duc pe salariaţii ăia. Şi că nu câştigă. Şi e o activitate în plus, la munca lor, care n-au trea... Adică au exprimat punctu’ ăsta de vedere. La un moment dat.

SORIN: Ştiu. Ştiu. Ştiu.

VLASOV MIHAIL: Deci nu... da! Aşa că am toate şansele să iau Registrul. Care, de fapt, din principiu, şi eu am fost întotdeauna ştii, adept al acestei idei. Domn’e, vorbim de Registrul Comerţului. Trebuie să fie la Camerele de Comerţ. E din o mie opt sute şaizeci şi patru la Camerele de Comerţ, când nu era Registru’. Da’ la Camerele de Comerţ se ţinea un răboj al negustorilor. Un răboj.

SORIN: Corect. Păi haideţi să face o... haideţi să facem o campanie de asta!

VLASOV MIHAIL: Hai! După, după, după... sărbători?

SORIN: După sărbători, vă caut să facem ...[neinteligibil]...

VLASOV MIHAIL: Ne vedem să facem o discuţie….”

  • La data de 01.02.2013, ora 17:15:22 inculpatul a contactat-o pe Camelia Voiculescu şi i-a cerut explicaţii pentru un material jurnalistic defavorabil proiectului legislativ publicat de trustul Intact Media (vol. 4, filele 121-123).
  • La data de 26.02.2013, ora 15:32:09 inculpatul Mihail Vlasov a fost contactat de către deputatul Mircea Grosaru care i-a cerut să îi explice ideea demersului legislativ pe care şi l-a însuşit, întrucât reprezentanţi ai media solicitau insistent lămuriri, recunoscând că nu l-a citit în momentul în care l-a semnat. (vol. 4, filele 199-202)
  • La data de 27.02.2013, ora 14:17:56, inculpatul a contactat o persoană neidentificată, „Viorel” căreia i-a solicitat intervenţia pe lângă jurnalişti din cadrul postului B1 Tv în vederea încetării campaniei media pornită de către acest post de televiziune în perioada respectivă împotriva proiectului legislativ privind preluarea registrului comerţului de către camera de comerţ (vol. 4, filele 212-213):

„VLASOV MIHAIL: Vroiam să te rog, poate-l rogi pe GEORGE...Tu, din partea ta, să mă lase ăştia de la B 1 în pace. Se leagă de viaţa mea, în mod inutil, tot timpu’.

VIOREL: Ă...! Să văd, GEORGE cred că nu-i aici, o să vorbesc eu cu el, îl sun eu acum.

VLASOV MIHAIL: Te rog frumos!

VIOREL: Ştiu că era în ELVEŢIA. Îl sun eu, nicio problemă.

VLASOV MIHAIL: A, ce-ai...

VIOREL: Nicio problemă.

VLASOV MIHAIL: Se leagă de mine.

VIOREL: Am...

VLASOV MIHAIL: Cu Registrul, cu ne-Registrul. Că...cu MONA, cu ne-MONA, că...

VIOREL: Da.

VLASOV MIHAIL: Sunt prieten cu MONA PIVNICERU, că... O mie de golănii

de astea, şi că vreau să iau Registrul. De parcă vreau să-l iau să-l duc acasă şi... Nişte tâmpenii şi nu-mi face nicio plăcere s-aud cum...

VIOREL: Da, da, da, da.

VLASOV MIHAIL: Se-nhamă ăştia de mine.

VIOREL: E-n regulă, MIŞULE! Las’ că vorbesc şi...

VLASOV MIHAIL: Eu n-am răspuns nimic, nu răspund la nimeni nimic, dar... ca idee aşa.

VIOREL: Da, da, da.

VLASOV MIHAIL: Să nu mai...

VIOREL: E-n re...

VLASOV MIHAIL: Au alte subiecte, nu sunt eu un subiect atât de important.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu