Skip to main content

Jurnalistul Viorel Ilişoi: „Mă retrag, după 26 de ani de presă, cu sentimentul că am fost zvârlit ca o cârpă”

 
viorel ilisoi_foto Facebook
viorel ilisoi_foto Facebook

Unul dintre cei mai buni jurnalişti pe reportaj, Viorel Ilişoi, a anunţat că se retrage din presă după 26 de ani, printr-un mesaj trist, postat pe pagina sa de Facebook. „De o lună şi jumătate sunt şomer. N-am primit decât oferte inacceptabile, adică sub limita subzistenţei, dacă nu chiar în bătaie de joc, cum ar fi 50-100 de lei pentru un reportaj”, anunţă jurnalistul pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

„Mă retrag, după 26 de ani de presă, cu sentimentul că am fost zvârlit ca o cârpă. Cel puţin până la anul nu voi mai scrie la vreun ziar, site etc. - exceptând blogul meu, deisgur, unde voi mai readuce la suprafaţă, din mâlul mânos al anilor buni, reportaje ce ar mai putea fi citite şi azi”, a mai adăugat acesta.

Ilişoi a debutat ca ziarist în anul 1990 şi a scris, pe rând, la Atitudinea (1990-1991), Timpul (1991-1998), Naţional (1998-2003), Cotidianul (2004-2009) şi Jurnalul Naţional (din octombrie 2009 până în 10 oct. 2014).

Postarea integrală, în continuare:

Mă retrag din presă. De o lună şi jumătate sunt şomer. N-am primit decât oferte inacceptabile, adică sub limita subzistenţei, dacă nu chiar în bătaie de joc, cum ar fi 50-100 de lei pentru un reportaj. Situaţia de faţă, având drept moţ cele 8 luni în care nu am fost plătit de ziarele la care am scris (ţeapă!), se prezintă ca un mare, mare căcat (big, big shit - pentru noii furculiţionişti).

Mă retrag, după 26 de ani de presă, cu sentimentul că am fost zvârlit ca o cârpă. Cel puţin până la anul nu voi mai scrie la vreun ziar, site etc. - exceptând blogul meu, deisgur, unde voi mai readuce la suprafaţă, din mâlul mânos al anilor buni, reportaje ce ar mai putea fi citite şi azi.
Mâ întorc în Botoşani, într-un sat; mi-am găsit ceva acolo, temporar, fără nicio legătură cu presa. Ce va fi după aceea nu ştiu. Mă sprijin pe filozofia fotabaliştilor: viaţa merge înainte, balonul e rotund...
Vă mulţumesc tuturor pentru atenţie, unora chiar pentru mai mult de-atât, şi vă doresc presă bună!

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • maria maria
    mare pacat, un ziarist u valoare este pur si simplu aruncat din presa!!!oare de ce?
  • Sorin Şerb Sorin Şerb
    Ceea ce se întâmplă este o ruşine, este scandalos. Asta spune ceva nu despre Viorel Ilişoi, ci despre starea generală a presei, despre lipsa de solidaritate a jurnaliştilor, despre mizeria socială în care băltim. Uşurinţa cu care un jurnal renunţă la dl Ilişoi, faptul că nu-i plăteşte banii din urmă, tratându-l ca pe-un nimic fără ca legea (Inspecţia Muncii, de pildă) să intervină e o demonstraţie că, dacă patronul e prieten cu zeii, jurnaliştilor li se poate întâmpla orice. Este o crimă perfectă, făcută în public, într-o societate care e mai preocupată de nu-ş ce nimfetă de la pagina 5, decât de destinul unui om valoros.
  • Marius Marius
    Un talent autentic. Sper sa se tina de cuvant si sa continue sa mai scrie, pe blog si nu numai.
  • o femeie o femeie
    Cum se poate rezolva conflictul cu ziarul care nu l-a platit cateva luni? Poate il putem ajuta 'cu presiunea' legala.

    Inteleg ca reportajul nu se mai 'cauta/plateste' in presa romaneasca, dar sigur mai exista si alte tipuri de jurnalism, inca platite.

    Este un om de calitate si are articole bine documentate si studiate iar din puctul meu de vedere ar fi interesanta o colaborare intre el si cateva facultati de jurnalism(si sunt foarte multe particulare), sa vorbeasca in 2-3 seminarii despre cum se abordeaza un reportaj, cum se documenteaza, cum se informeaza si scrie obiectiv etc.

    In rest, ii doresc numai bine. E greu cand la 26 ani de cariera e nevoie sa schimbam macazul, dar, sa nu uitam ca prin asta am trecut majoritatea dintre noi - sa fim nevoiti dupa 4-5 ani datorita evolutiei tehnologice sa ne re-educam si reorientam profesional. Eu ii voi citi in continuare blogul http://www.viorelilisoi.ro/
  • mihai mihai
    nu il deranja prea mult se pare ce era in paginile jurnalului cacacios langa reportajele lui...asa ca nema' compasiune!
  • Liviu Liviu
    Fix acum o lună completasem declarația 200 sau cât era pentru impozitul de venit către dânsul. Îmi vreau banii înapoi :)) Glumesc,păcat însă, cam singurul care mă făcea să citesc orice era semnat de el.
  • Ioana Ioana
    Este rusinos ca un om de o asemenea valoare nu si-a gasit locul nicaieri pentru ca presa scrisa a devenit o cloaca mizerabila.
  • andipanda andipanda
    De,Jurnalul National...

Trimite un comentariu

sus