Skip to main content

MONITORIZARE. Exemple de decență: prezentatorii de știri ai principalelor posturi au evitat să utilizeze cuvintele jignitoare ale lui Ioan Rus. Mai puțin Andreea Berecleanu și o prezentatoare de la Realitatea

 
MONITORIZARE. Exemple de decență: prezentatorii de știri ai principalelor posturi au evitat să utilizeze cuvintele jignitoare ale lui Ioan Rus. Mai puțin Andreea Berecleanu și o prezentatoare de la Realitatea
Ioan Rus_Digi24

Declarația scandaloasă a fostului Ministru al Transporturilor a fost ieri la toate posturile de știri dar și în principalele emisiuni informative ale canalelor generaliste. Cei mai mulți prezentatori au evitat să reproducă termenul ofensator folosit de Ioan Rus pentru a le descrie pe soțiile românilor plecați în străinătate.

Andreea Esca, prezentatoarea Știrilor Pro TV de la 19.00, a redat opinia lui Rus astfel: „ Ministrul a comentat că, în timp ce ei (românii - n.r.) sunt departe de casă, copii lor devin golani, iar soțiile infidele”, evitând cuvintele utilizate de fostul ministru. Jurnalul de la ora 19 al știrilor Pro TV descrie declarația drept ”extrem de controversată” și ”afirmație șocantă”.

Publicitate

Pe de altă parte, Andreea Berecleanu, de la Observator, a redat cu exactitate cuvintele lui Rus (vezi video, AICI), adăugând apoi: „Da, sună grosolan. Sunt cuvintele pe care nu ne permitem să le pronunțăm în mod normal, dar sunt declarațiile unui Ministru”.

Digi24, postul la care a fost făcute declarațiile, a etichetat declarația lui Rus din cadrul emisiunii „Jurnalul de Seară” drept ”jignitoare”. Prezentatoarele au evitat să reproducă apelativele lui Rus, dar postul, ca și celelalte televiziuni, a difuzat înregistrarea din emisiunea lui Prelipceanu.

Știrile TVR au clasificat afirmația lui Ioan Rus ca pe un ”atac dur la adresa românilor care muncesc în străinătate”. Alte etichete utilizate: ”limbaj șocant despre familiile celor care își câștigă traiul departe de casă”, ”declarațiile făcute la un post de televiziune au aprins diaspora” și ”declarația a fost însă fatală, limbajul folosit a inflamat spiritele”. Prezentatorii nu au parafrazat și nici nu au redat fragmente din declarația lui Rus, ci doar o secvență video din cadrul emisiunii de pe Digi 24.

Antena 3 utilizează burtierele: ” ”Declarație halucinantă a ministrului Rus despre diaspora”, ”Atitudine inacceptabilă a unui membru al Guvernului”. În emisiunea ”Se întâmplă în România”, Maria Coman afirmă: ”Copii rămași acasă se fac golani, iar nevasta, vedeți dumneavostră cum o califică ministrul transporturilor”. Prezentatoare refuză să citeze declarația fostului ministru și este difuzat doar materialul video. Invitat în emisiune, Bogdan Chirieac afirmă: ”E ardelean...”, iar Maria Coman: ”Și acolo credeți că înseamnă altceva?”

Prezentatorul de la Kanal D etichetează afirmațiile lui Rus drept: ”declarații șocante”. Postul folosește burtiere precum ”Așa vorbește un ministru?!”, ”Rușine!” și texte precum ”Declarație șoc – Ioan Rus – Ministru, limbaj de cartier”.

În jurnalul Realitatea de la ora 18, prezentat de Andra Miron, mărturisirea este etichetată drept ”jignitoare” și redată în totalitate.

În știrile de la România TV, spusele fostului ministru au fost clasificate drept ”jigniri”. Prezentatoarea nu folosește cuvintele lui Rus, dar acestea sunt scrise mare pe ecran.

B1 remarcă faptul că declarația este ”șocantă” și redă doar prima partea a afirmației lui Rus: ”bani de care se fac copii golani acasă”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Rus a mai facut o declaratie "socanta" prin 2012, cand incerca sa minimalizeze plagiatul lui Ponta. Atunci a zis ceva de genul ca de la Platon si Aristotel incoace, de la Newton si Einstein pe tehnic, toti au plagiat !!!

    Nu este insa deloc socant ca individul ocupa in continuare functia de vicepresedinte al PSD.
  • da prelipceanu inca mai are serviciu? pai am inteles ca stapanul lui, domnul `o, in numele caruia a facut toate mizeriile de pe Pamant nu ami e la digi! atat de mizerabila sa fie politica editoriala aacestei televiziuni? Bine, prelipceanu cand aude cuvantul curva zice "sarumana, sefu" si "servesc patria", de la el nu avem nicio asteptare.
  • adica rus si-a dat demise pentru ca a vorbit ca unanimal si "jurnalistul " care s-a uitat la el ca sclavul nu are nicio problema? a, nu el personal, ca prelipceanu nu are problem nici daca il injuri de mama, cata vreme ii plaresti un salariu. problem cu digi, cu deontologii, cu televiziunea vertical. A, nu mai e chiar asa de verticala? cine, dancu?.... aaaa, psd! am inteles. una peste alta, unul dintre cei mai jegosi a oameni (;)) care apar la televiziunile din Romania, acest prelipcean. este graitor faptul ca a ajuns sa conduca o redactie de stiri!
  • Curva e chiar asa un cuvant de condamnat? Adica prostituata, infidela, desfranata , inseamna exact acelasi lucru dar , romanii pudici si moralii care devoreaza Un show pacatos s-au simtit lezati! Cata ipocrizie!!! Da, Rus o fi bandit, hot(nu e totuna) escroc, incapabil etc, dar pentru ca a folosit cuvantul CURVA si-a pierdut postul. Oare nu era mai bine sa ne intrebam daca omu are dreptate?
  • Bravo, Petrisor! Pai chiar nu stii ca prezentatoarele citesc textele intocmite de altii? Cred ca te-a lovit amnezia dupa ce ai fost si ai facut pe yesmanul la TVR-ul tanasist!

Trimite un comentariu