Skip to main content

MONITORIZARE. Exemple de decenţă: prezentatorii de ştiri ai principalelor posturi au evitat să utilizeze cuvintele jignitoare ale lui Ioan Rus. Mai puţin Andreea Berecleanu şi o prezentatoare de la Realitatea

 
Ioan Rus_Digi24
Ioan Rus_Digi24

Declaraţia scandaloasă a fostului Ministru al Transporturilor a fost ieri la toate posturile de ştiri dar şi în principalele emisiuni informative ale canalelor generaliste. Cei mai mulţi prezentatori au evitat să reproducă termenul ofensator folosit de Ioan Rus pentru a le descrie pe soţiile românilor plecaţi în străinătate.

Publicitate

Andreea Esca, prezentatoarea Ştirilor Pro TV de la 19.00, a redat opinia lui Rus astfel: „ Ministrul a comentat că, în timp ce ei (românii - n.r.) sunt departe de casă, copii lor devin golani, iar soţiile infidele”, evitând cuvintele utilizate de fostul ministru. Jurnalul de la ora 19 al ştirilor Pro TV descrie declaraţia drept ”extrem de controversată” şi ”afirmaţie şocantă”.

Pe de altă parte, Andreea Berecleanu, de la Observator, a redat cu exactitate cuvintele lui Rus (vezi video, AICI), adăugând apoi: „Da, sună grosolan. Sunt cuvintele pe care nu ne permitem să le pronunţăm în mod normal, dar sunt declaraţiile unui Ministru”.

Digi24, postul la care a fost făcute declaraţiile, a etichetat declaraţia lui Rus din cadrul emisiunii „Jurnalul de Seară” drept ”jignitoare”. Prezentatoarele au evitat să reproducă apelativele lui Rus, dar postul, ca şi celelalte televiziuni, a difuzat înregistrarea din emisiunea lui Prelipceanu.

Ştirile TVR au clasificat afirmaţia lui Ioan Rus ca pe un ”atac dur la adresa românilor care muncesc în străinătate”. Alte etichete utilizate: ”limbaj şocant despre familiile celor care îşi câştigă traiul departe de casă”, ”declaraţiile făcute la un post de televiziune au aprins diaspora” şi ”declaraţia a fost însă fatală, limbajul folosit a inflamat spiritele”. Prezentatorii nu au parafrazat şi nici nu au redat fragmente din declaraţia lui Rus, ci doar o secvenţă video din cadrul emisiunii de pe Digi 24.

Antena 3 utilizează burtierele: ” ”Declaraţie halucinantă a ministrului Rus despre diaspora”, ”Atitudine inacceptabilă a unui membru al Guvernului”. În emisiunea ”Se întâmplă în România”, Maria Coman afirmă: ”Copii rămaşi acasă se fac golani, iar nevasta, vedeţi dumneavostră cum o califică ministrul transporturilor”. Prezentatoare refuză să citeze declaraţia fostului ministru şi este difuzat doar materialul video. Invitat în emisiune, Bogdan Chirieac afirmă: ”E ardelean...”, iar Maria Coman: ”Şi acolo credeţi că înseamnă altceva?”

Prezentatorul de la Kanal D etichetează afirmaţiile lui Rus drept: ”declaraţii şocante”. Postul foloseşte burtiere precum ”Aşa vorbeşte un ministru?!”, ”Ruşine!” şi texte precum ”Declaraţie şoc – Ioan Rus – Ministru, limbaj de cartier”.

În jurnalul Realitatea de la ora 18, prezentat de Andra Miron, mărturisirea este etichetată drept ”jignitoare” şi redată în totalitate.

În ştirile de la România TV, spusele fostului ministru au fost clasificate drept ”jigniri”. Prezentatoarea nu foloseşte cuvintele lui Rus, dar acestea sunt scrise mare pe ecran.

B1 remarcă faptul că declaraţia este ”şocantă” şi redă doar prima partea a afirmaţiei lui Rus: ”bani de care se fac copii golani acasă”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ion Ion Ion Ion
    Rus a mai facut o declaratie "socanta" prin 2012, cand incerca sa minimalizeze plagiatul lui Ponta. Atunci a zis ceva de genul ca de la Platon si Aristotel incoace, de la Newton si Einstein pe tehnic, toti au plagiat !!!

    Nu este insa deloc socant ca individul ocupa in continuare functia de vicepresedinte al PSD.
  • cosmyn cosmyn
    da prelipceanu inca mai are serviciu? pai am inteles ca stapanul lui, domnul `o, in numele caruia a facut toate mizeriile de pe Pamant nu ami e la digi! atat de mizerabila sa fie politica editoriala aacestei televiziuni? Bine, prelipceanu cand aude cuvantul curva zice "sarumana, sefu" si "servesc patria", de la el nu avem nicio asteptare.
  • nelu nelu
    adica rus si-a dat demise pentru ca a vorbit ca unanimal si "jurnalistul " care s-a uitat la el ca sclavul nu are nicio problema? a, nu el personal, ca prelipceanu nu are problem nici daca il injuri de mama, cata vreme ii plaresti un salariu. problem cu digi, cu deontologii, cu televiziunea vertical. A, nu mai e chiar asa de verticala? cine, dancu?.... aaaa, psd! am inteles. una peste alta, unul dintre cei mai jegosi a oameni (;)) care apar la televiziunile din Romania, acest prelipcean. este graitor faptul ca a ajuns sa conduca o redactie de stiri!
  • Adi Adi
    Curva e chiar asa un cuvant de condamnat? Adica prostituata, infidela, desfranata , inseamna exact acelasi lucru dar , romanii pudici si moralii care devoreaza Un show pacatos s-au simtit lezati! Cata ipocrizie!!! Da, Rus o fi bandit, hot(nu e totuna) escroc, incapabil etc, dar pentru ca a folosit cuvantul CURVA si-a pierdut postul. Oare nu era mai bine sa ne intrebam daca omu are dreptate?
  • Loredana Grozescu Loredana Grozescu
    Bravo, Petrisor! Pai chiar nu stii ca prezentatoarele citesc textele intocmite de altii? Cred ca te-a lovit amnezia dupa ce ai fost si ai facut pe yesmanul la TVR-ul tanasist!

Trimite un comentariu

sus