Skip to main content

Valentin Jucan, membru CNA, critică noua ordonanţă care va acorda televiziunilor un ajutor de 15 milioane de euro

 
valentin-jucan-razvan-chirita (1)
valentin-jucan-razvan-chirita (1)

Valentin Jucan, membru CNA, reacţionează după ce Guvernul a decis, în şedinţa de ieri, să acorde un ajutor de stat de 15 milioane de euro televiziunilor care asigură programe care „produc şi difuzează emisiuni cu specific de informare, educare şi cultural.”

Publicitate

Reacţia acestuia vine în contextul în care, în luna aprilie, acesta adresat o scrisoare publică preşedintelui şi premierului prin care propunea instituirea unui Fond Audiovizual, la care cabliştii să contribuie cu 5% din veniuri, care să fie împărţit primelor 12 televiziuni din lista must carry, pentru proiecte culturale.

„Constat că Ordonanţa promovată ieri de Executiv nu are nicio legătură cu apelul public pe care l-am formulat în data de 14 aprilie a.c., prin care propuneam instituirea unui Fond audiovizual al cărui unic scop era susţinerea proiectelor editoriale educativ-culturale, în niciun caz susţinerea generală a unor posturi de televiziune prin mecanisme care pot asigura clientelismul politic.”, a explicat Valentin Jucan într-un comunicat trimis presei.

Acesta spune despre Victor Ponta că „s-a folosit de propunerea mea, transformând o măsură care sprijină exclusiv apariţia emisiunilor educativ-culturale în, cel mai probabil, mecanism de susţinere financiară a posturilor de televiziune fidele actualului Guvern.”

Comunicatul integral, în continuare:

Guvernul României a adoptat în şedinţa de ieri, 10 iunie, o Ordonanţă de urgenţă care instituie o schemă de ajutor de stat pentru posturile de televiziune şi radio, fără a oferi detalii despre normele de aplicare a acestei măsuri. Constat că Ordonanţa promovată ieri de Executiv nu are nicio legătură cu apelul public pe care l-am formulat în data de 14 aprilie a.c., prin care propuneam instituirea unui Fond audiovizual al cărui unic scop era susţinerea proiectelor editoriale educativ-culturale, în niciun caz susţinerea generală a unor posturi de televiziune prin mecanisme care pot asigura clientelismul politic.

Încă de anul trecut, am subliniat faptul că fiscalizarea presei este o temă extrem de importantă. Am propus public, ca măsură generală aplicabilă întregii mass-media din România, reducerea TVA la 9% concomitent cu reducerea impozitului pe profit la 1%. Ca alternativă, am iniţiat proiectul Fondului audiovizual. Cei care au avut curiozitatea să analizeze propunerea mea, au putut observa că, printr-un mecanism din care făceau parte reprezentanţii presei şi a societăţii civile, erau excluse formele de susţinere financiară a emisiunilor informative, tocmai pentru a evita denaturarea sau politizarea proiectului. Am susţinut şi susţin în continuare faptul că audiovizualul din România trebuie sprijinit pentru ca, la rându-i, să furnizeze publicului emisiuni educativ-culturale, emisiuni în care moralitatea şi decenţa sunt valori respectate.

Faptul că Primul-ministru Victor Ponta, după nenumărate modificări ale proiectului de ordonanţă, netransparent, fără consultări publice, într-o manieră caracteristrică amatorilor, adoptă o măsură mai mult decât îndoielnică, demonstrează un singur lucru: s-a folosit de propunerea mea, transformând o măsură care sprijină exclusiv apariţia emisiunilor educativ-culturale în, cel mai probabil, mecanism de susţinere financiară a posturilor de televiziune fidele actualului Guvern. Din fericire, această ticăloşie nu a fost dusă până la capăt. Normele de aplicare/funcţionare a Ordonanţei adoptate ieri încă nu au fost stabilite. Aşadar, există încă posibilitatea ca demersul iniţial, cel care are în vedere exclusiv interesul publicului şi protejarea principiului culturalităţii, să fie atins.

Fac apel la nenumăraţii analişti, inexistenţi până ieri, care, cu ferocitate, şi-au folosit unica capacitate de care dispun, aceea de a critica, desfiinţa, înfiera, fără să aducă vreo contribuţie, fără să fi avut vreodată vreo propunere clară, să nu mai deplângă starea în care se află presa din România. Nu v-am auzit niciodată ridicând vocea pentru a susţine jurnalismul de calitate, propunând măsuri concrete. Nu v-am auzit niciodată vorbind despre cum ar putea fi îmbunătăţit conţinutul emisiunilor, în sensul sprijinirii culturii şi a educaţiei media. Rareori cineva a ridicat privirea către forurile europene pentru a solicita sprijin în identificarea de soluţii în sprijinul presei. Atunci când postul de televiziune TVR Cultural a fost desfiinţat, cu extrem de puţine excepţii, nu am văzut reacţii vehemente. Unde aţi fost, domnilor? Cui foloseşte retorica dumneavoastră? În niciun caz presei, cu atât mai puţin românilor intoxicaţi cu dezinformare şi prost gust.

Susţin în continuare faptul că proiectele editoriale exclusiv educativ-culturale trebuie susţinute, în folosul publicului.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • marius marius
    O noua forma prin care sa se dea cu acte in regula pomeni electorale pentru televiziunile fidele.
  • soricelu soricelu
    domnu Juncan ..nu mai asculta domle de ANAListi Gusa gen.... doar falimentul ii mai ajuta.

Trimite un comentariu

sus