Skip to main content

CNA a dat aviz negativ propunerii unui senator de a interzicere mediatizarea excesivă a cazurilor de sinucidere

 
CNA a dat aviz negativ propunerii unui senator de a interzicere mediatizarea excesivă a cazurilor de sinucidere
CNA

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să dea aviz negativ propunerii unui senator UNPR de a modifica Legea Audiovizualului astfel încât să fie interzisă mediatizarea excesivă a sinuciderilor și a tentativelor de suicid.

Propunerea a venit din partea Senatorul UNPR, Marian Vasiliev, care propune și o amendă de 20.000 de lei pentru cei ce nu respectă legea. Mediatizarea ar fi interzisă pe TV, radio, dar și în presa scrisă și online (deși CNA nu are atribuții decât în domeniul audiovizualului).

Publicitate

„Interzicearea mediatizării suicidului și a tentativelor de suicid nu reprezintă sub nicio formă o limitare a libertății de exprimare a presei. (...) Consider însă că o mediatizare excesivă a cazurilor de suicid duce la amplificare a acestui fenomen în societatea românească.”, se arată în expunerea de motive a senatorului Vasiliev.

Radu Herjeu, membru CNA, a precizat în cadrul ședinței că există deja articole în Legea audiovizualului care permit sancționarea unor astfel de derapaje.

Cum arată propunerea legislativă:

Art 1. Se interzice tuturor mijloacelor media, incluzând posturile de televiziune, radio, presă scrisă (inclusiv edițiilor online ale acestora) mediatizarea excesivă (dezbateri, opinii ale specialiștilor, interviuri, reportaje, anchete, editoriale etc) a cazurilor de suicid, precum și a tentativelor de suicid.

Art 2. Este permisă doar prezentarea scurtă, sub formă de știre, fără utilizarea de fotografii sau imagini video, excluzând chiar și formele atenuate („blurate”).

Art 3. Nerespectarea articolului 1 constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de 20.000 de lei.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu