Skip to main content

Moise Guran: am suspendat unilateral negocierile cu TVR. Câți bani a adus Biziday pentru TVR. Către Stelian Tănase: "vă rog, demisionați!"

 
Moise Guran: am suspendat unilateral negocierile cu TVR. Câți bani a adus Biziday pentru TVR. Către Stelian Tănase: "vă rog, demisionați!"
moise guran_tvr

"Am suspendat unilateral negocierile privind semnarea unui nou contract între Biziday și TVR", scrie Moise Guran pe blogul Biziday, într-o postare cu titlul "Domnule președinte al TVR, vă demisionați!".

În articol, realizatorul Biziday prezintă condițiile pe care le-a cerut TVR pentru un nou sezon al emisiunii și care a fost răspunsul echipei emisiunii: o altă oră de difuzare, dar și ca Moise Guran "să se abțină pe viitor de la criticarea politicii manageriale sau editoriale a conducerii TVR". "Un astfel de punct de vedere nu poate fi acceptat și, cu atât mai puțin, nu poate fi negociat", a fost răspunsul lui Moise Guran.

Publicitate

Biziday a adus bani pentru TVR. Câți: 39.000 de euro numai în sezonul trecut. Acum, TVR vrea o cotă mai mare din publicitatea adusă de emisiunea lui Guran.

Guran: Am trimis pe email o notificare conducerii TVR1, prin care, pe lângă un avertisment privind neseriozitatea negocierilor, am anunțat unilateral suspendarea lor până la clarificarea situației financiare a TVR. Între timp, firesc, eu și echipa Biziday ne vom căuta de lucru. Publicarea minutei de negociere, mai jos arată oricărui potențial partener privat, dar și publicului plătitor de taxă, cât a produs această echipă pentru TVR. Dacă nu v-am convins să demisionați, probabil, din toamnă îi va produce pentru o stație privată".

"TVR nu mai dorește emisiunea Biziday, dar nici nu are curajul să spună asta cu subiect și predicat", mai scrie jurnalistul.

În articol, Guran îi cere lui Stelian Tănase să demisioneze. De ce?

Aș fi spus asta și direct dacă nu m-ați fi evitat în ultimele două luni. Am patru cereri de audiență la dumneavoastră la cabinet, ignorate, începând din luna iunie și până azi.

Cum este posibil ca o societate cu venituri de 123 de milioane de euro în 2014 să nu poată plăti 4 milioane de euro ca să-și securizeze transmisia Campionatului European de Fotbal din 2016, sau, și mai grav, să nu poată plăti 1,5 milioane de euro, eșalonarea către Fisc? Pierderea acelei eșalonări a și dus la blocare conturilor de azi. Un manager ar fi făcut rost de acești bani, domnule Tănase.

Din articolul lui Moise Guran:

Despre contractul cu TVR:

"În acest moment nu mai există un contract între Biziday și TVR. Am suspendat unilateral negocierile privind semnarea unui nou contract între Biziday și TVR."

"Biziday nu mai încasează bani de la TVR ci plătește bani către TVR. "

"Legat de interesele mele față de TVR, o să dau publicității mai jos minuta de negociere trimisă de noi către comisia de negociere. După ce am acceptat cea mai mare parte a cererilor (la începutul lunii, acum sunt plecat din țară) acestea au crescut și mai mult, într-un mod care doar m-a amuzat. A fost un mesaj foarte clar pentru mine că onor conducerea TVR nu mai dorește emisiunea Biziday, dar nici nu are curajul să spună asta cu subiect și predicat. "

Din minute de negociere trimisă de echipa Biziday către TVR:

1. Despre ora de difuzare a emisiunii Biziday și durata acesteia.

 • TVR a propus schimbarea orei de difuzare din intervalul 22 – 23 in intervalul 19-20. Durata emisiunii se va reduce de la 40 de minute util, la 26 de minute.
 • Biziday obiectează vis-a-vis de faptul că ora de difuzare este schimbată din nou, așa cum s-a întâmplat an de an. Emisiunea nu a avut în cinci ani la TVR niciodată două sezoane consecutive la aceeași ora. Desigur, asta afecteaza audienta. Totuși Biziday acceptă modificarea de program cerută de TVR cu condiția reprogramării reluării emisiunii pe intervalul ora 23-24 din aceeași zi. Asta pentru că pe intervalul 19-20, mai ales în lunile de vară, publicul tânăr, urban, ocupat nu este prezent în fața televizorului. 

2. Despre aranjamentul financiar privind Clubul Celor care Muncesc în România

 • TVR solicită majorarea procentului din încasări alocat SRTV la 30% și a plafonului minim anual la 35 de mii de euro
 • Biziday arată că acest program se realizează fără niciun efort financiar din partea TVR, că el presupune producții costisitoare, deplasări interne și externe, închiriere de echipamente, etc. (...) În sezonul trecut TVR a încasat de la Biziday suma de 39 de mii de euro, în baza dreptului contractual la 20% din totalul asocierilor. Biziday este de acord cu majorarea procentului din încasări alocat SRTV la 25% și a plafonului minim anual la 30 de mii de euro. Totuși plafonul va fi împărțit pe medii lunare de câte 3000 de euro. La finalul contractului se face o regularizare proporțională cu numărul de luni de contract. Ne rezervăm astfel dreptul de a întrerupe contractul înainte de termen, plătind TVR 3000 de euro pentru fiecare lună de contract, asta dacă nu vom reuși să găsim parteneri și modele de comunicare.

3. Despre targetul de audientă pe emisiunea Biziday.

 • În vederea scăderii mediei de vârstă a publicului TVR, reprezentanții stației solicită păstrarea unui target de 1,2 puncte de audientă pe publicul 18+ urban pentru emisiunea Biziday
 • Reprezentantul Biziday este de acord cu păstrarea unei politici editoriale care să facă emisiunea atractivă pentru publicul tânăr și ocupat, dar arată că nu poate fi atins imediat același target ca la ora 22. Publicul tânăr nu este acolo, la televizor. De altfel, mediile de audiență au fost în sezonul trecut cam de trei-patru ori mai mici pe această categorie pe 19-20 decât pe intervalul 22-23. Pe cale de consecință, Biziday este de acord cu stabilirea unei ținte de 1 punct de audiență pe publicul 18+ urban.

4. Despre împărțirea minutelor de publicitate pe emisiunea Biziday.

 • TVR solicită reducerea minutelor de publicitate alocate Biziday pe emisiune, de la patru minute la trei, două imediat după emisiune, unul înainte, lipit de emisiune în funcție de conținut. TVR își argumentează solicitarea prin reducerea duratei emisiunii de la 40 la 26 de minute.
 • Biziday arată că în sezonul 2014-2015, Biziday a cedat TVR jumătate din spațiul de publicitate la care avea dreptul, asta pentru că Biziday a valorificat spațiul la tarife cel puțin duble față de TVR. Biziday critică politica de vânzări a TVR, considerând că departamentul de profil nu prețuiește suficient de bine unicitatea emisiunii realizate în parteneriat în peisajul media de la noi. Poziționarea ei pe piața de publicitate din punct de vedere al tarifelor este greșită. Reprezentantul Biziday mai arată în acest sens că Biziday a încasat în sezonul trecut 87 de mii de euro din vânzarea a două minute de publicitate pe emisie, iar TVR a încasat probabil 160 de mii de euro din vânzarea a șase minute pe emisiune. De asemenea, reprezentantul Biziday mai arată că SRTV încasează pentru emisiunea Biziday din TAXA TV aproximativ 1 milion de euro pe an. Biziday arată că argumentația TVR privind reducerea minutelor ce se cuvin Biziday este greșită, pentru că audiența atinsă pe intervalul 19-20 nu este aceeași cu cea de pe intervalul 22-23. Biziday va fi așadar nevoită să reducă tarifele cel puțin în primul an de difuzare pe acest tronson orar. (...) Totuși Biziday ar putea fi de acord cu reducerea la trei a minutelor acordate pe intervalul orar 19-20, dar numai în condițiile programării emisiunii de la ora 23 și a împărțirii minutelor de pe reluarea astfel programată. Tarifele de publicitate după ora 23 sunt de asemenea mai mici decât cele de la ora 22.

5. Despre criticarea publică a conducerii TVR

 • TVR solicită realizatorului emisiunii Biziday să se abțină pe viitor de la criticarea politicii manageriale sau editoriale a conducerii TVR.
 • Biziday arată că un astfel de punct de vedere nu poate fi acceptat și, cu atât mai puțin, nu poate fi negociat. De altfel contractul a avut permanent o clauză privind interdicția de a denigra TVR (dar nu de a critica politica conducerii TVR) precum și o clauză de întrerupere a contractului, fără penalități.

Legat de demisia lui Stelian Tănase și situația din TVR:

"Eu aș paria însă pe un ADMINISTRATOR JUDICIAR, unul care să administreze falimentul de facto al TVR, căci… Consecutiv, blocarea conturilor va atrage activarea clauzelor bancare ce fac scadente imediat liniile de credit, garantate cu veniturile din taxă. Altfel spus, chiar dacă n-au fost blocate conturile de salarii, acele conturi vor fi în curând goale. Nu veți mai avea cu ce plăti salariile.

Al treilea risc este ca Victor Ponta, pe care tocmai l-ați enervat în anticipare ca să vă puteți victimiza, să transforme prin Ordonanță de Urgență TVR în Agenție Publică, așa cum este Agerpresul. În acest caz statul își asumă datoriile TVR, problema devine una în totalitate bugetară, dar putem spune ADIO! jurnalismului independent la TVR. O Agenție este ca o primărie, cu jurnaliști care, cu tot respectul, au statut de funcționari publici, ordonați ierarhic."

Articolul integral, pe Biziday.

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Emisiunea lui Guran este una din putinele emisiuni ROMANESTI de la o televiziune generalista,la care te poti uita si sa ramai cu ceva in cap!!!
  Faptul ca firma lui Moise Guran a realizat anul trecutun profit de 300000 euro,atesta priceperea lui si nu inteleg de ce va scandalizati,ca TVR trebuia sa castige mai mukti bani,in conditiile in care el achita TOT,de la lumini,machiaj,operatori,la cei care fac munca de teren si spatuu de emisie si tot TVR-ul se da lovit!?
 • Hai ca iti spun tot eu: 610.000 de euro a incasat firma lui Guran anul trecut, din care profit 300.000. Nu a spart gura targului cu audienta si a dat o firmitura la TVR: 5% pentru a fi de dimineata pana seara pe postul national, plus studio etc.

  Da, Stelian Tanase trebuie sa isi dea demisia tocmai pemtru ca a acceptat o asemenea combinatie.
 • Pe Guran il intereseaza doar contractul lui. Nu soarta TVR. Cum nici pe Stelica nu il intereseaza decit leafa lui nesimtita de 4700 de euro. Atit. Dispret Moise, dispret Stelica!
 • Pe când Guran a adus bani la TVR , mulți -puțini, este discutabil, Stelian Tănase și ai lui i-au cheltuit pe toate prostiile care nu aduceau audiență...ori audiența era minimă. Este la fel de adevărat că, fără să se lăcomească prea mult și fără să se amestece în politica editorială a emisiunii, TVR poate obține bani mai mulți de la Guran.
 • Stelian Tanase nu e manager. Cata vreme emisiunea lui Guran e printre putinele de la TVR care produce bani pentru statie, toate sicanele astea sunt penibile. Iar daca Tanase pretinde sa nu fie criticat in functia publica pe care o are si in care a fost numit, atunci e mai scandalos chiar si decat Dan Voiculescu, ce macar la A3 isi construia imaginea pe banii si resursele lui.
 • Un punct de rating, tzinta????? Pai, daca te duci la orice statie comerciala mare cu asa "aspiratzii", esti scuipat direct in gura(n)... Cat tupeu!!!
 • Guran nu mai are nicio rusine! 39.000 de euro sunt cateva minute de publicitate la ProTV. Si de banii astia el are spatii de emisie de dimineata pana seara! Plus studio, cameraman etc.

Trimite un comentariu