Skip to main content

Valentin Jucan, membru CNA, scrisoare deschisă după interviul cu Cesnavicius: „Nu veți fi niciodată Adrian Sîrbu. Și nu veți atinge niciodată nivelul a ceea ce a creat el”

 
Valentin Jucan, membru CNA, scrisoare deschisă după interviul cu Cesnavicius: „Nu veți fi niciodată Adrian Sîrbu. Și nu veți atinge niciodată nivelul a ceea ce a creat el”
valentin-jucan-razvan-chirita (1)

Alexandru Jucan, membru CNA, reacționează dur după interviul de pe HotNews cu Aleksandras Cesnavicius, șeful Pro TV, în care a fost adusă în discuție și prezența fetei agresate de la Vaslui, a cărei identitate a fost dezvăluită în emisiunea La Măruță.

Publicitate

„Am înțeles că singura formă de abordare acceptabilă a publicului român este rating-ul, aducă bani cu orice preț. Acest lucru, din punctul meu de vedere, echivalează cu o jignire, cu atât mai mult cu cât chiar dumneavoastră, în cadrul interviului, faceți distincție între "calitatea de om" și cea de "manager". Aveți grijă, vă rog, la proporții. Încercați să fiți mai mult OM”, a scris Valentin Jucan în documentul publicat pe pagina sa de Facebook.

Despre cazul fetei din Vaslui: „În ceea ce privește problema "Măruță" ați susținut că totul a fost realizat "cu cele mai înalte standarde de jurnalism și etică profesională". Este incredibilă această afirmație! Evident, fac referire la scandalul violului de la Vaslui. Modul în care insistați asupra faptului că existența acordurilor vă absolvă de orice vină este o dovadă de ipocrizie.”

Scrisoarea integrală, în continuare:

Domnului Alksandras Cesnavicius
Director ProTV
Domnule Cesnavicius,

Nu veți fi niciodată Adrian Sîrbu. Și nu veți atinge niciodată nivelul a ceea ce a creat el sau modul în care a știut să fie părintele unei generații valoroase de jurnaliști.

Am citit ultimul interviu pe care l-ați acordat reporterilor de la HotNews. Sincer, ați demonstrat încă o dată, deși nu mai era nevoie, că nu pricepeți nimic din ceea ce doresc românii. În plus, am înțeles că singura formă de abordare acceptabilă a publicului român este rating-ul, aducă bani cu orice preț. Acest lucru, din punctul meu de vedere, echivalează cu o jignire, cu atât mai mult cu cât chiar dumneavoastră, în cadrul interviului, faceți distincție între "calitatea de om" și cea de "manager". Aveți grijă, vă rog, la proporții. Încercați să fiți mai mult OM.

Despre calitatea programelor sau decență, nu ați declarat nimic. Din contră. În ceea ce privește problema "Măruță" ați susținut că totul a fost realizat "cu cele mai înalte standarde de jurnalism și etică profesională". Este incredibilă această afirmație! Evident, fac referire la scandalul violului de la Vaslui. Modul în care insistați asupra faptului că existența acordurilor vă absolvă de orice vină este o dovadă de ipocrizie. Mai susțineți că "la cererea victimei, ați oferit o platformă publică de a vorbi". Chiar așa, domnule Cesnavicius? Victima v-a solicitat sprijinul pentru a vorbi în fața românilor? Nu este adevărat, domnule. Spuneți un neadevăr! Nu v-a chemat nimeni. VOI AȚI MERS LA VASLUI. VOI AȚI INTRAT ÎN CURTEA ACELEI FAMILII. Nu v-a invitat nimeni! Românii, cu atât mai puțin, nu v-au solicitat să difuzați imaginea victimei. Am auzit depoziția familiei în legătură cu adevăratele fapte petrecute. Adevărul este că nu v-ați mulțumit să dezbateți, justificat, modul în care se face justiție în România sau starea societății din mediului rural. Nu, ați vrut circ. Pentru bani. Așa că ați mers acolo. Și mai ridicolă este comparația cazului de la Vaslui cu Madonna, Oprah Winfrey, Ashley Judd...
Nu este prima abatere. Probabil nu va fi nici ultima.

Tot în aceste zile am citit reacția unui medic român în legătură cu modul în care se face presă în România. Se face referire chiar la ProTV. "(...) din păcate faceți parte dintr-o breasla neprofesionala ce trăiește din mizeria umana și din desacrarea suferinței umane. De prea multe ori am văzut cum postul pe care îl menționați a profitat de durerea unor oameni și cu brutalitate le-a sădit indoiala privind circumstanțele în care au pierdut persoane apropiate. Totul pentru puncte de rating. (...)" Acestea sunt afirmațiile medicului respectiv, afirmații pe care le susțin și eu.

Calitatea de membru al Consiliului Național al Audiovizualului nu îmi permite să dau indicații în legătură cu conținutul editorial. Este chiar ilegal. Acest lucru, de fapt, poate fi făcut de români, pentru că lor le sunt adresate programele pe care le realizați. Și tot ei s-au arătat desgustați de modul în care ați făcut "jurnalism de calitate" la Vaslui.
Sper, totuși, că nu veți încuraja astfel de formate de emisiuni. Sper că emisiuni ca "România, te iubesc" nu vor fi eliminate în favoarea celor de tipul "Măruță", pentru bani.

Încerc să vă sugerez să puneți mai mult accent pe moralitate și pe a respecta românii. Știți, cu mult timp înainte să visați, măcar, să fiți șeful ProTV în România, postul pe care îl cârmuiți acum era un reper, un simbol pentru români.
Domnule Cesnavicius, "Gândește liber"! Fincă dumneavoastră nu sunteți ProTV. "Noi suntem ProTV"!

Valentin-Alexandru Jucan
Membru al Consiliului Național al Audiovizualului
generația ProTV

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Valentin Jucan spune ceea ce majoritatea publicului ProTv o simte,dar care nu are voce,si anume ca pentru lituanian ProTv este o palarie mult prea mare si incercarea lui de a schimba preferintele publicului,spre ceea ce este in Cehia,Germania,nu merge si vine cu raspunsuri sablon!!!
  Unde este directia spre care este impinsa 'nava amiral a televiziunilor din Romania'?
  Vad o 'nava' batuta de valuri,care si-a pierdut busola si carma,iar haosul si improvizatia sunt la ordinea zilei in ProTv.
  Emisiuni,care au 1-2 eitii,dupa care sunt anulate sau reprogramate la ore la care doar mentenanta se uita,programe fara sare si piper,cu prezentatori expirati,ce rezista pe sticla doar culorii pielii,prezentatori,care nu vornesc bine romana si nimic nou in programele postului!
  Toate emisiunile de succes sunt de pe vremea lui Sarbu,Vocea,R.A.T.,Las Fierbinti,in rest doar emisiuni ce exploateaza conditia umana(Sunt vedeta...,Visuri la cheie)
  Singura emisiune cat de cat acceptabila a fost Ferma,dar la fel prost castingul si in primul rand emisiunea se face cu oameni obisnuiti,nu cu 'vedete',care deja au bani si se bucura de un statut social!
  Pleaca domnule Cesnavicius,ca targetul comercial nu inseamna Romania!!!
 • E frustrat pentru ca isi spune parerea ?

  Diferenta dintre el si dumneavoastra este ca el se adreseaza cuiva iar dumneavoastra comentati nimic, adica va bagati ca musca'n lapte cu atac la persoana.

  Ceea ce a facut emisiunea lui Maruta este incalificabil dar cu siguranta ar fi existat altcineva daca nu era el. Asta nu il face mai putin vinovat!
 • Jucan e tare frustrat! Pentru ca n-a reusit sa amendeze ilegal ProTV in cazul La Maruta, s-a apucat sa scrie scrisori deschise. jucan alexandru, esti penibil! Despre limbajul de la iadul bucatarilor, sau despre scenele de sex de la insula iubirii, emisiuni difuzate in Prime Time, accesibile copiilor, n-am auzit sa spui ceva!
 • desi are dreptate, rar, dar are, dl juncan are insa si neobisnuit de mult timp liber de "o tine intr-o scrisoare deschisa" de dimineata pana seara. zau, asta cand mai munceste sa isi justifice salariul dat de CNA ?
 • Florin ai mare dreptate tinta este distrugerea PRO ului sa ramana doar FELIX 1si toti acoliti lor in frunte cu acest maimutoi
 • Nu ma uit la Maruta dar ar fi interesant de stiut ce reclame au fost asociate cu acea emisiune.
  Reclama la prezervative sau telefoane inteligente pentru indivizii cu IQ peste medie ?
 • Nu-mi dau seama daca Jucan asta chiar se crede expert in televiziune sau daca a fost o sluga absoluta a lui A.S. si moare de ciuda ca si-a pierdut stapanul si sursa de banuti.

  Cu ce drept se trezesc membri CNA sa evalueze directorii posturilor private? E ca si cum un portar nu te-ar lasa sa intri in cladirea unde lucrezi pentru ca nu ii pari suficient de calificat.
 • Auzi da papagalul asta se baga toata ziua unde nu i fierbe oala , cu ce tupeu vorbeste el de pro tv . este ocaricatura cu toata cloaca de RETARDATI de la CNA, daca esti bun fa ti naibi televiziune pupincuristule,
 • Maruta e de pe vremea lui Sarbu. :)) Dar ce conteaza? Daca Protv e tinta, sa dam cand putem. Acum scuza e un interviu plictisitor si robotic, ceea ce ma face sa ma intreb la ce se va ajunge maine.

Trimite un comentariu