Skip to main content

Raport al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor: Libertatea presei în Europa este în pericol

 
jurnalisti
jurnalisti

Libertatea presei în Europa este în pericol iar Uniunea Europeana are datoria morală de a apăra acest drept şi să tragă la răspundere statele membre vinovate. Asta este concluzia trasă de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor în raportul despre libertatea presei lansat azi la Bruxelles.

Publicitate

"Comitetul pentru protecţia Jurnaliştilor este îngrijorat atât de numărul tot mai mare al încălcărilor libertăţii presei de către state Europene care erau în general văzute ca exemple de bune practici democratice cât şi de eşecul Uniunii Europene de a lua acţiuni clare pentru a proteja drepturile jurnaliştilor", a declarat Jean-Paul Marthoz autorul raportului.

"În Ungaria încălcarea drepturilor fundamentale ale jurnaliştilor a fost cel mai recent demnostrată prin împiedicarea jurnaliştilor să acopere subiectul crizei refugiaţilor încălcându-se astfel valorile UE" a declarat Kati Marton membru şi fost preşedinte al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor.

Paginademedia.ro va prezintă, în continuare, concluziile raportului realizat de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor.

Daca UE va rămâne o autoritate globală în ce priveşte libertatea presei, trebuie să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a preveni atacuri împotriva jurnaliştilor şi să se asigure că ameninţările la adresa libertăţii presei sunt eliminate.

Jurnaliştii din statele membre şi din ţările care încearcă să adere la UE primesc ameninţări din partea guvernelor şi a grupărilor extremiste.

În raport se menţionează că legislaţiile media opresive care includ defăimare încă sunt în vigoare chiar dacă asemenea legi sunt incompatibile cu valorile UE.

În unele ţări eforturile anti-tero sunt folosite ca pretext pentru măsuri de supraveghere care cenzureaza ştirile online şi pun în pericol sursele jurnaliştilor.

Raportul examinează politicile şi instituţiile UE şi trage concluzii cum că deşi se menţine angajamentul către libertatea presei, în multe cazuri nu există mecanisme legislative prin care UE să poată trage la răspundere statele vinovate atunci când acestea se află în contradicţie cu Carta drepturilor fundamentale UE.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus