Skip to main content

Active Watch cere investigarea urgentă a acțiunii de filaj care l-a vizat pe jurnalistul Cătălin Tolontan

 

Active Watch reacționează în cazul informațiilor publicate de paginademedia.ro despre faptul că locuința jurnalistului Cătălin Tolontan a fost filată. 

„Considerăm că avem de-a face cu un atac grav la libertatea presei, un act de intimidare specific regimurilor autoritare”, se arată înt-un comunicat al organizației, prin care se cere investigarea de urgență a acestui caz. 

Publicitate

„ActiveWatch va sesiza acest caz organizațiilor internaționale care apără libertatea presei, precum și organismelor internaționale care monitorizează situația drepturilor omului din România”, se mai arată în comunicatul ActiveWatch.

Reamintim că jurnalistul de investigații Cătălin Tolontan a declarat pentru paginademedia.ro că a fost vizat de o operațiune de filaj în noaptea de 24-25 noiembrie.

Comunicatul integral al Active Watch, în cotinuare:

ActiveWatch cere autorităților să investigheze în regim de urgență acțiunea de filaj care l-a vizat pe jurnalistul Cătălin Tolontan și să ia toate măsurile pentru a asigura imediat protecția acestuia și a familiei sale. Considerăm că avem de-a face cu un atac grav la libertatea presei, un act de intimidare specific regimurilor autoritare, menit să amenințe atât echipa de investigații a Gazetei Sporturilor, cât și alți jurnaliști care vor îndrăzni să investigheze subiecte care vizează structurile de putere/statului.

ActiveWatch va sesiza acest caz organizațiilor internaționale care apără libertatea presei, precum și organismelor internaționale care monitorizează situația drepturilor omului din România. Jurnalistul de investigații Cătălin Tolontan (director al cotidianului Gazeta Sporturilor) a declarat pentru paginademedia.ro că a fost vizat de o operațiune de filaj în noaptea de 24-25 noiembrie.

Tolontan a aflat despre această situație atunci când a ajuns acasă, întorcându-se din redacția Gazeta Sporturilor, acolo unde lucra la ancheta despre responsabilitatea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) în incendiul de la clubul Colectiv și în care discuta despre o posibilă mușamalizare a cazului de către MI și IGSU.

Tolontan susține că a fost informat de un vecin despre acțiunea de filaj:

"Am ajuns acasă după ce am terminat ediția, la ora trei noaptea. M-a oprit un vecin: tocmai am vrut să fotografiez doi oameni ca supravegheau locuința, mi-a zis. Erau doi, o femeie și un bărbat. Vecinul meu s-a dus în casă să ia telefonul și s-a întors să îi fotografieze. Când l-au observat, s-au urcat într-o mașină - un Renault albastru și au plecat."

Potrivit publicației paginademedia.ro, ancheta GSP furniza informații potrivit cărora oameni din DGIPI, serviciul de informații al Ministerului de Interne, ai cărui lucratori ar fi beneficiat de sponsorizările de la asociațiile pompierilor.

Echipa de jurnaliști a Gazetei Sporturilor a mai fost în anii precedenți victima unor acțiuni de filaj și intimidare, atunci când ancheta Gala Bute. Nu excludem ipoteza că filajul aparține uneia dintre numeroasele structuri informative active în România, structuri care funcționează în condițiile unui control cvasi-inexistent din partea societății.

Recent, au apărut însă dovezi în spațiul public și cu privire la existența unor operațiuni de filaj derulate de entități private, asociate unor persoane implicate în activități de corupție și crimă organizată. Cerem instituțiilor abilitate ale statului să demareze o anchetă oficială în acest caz și identifice în cel mai scurt timp posibil autorii filajului și să sancționeze drastic acest grav atentat la adresa libertății presei și a democrației. Subiectul extrem de sensibil al acestei anchete, precum și antecedentele statului român în materie de poliție politică, impun o reacție rapidă și puternică a autorităților și transmiterea unui semnal neechivoc de condamnare și, mai ales, de încetare a acestui tip de practici care amintesc de vechea Securitate.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Catalin are nevoie sa i se dea putina atentie si musca fundul lui Arafat. Sa-i amintim ce a spus Nichita : "Nu mor caii cand vor cainii !"
  • O intrebare: de unde stie tolontan ca a fost filat? Asta e ca aia cu articolul de "rau" despre Voiculescu? Articol care era o lauda invelita frumos si un titlu mincinos. Intreb, nu dau cu paru.

Trimite un comentariu