Skip to main content

Alipinistul Horia Colibășanu, într-un documentar de pe Discovery

 

Filmul documentar Pura Vida/The Ridge, al celei mai ample operațiuni de salvare din istoria Himalayei, care îl are ca protagonist-cheie pe alpinistul Horia Colibășanu, va fi difuzat de Ziua Națională, începând cu orele 18.00, la Discovery Channel.

Publicitate

Filmul a fost produs în Spania, în 2012, în coproducție cu televiziunea publică spaniolă și difuzat în mai multe țări europene și Japonia.

Acțiunea filmului se petrece în 2008 pe Muntele Annapurna (8.091m) din Nepal, unul dintre cei mai periculoși munți din lume, în timpul unei expediții în care se află Horia Colibășanu (România), Iňaki Ochoa de Olza (Spania) și Alexei Bolotov (Rusia).

În timpul ascensiunii finale, Ochoa de Olza suferă un atac cerebral, iar Colibășanu rămâne să îl îngrijească. La altitudinea la care se află cei doi, la 7.400 de metri, elicopterele nu zboară, iar organismul poate supraviețui doar câteva zile, din cauza condițiilor extreme; densitatea aerului scade la o treime față de cea de la nivelul mării, iar temperatura coboară sub -30 grade. Timp de trei zile și trei nopți, fără sursă de încălzire, fără apă și doar cu două ciocolate și o pungă de macaroane, Colibășanu topește apă în mâini pentru a-și ține în viață camaradul de coardă, aflat în hemipareză. Între timp, în tabăra de bază se pune în mișcare o acțiune fără precedent în istoria Himalayei.

Doi dintre cei mai valoroși alpiniști din lume, Denis Urubko (originar din Kazahstan) și Ueli Steck (Elveția) ajung de urgență cu elicopterul la baza Annapurnei, pe care îl iau în piept, printre avalanșe, punându-și astfel propriile vieți în pericol pentru a-i coborî pe cei doi.

 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu