Skip to main content

SECŢIUNE SPECIALĂ. 10 Secrete pentru longevitate. Decalogul "tinereţii fără bătrâneţe""

 
Longevitate
Longevitate

SEŢIUNE SPONSORIZATĂ: Sfaturi medicale de la Medlife. Viaţa fără boală şi tinereţea prelungită nu pot fi dobândite, ca în poveste, printr-o înghiţitură de elixir şi nici nu sunt atributele persoanelor care se bazează doar pe o moştenire genetică fericită. Sănătatea şi tinereţea de durată se consolidează în timp, prin obiceiuri benefice.

Publicitate

Stilul de viaţă – alimentaţia echilibrată, obiceiul de a face mişcare, profilaxia bolilor, combaterea stresului, igiena somnului, evitarea expunerii la toxice şi la factori de mediu agresivi, îngrijirea cosmetică – concură la câştigarea unui tonus fizic şi psihic bun, a unui aspect tânăr şi a unei vieţi îndelungate. Sunt lucruri banale, dar care au, pe termen mediu şi lung, un impact major asupra stării de bine a fiecăruia dintre noi.

Iată care este decalogul “tinereţii fără bătrâneţe”:

Mâncaţi ca să trăiţi, nu trăiţi ca să mâncaţi. Consumaţi alimente cât mai variate, care vă priesc şi în stare cât mai proaspătă. Respectaţi-vă programul de masă şi nu mâncaţi niciodată ca şi cum ar fi ultima masă din viaţa asta.

Hidrataţi-vă bine. Apa este elementul primordial al vieţii şi tot ea infuzează tinereţe. Din când în când, beţi câte un pahar de vin roşu. Are proprietăţi antiîmbătrânire şi vă protejează sistemul cardiovascular.

Asiguraţi-vă un somn odihnitor. Dormiţi suficient (7-8 ore pe noapte) şi evitaţi să vă culcaţi mai târziu de ora 22.

Savuraţi viaţa, alungaţi-vă stresul. Gândiţi pozitiv şi concentraţi-vă pe găsirea unor soluţii la probleme, nu pe probleme în sine. Puneţi accentul pe aspectele bune din viaţa dumneavoastră. Preţuiţi-vă zilele frumoase, reuşitele, experienţele plăcute. Nu în ultimul rând, iubiţi-vă şi iubiţi.

Antrenaţi-vă mintea. Puneţi-vă la treabă creierul, daţi-i ocazia să “alerge”, să aleagă dintre variante şi să fie în formă. Doar aşa puteţi îndepărta spectrul temut al bolii Alzheimer.

Fiţi cumpătaţi cu expunerea la soare. Soarele aduce pe moment acea nuanţă arămie exotică a pielii, dar pe termen lung o îmbătrâneşte şi aşterne pe chip mai mulţi ani decât în realitate.

Fiţi activi, mişcaţi-vă corpul. Cu atât mai mult dacă aveţi o muncă de birou, mergeţi pe jos la serviciu sau măcar o parte din drum. Profitaţi de fiecare ocazie pentru a vă plimba sau a face măcar puţin sport.

Ţineţi-vă departe de ţigară. Fumatul accelerează procesele de îmbătrânire celulară, fapt ce devine dăunător la interior şi vizibil la exterior.

Păcăliţi-vă vârsta cronologică prin tratamente cosmetice. Lăsaţi-vă pe mâini profesioniste, mergând la cosmetică pentru un plus de relaxare, de hrănire a pielii şi de strălucire. Veţi radia şi veţi zâmbi cu energia vârstei biologice pe care o purtaţi în suflet.

Verificaţi-vă periodic starea de sănătate. Vizitele regulate la medic, chiar şi atunci când ne simţim bine, reprezintă, pe lângă o formă de educaţie sanitară, un act de respect pentru sănătatea proprie şi a celor din jur (în cazul bolilor transmisibile).

Controalele medicale periodice pot “lua prin suprindere” o boală care încă nu se manifestă prin simptome sau care se ascunde sub diverse măşti aparent inofensive. O examinare medicală atentă poate găsi modificări neobservate sau trecute cu vederea de către pacient, cum ar fi o paloare sau un icter incipient, care poate ascunde o afecţiune gravă.

Dacă vă confruntaţi cu o durere necunoscută până în prezent, fie ea chiar suportabilă, e bine să mergeţi la medic şi să aflaţi despre ce este vorba. La fel, atunci când apare o durere cunoscută ca localizare, dar care, în ultima vreme, şi-a modificat severitatea, frecvenţa sau dacă se asociază cu alte manifestări, este recomandat să consultaţi un medic.

Nu în ultimul rând, analizele de laborator uzuale vin, de asemenea, în sprijinul depistării din timp a unor boli cu potenţial de cronicizare, care afectează calitatea vieţii şi longevitatea.

Articol realizat cu sprijinul dr. Simina Felicia Ţărmure, medic primar medicină internă, doctor în ştiinţe medicale, Hyperclinica MedLife Băneasa.

600x120_1

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ionut Ionut
    Foarte bun articol, multumesc pentru sfaturile utile.

Trimite un comentariu

sus