Skip to main content

Valentin Jucan, membru CNA, critică TVR că nu a difuzat imagini de la clubul Colectiv: "Este inadmisibil ca această situaţie gravă să treacă neobservată"

 
valentin-jucan-razvan-chirita (1)
valentin-jucan-razvan-chirita (1)

„Este inadmisibil ca postul public de televiziune să nu aibă posibilitatea de a se mobiliza în astfel de situaţii de dezastru", spune Valentin Jucan, membru CNA, într-o scrisoare adresată Comisiilor parlamentare pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Senat şi Camera deputaţilor.

Publicitate

Membrul CNA este revoltat de faptul că Televiziunea Română nu a transmis nimic despre incendiul de la clubul Colectiv în noaptea în care s-a petrecut tragedia care a dus la decesul a 30 de persoane şi rănirea a circa 140 de persoane.

"Lipsa unei proceduri pentru situaţii de urgenţă care necesită intrarea postului public în regim 'breakeing news' este de netolerat", mai scrie Valentin Jucan.

Jucan le solicită comisiilor parlamentare pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Senat şi Camera deputaţilor să convoace la audieri conducerea TVR "pentru ca aceasta să ofere explicaţii publice în legătură cu lipsa de reacţie din noaptea de vineri spre sâmbătă, 30 - 31 octombrie".

Scrisoarea completă semnată de Valentin Jucan, în continuare:

"Domnilor preşedinţi,
doamnelor, domnilor parlamentari,

Societatea Română de Televiziune - SRR, respectiv Televiziunea Română - TVR, este, conform Legii 41 din 1994, republicată, art. 1, serviciu public autonom de interes naţional. Totodată, art. 4 al aceleiaşi Legi prevede faptul că Televiziunea publică are, ca obiectiv general, "informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice".
În fapt, postul public de televiziune are un rol strategic în informarea românilor, având inclusiv atribuţii speciale în transmiterea informaţiilor de interes major. În plus faţă de prevederile legii, TVR este finanţat direct de cetăţeni prin taxa tv pe care aceştia o plătesc.

Evenimentele dramatice care au început să se desfăşoare din seara zilei de 30 noiembrie, a.c., au fost prezentate pe larg de majoritatea posturilor de televiziune, mai puţin de către postul public. Primele reportaje/trasmisiuni realizate de TVR în legătură cu dezastrul de la clubul "Colectiv" din Capitală au început să fie difuzate abia după opt ore de la primele informaţii ajunse în presă, adică începând cu ora 7:00. Pe parcursul nopţii, singurele informaţii difuzate de TVR au fost în mediul online, pe site-ul său oficial sau scurte insert-uri de text scris în cadrul programului. Mai mult, jurnaliştii aflaţi la locul tragediei au relatat faptul că reprezentanţi ai TVR s-au deplasat din proprie iniţiativă la clubul "Colectiv", aceştia sunându-şi superiorii. Cu toate acestea, programul TVR nu a fost modificat.

Aşa cum am semnalat încă de sâmbată, 31 octombrie, este inadmisibil ca postul public de televiziune să nu aibă posibilitatea de a se mobiliza în astfel de situaţii de dezastru. Lipsa unei proceduri pentru situaţii de urgenţă care necesită intrarea postului public în regim "breakeing news" este de netolerat.

Vă solicit, aşadar, în mod public, să convocaţi la audieri conducerea TVR pentru ca aceasta să ofere explicaţii publice în legătură cu lipsa de reacţie din noaptea de vineri spre sâmbătă, 30 - 31 octombrie.

Este inadmisibil ca această situaţie gravă să treacă neobservată, nesancţionată şi fără o imediată remediere.

Fac această solicitare în calitate de membru al Consiliului Naţionala al Audiovizualului. Conform Legii audiovizualului nr. 504 din 2002, republicată, art. 11, alin. 6, "membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus"."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus