Skip to main content

Reacţia televiziunii publice la propunerea legislativă de eliminare a obligativităţii taxei: TVR abia supravieţuieşte

 
tvr
tvr

„În prezent, televiziunea publică abia supravieţuieşte încasând o taxă TV în cuantum de 4 lei/familie/lunar, adică sub un euro pe lună (10,5 euro/an)”, au declarat reprezentanţii TVR într-o poziţie trimisă presei. Reacţia vine în contextul în care un grup de senatori şi deputaţi au iniţiat un proiect de lege prin care s-ar dori eliminarea obligaivităţii plăţii taxei radio-tv (pe larg, AICI).

Publicitate

„Pentru comparaţie, în Macedonia, taxa TV este de 26 euro/an, în Muntenegru, de 42 euro/an, în Polonia, de 50 euro/an, în Slovacia, de 56 euro/an, în Marea Britanie, de 176 euro/an, Germania, 216 euro/an.”, se mai arată în punctul de reacţia reprezentanţilor TVR. Aceştia mai menţionează că în luna ianuarie postul va avea o campanie de informare a publicului cu privire la finanţarea TVR, inculsiv a încasărilor din taxă şi a modului în care aceasta este utilizată pentru producţii şi achiziţii TV.

Punctul de vedere al TVR, în continuare:

Ca urmare a proiectului legislativ iniţiat de parlamentarii PSD privind modificarea articolului 40 din Legea 41/1994, privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv, cu completările şi modificările ulterioare, facem următoarele precizări:

Televiziunea Română respectă dreptul la opinie şi la iniţiativă legislativă. Ne revine obligaţia de a reaminti că în ultimii ani au existat mai multe propuneri legislative de modificare a art. 40 din Legea nr. 41/1994 care vizau eliminarea taxei TV.

Pe rând, parlamentari din mai multe partide politice - PSD, PC, PPDD - au depus astfel de proiecte, respinse în cele din urmă de Parlamentul României.

În prezent, televiziunea publică abia supravieţuieşte încasând o taxă TV în cuantum de 4 lei/familie/lunar, adică sub un euro pe lună (10,5 euro/an).

Pentru comparaţie, în Macedonia, taxa TV este de 26 euro/an, în Muntenegru, de 42 euro/an, în Polonia, de 50 euro/an, în Slovacia, de 56 euro/an, în Marea Britanie, de 176 euro/an, Germania, 216 euro/an.

Taxa TV este principala sursă de finanţare a televiziunii publice, veniturile din publicitate fiind afectate de o serie de restricţii legislative, iar cele de la bugetul de stat mergând în proporţie de aproximativ 90% către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii.

Actualul management al televiziunii publice intenţionează să lanseze, în luna ianuarie, o campanie de informare a publicului în privinţa finanţării TVR, inclusiv a încasărilor din taxa TV, şi a modului în care aceasta este utilizată pentru producţii şi achiziţii TV. TVR a prezentat la Parlament – comisiilor de cultură, juridice, buget finanţe etc. – câteva propuneri de modificare a Legii nr. 41/1994 şi va comunica Guvernului punctul de vedere oficial în termenul solicitat.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • George George
    Domnu’ Mihai, „în spatele la emisiuni” se pot afla oameni minunaţi, dar nu prea. Câte emisiuni despre limba română, pe care trebuie să o învăţaţi şi dvs., are TVR? Avem o emisiune lungă dedicată limbii maghiare. E corect? Câte emisiuni pentru copii mai are TVR? Sau pentru tineri? Vorbiţi de televiziunile private. Cum se face că reuşesc să aibă audienţă foarte mare? Evident, prin subcultura pe care o promovează. Pentru că TVR-ul nu vine cu cultura salvatoare. Nu putem trage la răspundere o firmă privată de ce plăteşte nu ştiu ce televiziune. Noi plătim doar faptul că televizorul nostru primeşte semnal. Însă TVR-ul primeşte bani de la noi, direct. Noi şi TVR suntem parteneri. Dar partenerul nostru e pe ducă şi nici nu ne permite să îl ajutăm. Eu nu vreau să dispară TVR, a fost parte din viaţa mea, din copilăria mea.
  • MIHAI MIHAI
    E TARE USOR SA CRITICATI TELEVIZIUNEA PUPLICA CAND DE FAPT NU STITI
    CE OAMENI DE VALOARE SUNT IN SPATELE LA TOATE EMISIUNILE.
    NU NEG FAPTUL CA SAU FACUT SI GRESELI ENORME ,POATE SE MAI FAC SI ACUM ,DAR LA TVR SE TRANSMIT EMISIUNI PENTRU TOATE CATEGORIILE DE OAMENI NU NUMAI PENTRU MANELISTI, CURVE, PUSCARIASI ,SAU ALTE CATEGORII DE PROFITORI.
    A TI VIZIONAT PE ASA ZISELE CANALE PRIVATE EMISIUNI DE CULTURA?
    IMI PERMIT SA ZIC " ASA ZIS CANALE PRIVATE" PENTRU CA STIM CA IN SPATELE ACESTORA SUNT INTERESE PERSONALE ALE FIECARUI PATRON.
    DECI CUM RAMANE CU INFORMAREA CORECTA A TELESPECTATORILOR ?
    POTE VA PLACE EMISIUNILE ALEA IN CARE APARE TOT FELUL DE "FETITE"
    CARE PE FONDUL MELODIEI (DACA PUTEM SPUNE MELODIE ) DA DIN BUCI CA LA TURCI ISI ARATA SILICOANELE SI NU NUMAI .
    MIE UNUL MIE SCARBA.
    DE CE NU VA PUNETI INTREBAREA : DE CE TREBUIE SA PLATESC LA FIRMA DE CABLU TOATE POSTURILE ASTEA SCARBOASE?
    IN REST NUMAI DE BINE.
  • Ariel Ariel
    @Electricianul69. Pai ce domule am adus-o eu ? Eu am platit si tot platesc sa mentin in functii o armata de oameni cu pile gen obligatii , rude si mai stiu eu ce . O armata de incompetenti si de slugi . Pai nu imi spune mie de cine a adus TVR ul in situatia asta . Sa plateasca aia ,nu noi . Si inca ceva : Regret sincer ca la Revolutie "state-am" si ne holbam cum TVR ul a bagat panica in populatie si a folosit la instaurarea unui alt regim plin de agenti KGB si de lifte spurcate vandute Moscovei . Imi pare rau . Data viitoare nu o sa mai "sta-u" sa ma uit pentru ca am posibilitatea sa ma uit pe alt post . Atunci "state-am" pe TVR pentru ca nu invatasem bine bulgareste inca .
  • Ariel Ariel
    Pai si ce vina are omul care plateste de zeci de ani abonamentul ala de zeci de ani si banii lui sunt furati sau risipiti in mod inutil . Nu este dreptul lui de client sa refuze un produs care nu se ridica sau nu se potriveste cu standardele sale ? Sa imi raspunda mie toti teveristii : UNDE SUNT BANII MEI ? Aia putini ,sub un euro . Unde? Cati abonati are tevereu'? Pai sunt sigur ca din abonamente le intra in conturi mai bine de jumatate de milion de euro lunar . Asta inseamna macar sase milioane de euro anual din abonamente . NUMAI din abonamente . Apoi vin sumele alocate de la bugetul de stat si sumele din publicitate . CU toate astea TVR avea o datorie de aproape 150 de milioane de euro . Banii din abonamente pe cativa ani buni . Ce argumente aveti sa ma convingeti sa platesc abonamentul ?
  • Gigi Gigi
    Trebuie platit abonamentul ca sa-si ia nemuritorii de directori si consilierii lui peste salariille grase iar muritorii nici macar nu au semnat contractul colectiv de munca de un an si ceva dar in schimb nu stiu ce magarii sa faca cu pontajele cand electronice cand manuale ca asta-i arde in gura pe nesimtiti.Ca sa-ti obtii un drept trebuie sa ii dai in judecata si nici nu stii cu cine te judeci ca unii sunt interimari altii sunt nemuritorii adusi de comunistul de Tanase vai de steaua noastra.
  • George George
    La 2 ani şi 9 luni, cât aveam la Revoluţie... Încearcă să fii informat, domnu' Electricianul69. Am aşa o impresie că lucrezi pe acolo... Sper să mă înşel. Să înţeleg că dacă plătesc TVR-ul pe care nu îl mai văd, că nu am ce să văd (grafică cumpărată de pe internet?), nu am voie să pun câteva întrebări? Sunt de acord că şi parlamentarii au avut un rol negativ, dar şi şefii SRTV. Unde sunt banii noştri, de nu mai ajung acum? Din publicitate nu se câştigă? Pe ce s-au cheltuit banii? Poate ne răspunzi dumneata, Electricianul69, că eşti mai informat. În loc să mă cerţi pe mine, ca un intelectual notoriu ce eşti, ce ar fi dacă ai veni cu soluţii? Că de bălăcărit ne place la nebunie.
  • Cristian Daniel Cristian Daniel
    La ce programe si filme vechi au in grila, mai bine sa dispara. Ce cauta TVR 3? Suntem in 2015(6) si ofera calitate SD. Inchideti posturile sau dati-va un restart.
  • hehe hehe
    Probabil colegii sau chiar si cei 14 parlamentari, care vin cu ideei..au distrus TVR
  • Electricianul69 Electricianul69
    Habar nu ai despre ce vorbești. Dacă nu ești informat, taci din gură. Vă băgați toți în seamă, când nici măcar nu aveți cele mai mici informații despre aceasta instituție. La revoluție,stătea-ți și vă holbați ca disperații la revoluția transmisă în direct,iar acum,aruncați cu pietre.Te-ai întrebat vreo secundă, George,cine adus tvr-ul în situația asta? Întăi cercetează și apoi vorbește, George.
  • George George
    Dar programe de calitate de când nu a mai dat TVR? De ce TVR scrie Breaking News? Aşa apără TVR limba română? De ce se comportă ca o televiziune comercială? Ce să plătim, reluări? Singurul lucru bun sunt emisiunile cu imagini din arhivă. TVR a murit odată cu Revoluţia din '89, când nişte chestii cereau să se apere Televiziunea, releele. De cine? Care "terorişti"? Cine a distrus TVR? Cu siguranţă, nu noi, telespectatorii.

Trimite un comentariu

sus