Skip to main content

România TV, 10.000 de lei amendă pentru discriminarea penticostalilor şi pentru imaginile de la înmormântarea unei victime de la Colectiv

 
Colectiv
Colectiv

Postul România TV a fost amendat cu 10.000 de lei pentru discriminarea cultului penticostal şi pentru filmarea înmormântării femeii de serviciu care a murit în incendiul de la clubul Colectiv.

Publicitate

Sancţiunea a fost propusă de Valentin Jucan şi a primit şase voturi pentru (Valentin Jucan,Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Radu herjeu şi Dorina Rusu) şi două împotrivă (Laura Georgescu şi Gabriel Tufeanu).

Cultul penticostal a reclamat la CNA emisiunea "România la raport" din 3 august difuzată de postul de ştiri România TV.

"S-a făcut afirmaţia că o grupare penticostală este interesată de legalizarea prostituţiei şi a consumului de droguri, în contrast cu Biserica Ortodoxă, care militează pentru contrariu. Cultul nostru a fost prezentat ca o organizaţie de tip mafiot care controlează politicieni şi foloseşte religia ca pe un paravan în spatele căruia se fac afaceri ilegale, imorale, cu tentacule extinse până în SUA", se arată în sesizarea cultului penticostal.

Roxana Niculescu, reprezentanta postului România TV, în faţa membrilor CNA: "S-a înţeles foarte clar că nu a fost vorba de o denigrare a cultului penticostal. Dacă am fi lezat pe cineva, politicienii menţionaţi ar fi cerut un drept la replică. Nu a fost vorba despre vreo denigrarea a vreunuia dintre culturile din România."

Un fragment din emisiunea România la raport:

Andreea Creţulescu, moderatoarea programului de la România TV:

"Pe de-o parte vom face dezvăluiri incendiare despre cum partidul lui Iohannis a preluat de la fostul PDL un grup extrem de influent de penticostali din zona Ardealului, cu legături strânse în America, şi din care fac parte personaje controversate care învârt pe degete milioane de euro prin afaceri anchetate la cel mai înalt nivel, inclusiv şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, este implicat în această caracatiţă cu braţe internaţionale ultrasecrete."

Despre filmarea înmormântării femeii de serviciu de la Colectiv

România TV a difuzat pe 3 noiembrie imagini de la înmormântarea femeii de serviciu care a murit în tragedia de la clubul Colectiv.

Postul de ştiri şi-a justificat difuzarea imaginilor de la înmormântare prin faptul că la slujbă a participat şi Patriarhul României.

Pe ecran au rulat imagini din timpul slujbei ţinute de un sobor de preoţi în faţa Bisericii Delea Veche. Este surprins momentul în care sicriul victimei este scos din maşina mortuară pentru a fi transportat în biserică. Următorul cadru surprinde momentul în care sicriul este purtat pe braţe de mai mulţi bărbaţi, moment în care chipul decedatei este vizibil şi neblurat, potrivit unei monitorizări a Consiliului Naţional al Audiovizualului. Care sunt articolele de lege încălcate de România TV.

LEGISLAŢIE. Articolele încălcate de România TV

Art. 45 cu 1 şi 2 din Codul audiovizualului. (1)Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire. (2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii.

Art 32 cu 2 din Codul audiovizualului. Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată.

Art. 41 cu b din Codul audiovizualului. (1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei;

Art. 40 cu 1 din Codul audiovizualului. În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

Art. 66 cu 1 a din Codul audiovizualului. În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică;

Art. 47 din Codul audiovizualului. (1) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe. (2) Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus