Skip to main content

Dragoș Pătraru: Dacă strigi "mamă" în fața turnului TVR, ies 400 de femei. Cu realizatorul Starea nației, despre starea Televiziunii publice

 

PAGINADEMEDIA TV. Starea televiziunii publice cu realizatorul Starea Nației, Dragoș Pătraru, în a doua parte a interviului video acordat Paginademedia.ro.

Publicitate

Dragoș Pătraru, la Paginademedia.ro:

"Toți își trag rudele acolo. Este și o glumă despre TVR. Nu mai știu cine a făcut-o, nu e a noastră. Am folosit-o și noi, dar am spus că nu ne aparține, că noi nu furăm poante, ca Buzdugan și Morar: dacă ieși în fața turnului TVR și strigi "mamă" o să iasă 400 de femei".

Realizatorul emisiunii Starea Nației a vorbit despre situația din TVR, despre cum s-ar putea aduce instituția pe linia de plutire, dar și despre relația cu oamenii din TVR:

"Sunt foarte mulți profesioniști în Televiziunea publică. Eu sunt foarte mulțumit de oamenii cu care lucrez pentru emisiune".

Faptul că și-a prezentat deschis opinia legată de TVR i-a atras și antipatii: "Am avut surpriza senzațională ca doi oameni să iasă din lift când am intrat eu, că au zis că nu vor să urce cu mine în lift. Asta pentru că am spus întotdeauna că producțiile care nu performează să fie scoase", a povestit Dragoș Pătraru.

Din interviu:

 • Văzând circuitele financiare, normal că te îngrozești când vezi ce e acolo. Această instituție a fost creata special să nu răspundă nimeni pentru nimic, este creată să nu existe competență, e creată special să poți să angajezi pile și oameni care să nu facă nimic. La asta a servit această televiziune, a fost luată și tăvălită politic de 26 de ani, s-au tot angajat tot felul de oameni care nu au nicio legătură cu televiziunea. Acum trebuie făcută precizarea că în TVR lucrează niște profesioniști fabuloși, dar ei nu pot să ridice televiziunea, pentru că în TVR ți se spune tot timpul că nu se poate.
 • Eu nu produc emisiunea Starea Nației în interiorul TVR. Am închiriat un spațiu unde se filmează emisiunea, programul îl fac cu resursele mele, negociate, bineînțeles cu TVR-ul. Dacă aș face-o în TVR, trei ediții de Starea Nației la Televiziunea Română mă costau cât mă costă pe mine o lună, 22 de ediții. Dacă te uiți ce înseamnă cheltuilile tehnice înnebunești.
 • Televiziunea publică este un colos de pe timpul lui Ceaușescu. Sunt aceleași mecanisme, sunt aceiași oameni și este foarte greu să ai randament, e foarte greu să poți să stai pe piață în condițiile astea. La fel de adevărat e că este foarte ușor să o faci să meargă în acest moment. Exista oameni care ar putea s-o facă. E vorba de cum s-au perpetuat lucrurile, cu situația sindicatelor, toata lumea are drepturi, nu funcționează ca o societate privată.
 • A existat o perioadă în viața TVR-ului când politicul dicta. Năstase făcea sumarul pe vremea PSD-ului la TVR, nu doar la știri, îl făcea de dimineață până seara. Avem exemplul cel mai clar, nea Găbiță Oprea care suna la TVR și care într-o după-amiază l-a dat afară pe Stelian Tănase. Nu că nu merita Tănase să fie dat afară pentru ce a făcut în TVR. L-a sunat, i-a zis că e inadmisibil la știri să se difuzeze lucruri despre plagiatul lui și eu să fac mișto de interesul național la emisiune. I-a zis că e inadmisibil, seara l-a sunat și dimineața l-a dat afară. Iata, implicarea politică a afectat foarte tare TVR-ul.
 • E foarte ușor să o faci să meargă. Este necesar să o faci indepedentă, să o lași să meargă în interesul oamenilor care plătesc taxa. Am avut în Consiliul de Administrație mai bine dintre jumatate din oamenii de acolo numiți politic. Ăia nu știu să citească un bilant, să citească o descărcare de la un program. Ei votau ce li se spunea la partid.
 • Nu există voința necesară de a rezolva problema TVR la nivelul comisiilor parlamentare, la nivelul clasei politice în general.
 • Sunt foarte multe măsuri legislative care se pot lua pentru mărirea veniturilor. Nu știu de ce se dă la o parte treaba cu mărirea taxei, avem penultima taxă din Europa, eu știu că asta sună nepopulist. Taxa asta nu-ți permite să ai o televiziune ca lumea.
 • S-a vrut asta, ca televiziunea să fie băgată în corzi permanent, ea să depindă de decizia politică. Ăsta este planul diabolic, pentru că le-a convenit tuturor s-o țină falimentară, pentru că așa depinde de ei.
 • În interior ar trebui să existe regulamente. Nu există pentru personalul editorial normă nici de minute de stat acolo, nici de competență, nu mai există o fișă a postului. Ai făcut atât de puțină audiență, te-am scos! Nu ai venit la lucru, ai plecat! Nu e normal să se întâmple așa doar că stai pe banii statului.
 • Se plătește o structură mamut care nu are ce căuta pe piață la momentul ăsta.
 • Oamenii de acolo mă detestă sincer. Am avut surpriza senzațională ca doi oameni să iasă din lift când am intrat eu, că au zis că nu vor să urce cu mine în lift. Asta pentru că am spus întotdeauna că producțiile care nu performează să fie scoase.
 • Am și refuzat săptămâna trecută o ofertă mai bună din punct de vedere financiar. Aveam o problemă, pentru că am fost întrebat “cine vede produsul de la TVR înainte să intre pe post?” Eu am zis că există un producator care are doar grijă să primească emisiunea, Dana Armașu se numește, se uită să nu apară greșeli sau vreun titlu tâmpit. Atât. Niciodată nu s-a pus problema că am avea un conținut neadecvat. Reacția a fost “aici nu prea se poate asa, există o vizionare înainte, pe conținut”. Dar nu ăsta a fost motivul pentru care am refuzat oferta. Atâta timp cât TVR-ul are nevoie de această emisiune, noi vom rămâne la TVR, nu vom pleca niciodată. 

VIDEO. Dragoș Pătraru la PaginademediaTV, despre starea Televiziunii Publice

Transcrierea fragmentului despre TVR:

Într-o întâlnire cu presa, președintele interimar al TVR Irina Radu spunea “din Starea Nației câștigăm încă o dată pe cât băgăm în ea”. Este o emisiune prea ieftină sau prea bună?

La momentul ăsta au fost foarte multe discuții cu privire la bani.  Când am venit la TVR, am avut niște condiții pe care TVR la momentul acela le-a indeplinit în parte, să spunem. Ăsta este al doilea sezon pe care noi îl avem la TVR.

Dupa primul sezon, mi s-a explicat că nu se pot îndeplini acele condiții puse la început de mine, nici pentru sezonul al doilea. Atunci am ajuns la înțelegerea că ne vindem noi publicitatea și ne luăm banii. Astfel am fi câștigat cu siguranță noi dublu.

Având în vedere problemele financiare ale TVR și pentru faptul că atunci când noi am făcut această înțelegere agențiile aveau bugetele alocate, în mare, aveam următoarea situație: Se cerea publicitate la Starea Nației la TVR, TVR spunea “spațiile nu sunt la noi, mergeți la ei să luați spații”. Dar noi nu vindeam la preturile la care vindea TVR și atunci apărea o situație nebună. Atunci am ajuns la o înțelegere: am lasat din nou noi de la noi și am lăsat TVR-ul să vândă în continuare spatiile, iar noi să fim pe înțelegerea veche. Cred că din vară n-o să le mai lăsăm atât de mulți bani.

Producția este foarte ieftină. Noi am mai primit oferte chiar în ultima perioadă de la alte televiziuni și au fost mirați cei cu care am discutat să afle cât costă toată producția. Nu e o producție scumpă. Eu am lucrat 20 de ani în presa locală, din ’96 am carte de muncă în presa locală. M-am învățat, fiind și propriul meu patron din 2003 încoace, să aloc resurse foarte mici, deci nu consumăm foarte mulți bani.

Mare parte din cheltuielile emisiunii nu reprezintă costurile de producție, cât înseamnă textele, cât înseamnă ce le spunem oamenilor acolo. Cheltuielile nu sunt foarte mari, ea e gândită să fie o producție foarte, foarte ieftină: un bou la o masă le spune oamenilor câte ceva. Textul este foarte important, interpretarea este și ea foarte importantă și imaginile de pe ecran sunt importante. Am investit într-un pachet grafic ok, acum mai avem să investim în căzătura aia de decor, care nu-mi place deloc. Cred că o să-l schimbăm din toamnă, dacă nu o să ne dea cei de la TVR afară.

De ce ar da afară o producție care scoate bani ?

N-ar avea motive să ne dea afară, dar știm cu toții situația TVR-ului, care e una foarte dificilă. Din punctul meu de vedere, așa cum a spus și Irina Radu, este o situație care se poate rezolva foarte ușor, doar că nu există la nivelul Comisie din Parlament, la nivelul clasei politice în general, voința necesară pentru a rezolva problema TVR-ului.

Tu cum ai rezolva problema TVR?

Văzând circuitele financiare, normal că te îngrozești când vezi ce e acolo. Această instituție a fost creata special să nu răspundă nimeni pentru nimic, este creată să nu existe competență, e creată special să poți să angajezi pile și oameni care să nu facă nimic.

La asta a servit această televiziune, a fost luată și tăvălită politic de 26 de ani, s-au tot angajat tot felul de oameni care nu au nicio legătură cu televiziunea. Acum trebuie făcută precizarea că în TVR lucrează niște profesioniști fabuloși, dar ei nu pot să ridice televiziunea, pentru că în TVR ți se spune tot timpul că nu se poate.

Ce are starea Nației de poate să fie profitabilă și un proiect care este realizat în TVR nu reușește?

Regie, costuri. În TVR ca să aprinzi un bec cum ai tu aici costă 2.000 de euro. Eu nu produc emisiunea Starea Nației în interiorul TVR. Am închiriat un spațiu unde se filmează emisiunea, programul îl fac cu resursele mele, negociate, bineînțeles cu TVR-ul.

Dacă aș face-o în TVR, trei ediții de Starea Nației la Televiziunea Română mă costau cât mă costă pe mine o lună, 22 de ediții. Așa se întâmplă acolo. Dacă te uiți ce înseamnă cheltuilile tehnice înnebunești.

Televiziunea publică este un colos de pe timpul lui Ceaușescu. Sunt aceleași mecanisme, sunt aceiași oameni și este foarte greu să ai randament. E foarte greu să poți să stai pe piață în condițiile astea. La fel de adevărat e că este foarte ușor să o faci să meargă în acest moment. Exista oameni care ar putea s-o facă. E vorba de cum s-au perpetuat lucrurile, cu situația sindicatelor, toata lumea are drepturi, nu funcționează ca o societate privată.

Starea Nației de ce face audiență ?

Starea Natiei este singura emisiune care își face zilnic promo, PR, Facebook. Vorbim cu oamenii. Din cele 15-20 de subiecte care sunt în fiecare emisiune, 10-12 sunt luate în funcție de ce ne spun oamenii pe pagina noastră de Facebook. Legatura asta permanentă nu are cum sa nu dea roade.

A existat o perioadă în viața TVR-ului când politicul dicta. Năstase făcea sumarul pe vremea PSD-ului la TVR, nu doar la știri, îl făcea de dimineață până seara. Avem exemplul cel mai clar, nea Găbiță Oprea care suna la TVR și care într-o după-amiază l-a dat afară pe Stelian Tănase. Nu că nu merita Tănase să fie dat afară pentru ce a făcut în TVR. L-a sunat, i-a zis că e inadmisibil la știri să se difuzeze lucruri despre plagiatul lui și eu să fac mișto de interesul național la emisiune. I-a zis că e inadmisibil, seara l-a sunat și dimineața l-a dat afară. Iata implicarea politică a afectat foarte tare TVR-ul.

E foarte ușor să o faci să meargă. Este necesar să o faci indepedentă, să o lași să meargă în interesul oamenilor care plătesc taxa. Am avut în Consiliul de Administrație oameni numiți politic, care nu știu să citească un bilant, să citească o descărcare de la un program. Aia sunt oameni care habar nu aveau, ei votau ce li se spunea la partid.

Sunt lucruri importante care trebuie făcute. Să modifice acea lege 41, unde sunt foarte multe lucruri de schimbat. Dacă TVR vrea mâine să facă un canal de știri și un canal generalist, nu poate. Legea spune că ai două posturi generaliste, nu poți să-l faci pe unul de altceva. Iată o modificare de lege simplă. Sunt foarte multe măsuri legislative care se pot lua pentru mărirea veniturilor.

Nu știu de ce se dă la o parte treaba cu mărirea taxei, avem penultima taxă din Europa, eu știu că asta sună nepopulist. Taxa asta nu-ți permite să ai o televiziune ca lumea. Dacă se pun 50 de bani, TVR nu mai are nicio problemă financiară de mâine, ar putea chiar să renunțe la publicitate.

S-a vrut asta, ca televiziunea să fie băgată în corzi permanent, ea să depindă de decizia politică. Ăsta este planul diabolic, pentru că le-a convenit tuturor s-o țină falimentară, pentru că așa depinde de ei. Control politic a existat și când s-a enervat Gabi Oprea l-a dat afară pe Stelian Tănase.

Emisiunea care are audiență mare este făcută de un independent care nu este angajat al Televiziunii Române, de un om care nu folosește resursele TVR.  

Poate TVR să fie doar broadcaster, să ia producții de pe piață ? Și atunci să avem programe și în rest plătești producții foarte bune și care servesc misiunii publice. S-ar putea face asta, pentru ca acum plătești foarte mulți oameni pentru foarte puține producții care se pot da pe TV.

În interior ar trebui să existe regulamente. Nu există pentru personalul editorial normă nici de minute de stat acolo, nici de competență, nu mai există o fișă a postului. Ai făcut atât de puțină audiență, te-am scos! Nu ai venit la lucru, ai plecat! Nu e normal să se întâmple așa doar că stai pe banii statului.

Parlamentul poate decide: companiile de electricitate trebuie să plafoneze acel procent pe care îl percep atunci când încasează taxa la 7,5%, pentru că ajungem să încasăm taxa pe 10 luni jumătate la TVR. Compania de electricitate își reține un procent și TVR încasează doar pe 10 luni jumătate banii. Dacă acești bani sunt distribuiți cum trebuie, ar trebui să închidem o lună și jumătate. Ceea ce se și întâmplă: stai vara două luni, stai iarnă o lună. Practic, tu furnizezi acest serviciu nouă luni pe an.

Sunt emisiuni pe care eu le-am văzut 17-18 ori la TVR. Mă uit după mine, intră niște reluări, am văzut o emisiune cu domnul Caramitru de patru ori, de la ora 23.15. Apoi, să plătească toată lumea taxa, nu se poate să completezi foaia că nu ai televizor. Cred că 90 % din cei care au completat au televizor.  Să scoți TVA-ul sau să îl reduci la producțiile TV.

Nu poți dintr-o taxă TV de 4 lei în producție să ajungă 5%. Omul care plătește 4 lei plătește datorii vechi, reeșalonări, credite făcute pentru că a fost un prost management, mai plătește 2.000 și ceva de oameni, din care poate doar 1.500 muncesc. Se plătește o structură mamut care nu are ce căuta pe piață la momentul ăsta.

Oamenii de acolo mă detestă sincer. Am avut surpriza senzațională ca doi oameni să iasă din lift când am intrat eu, că au zis că nu vor să urce cu mine în lift. Asta pentru că am spus întotdeauna că producțiile care nu performează să fie scoase. Pe mine m-au chemat acolo Cristian Zgabercea și Irina Radu, oameni care răspundeau de programe. Toată televiziunea a crezut că Tănase fiind PDG, m-a adus el. Eu când le-am explicat oamenilor că l-am văzut de două ori în toată viața mea, în primul an, nu mă credea nimeni.

De unde vin toate astea?

Într-o instituție clădită după model comunist, ce se întâmplă? la orice fabrică se bârfea, că de muncit nu prea se muncea. Toți își trag rudele. D-aia e gluma aia celebră, nu mai știu cine a făcut-o, Boanchiș, cred, nu știu, să nu greșesc, dar e o glumă pe care noi am preluat-o și folosit-o la emisiune. Am spus că nu e a noastră, noi nu furăm poante ca Buzdugan și Morar.: Dacă ieși în fața turnului și strigi “mama”, ies vreo 400 de femei. Asta s-a întâmplat la TVR foarte mulți ani. Lucrurile trebuie să se schimbe, asta ar trebui să înțeleagă oamenii de acolo.

Dacă mâine se hotărește ca Televiziunea să nu mai lucreze cu producții externe, ce faci, te angajezi la TVR sau pleci în altă parte?

Mie nu-mi place să plec de colo colo. Îmi place să fac lucruri într-un loc și prima opțiune este în continuare TVR-ul. Am și refuzat săptămâna trecută o ofertă mai bună din punct de vedere financiar.

Aveam o problemă, pentru că am fost întrebat “cine vede produsul de la TVR înainte să intre pe post?” Eu am zis că există un producator care are grijă să primească emisiunea, Dana Armașu se numește, se uită să nu apară greșeli sau vreun titlu tâmpit. Dar atât. Niciodată nu s-a pus problema că am avea un conținut neadecvat. Reacția a fost “aici nu prea se poate asa, există o vizionare înainte, pe conținut”. Dar nu ăsta a fost motivul pentru care am refuzat oferta.

Atâta timp cât TVR-ul are nevoie de această emisiune, noi vom rămâne la TVR, nu vom pleca niciodată.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • cea mai buna gluma nu este cea in care daca strigi mama ies 400 de femei la geam, ci adevarul, in care, persoana cu cele mai multe rude angajate era de la dispeceratul auto, care avea 26 de rude :)))
 • Toata administratia centrala, locala, agentiile, dar mai ales companiile de stat sau majoritare de stat sunt cocosate de rude, afini si sinecuri. Nepotismul a mancat pana la os. Si este singurul lucru care a ramas tabu. Vorbim de reforma #colectiv si salarii corecte, dupa merit, atunci cand majoritatea celor ce lucreaza la stat sunt tablagii de doi lei, in sinecuri instaurate de rude si aliati biologici, politici, de putere.
  Schimbarea #colectiv ar trebui sa insemne readucerea meritocratiei la stat, pe baza de specialisti, experienta si competitie, precum si oprirea baltirii conducatorilor in functii mai mult de patru ani (ca sa nu ramana cat Ceausescu in scaunele lor politice).
  Urmariti subiectul. Uite si aici: http://adevarul.ro/economie/afaceri/la-famiglia-40-angajatii-tarom-rude-ei-1_5672daa17d919ed50e5390e4/index.html
  Uite si Tarom

Trimite un comentariu