Skip to main content

Prea multe ştiri violente pe TV. Opt televiziuni somate. Cine sunt "campionii" violenţei pe TV

 
Prea multe ştiri violente pe TV. Opt televiziuni somate. Cine sunt "campionii" violenţei pe TV

Posturile TV abundă în ştiri violente. Atât canalele generaliste, cât şi posturile de ştiri. Astăzi, CNA "a bătut obrazul" canalelor care încearcă să facă audienţă cu ştiri dintr-un registru sângeros.

Publicitate

Opt televiziuni au fost apostrofate de CNA că difuzează ştiri violente fără să le semnalizeze sonor şi vizual corespunzător. Posturile Antena 1, Pro TV, TVR 1, Prima TV, Antena 3, B1 TV, Realitatea şi România TV au fost somate public din cauza ştirilor cu un conţinut violent. Televiziunile Digi 24 şi Kanal D au scăpat fără sancţiune.

"Violenţa nejustificată ar trebui mai bine administrată. În continuare prima ştire este despre violenţă. Ar trebui să fiţi mai cumpătaţi în difuzarea de ştiri violente”, a spus Valentin Jucan, membru CNA.

Sancţiunile au fost acordate în baza unei monitorizări realizate de Consiliu în perioada 5-11 octombrie 2015.

Consiliul Naţional al Adiovizualului a sancţionat cele şapte posturi de televiziune pentru că nu au avertizat sonor şi vizual telespectatorii că urmează "imagini care îi pot afecta emoţional" de fiecare dată când au difuzat ştiri cu un conţinut violent.

Dintre televiziunile generaliste, Pro TV a difuzat cele mai multe subiecte violente în jurnalele de ştiri (71 de ştiri violente). Iar dintre televiziunile de ştiri, România TV a fost postul cu cele mai multe subiecte violente, 125 la număr, într-o singură săptămână. Paginademedia.ro prezintă, în continuare, situaţia ştirilor violente în perioada analizată de CNA

Situaţia ştirilor violente la posturile generaliste

Situaţia ştirilor violente la posturile de ştiri

Iată câteva exemple de ştiri violente

  • O femeie şi-a aruncat copilul de 4 ani de la etajul 8 şi apoi s-a aruncat în gol.
  • Patru bărbaţi au maltratat un câine tăindu-i coada cu toporul.
  • Dascălul unei biserici şi fiul şefului de post din localitate, au violat o fată de 18 ani.
  • Conflictul dintre doi ciobani s-a terminat cu moartea unuia dintre ei.
  • Atentat terorist la Ankara

Propunerea de sancţiune a fost făcută de Valentin Jucan şi a fost votată în unanimitate de membrii prezenţi la şedinţă (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Articolul de lege în baza căruia au fost sancţionate cele opt televiziuni

ART. 29 din Codul audiovizualului

(1) Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.

(2) Înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceştia vor fi avertizaţi verbal „Atenţie! Imagini care pot afecta emoţional telespectatorii.”, menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil; radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violenţă în mod repetat în cadrul aceleiaşi producţii audiovizuale.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • un ohm un ohm
    marian @
    ii faci prosti pe cei ce privesc antena si scrii "uita-te" legat...trist cum au ajuns incultii sa ii faca pe altii prosti..
  • F F
    @ mile : stai linistit. Protv e pe primul loc datorita jurnalului de la 17, dar si pentru ca are mai multe programe de stiri. ideea este ca daca facem o comparatie cu ce concureaza, Acces direct prezinta cazuri la fel sau mai violente decat Stirile de la 17 .

    oricum, nu prea inteleg cine a dat exemplele de stiri violente. Daca s-a numarat si atentatul de la Ankara pentru aceasta somatie inseamna ca domnii de la CNA somau si CNN-ul pentru stiri violente, ceea ce e aberant.
  • marian marian
    AI APARUT ,ANTENA ARE CEA MAI MULTA PROSTIE DL MILE ESTI SIGUR NU GLUMESTI UITATE IN OGRADA LA,,,,,,,,,,
  • mile mile
    cel mai important lucru de retinut este faptul ca pro tv are mai multa violenta decat antena

Trimite un comentariu

sus