Skip to main content

PRECEDENT. Antena 3, nesancţionată după ce a preluat fără citare un interviu de la Digi24. Ce explicaţie a dat reprezentantul postului

 
PRECEDENT. Antena 3, nesancţionată după ce a preluat fără citare un interviu de la Digi24. Ce explicaţie a dat reprezentantul postului

Consiliul Naţional al Audiovizualului nu a sancţionat în niciun fel derapajul postului Antena 3 de a prelua fără să citeze 17 minute din interviul acordat de premierul Dacian Cioloş canalului Digi 24.

Publicitate

Membrii CNA au recunoscut că nu dispun de o lege care să amendeze astfel de derapaje.

„Nu ai voie să furi imaginile de la altă televiziune şi să le dai. Mi se pare halucinant că în legea audiovizualului nu există un articol care să spună că nu ai voie să dai imagini de la o altă televiziune fără să citezi sursa”, a spus Radu Herjeu, membru CNA.

Despre derapajul Antenei 3 din data de 22 noiembrie, Paginademedia.ro a scris AICI.

Radu Herjeu a propus sancţionarea postului cu o somaţie publică pentru a nu se crea un precedent care să transmită televiziunilor ideea că pot prelua oricâte imagini doresc de la alte posturi fără să citeze sursa. Dar această propunere a primit doar cinci voturi “pentru” (Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Florin Gabrea), insuficient pentru a putea fi aplicată. Împotriva acestei sancţiuni au votat Laura Georgescu, Monica Gubernat şi Lorand Turos.

Articolul de lege în baza căruia Radu Herjeu a propus somaţie publică pentru Antena 3:

ART. 65 din Codul audiovizualului: În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: e) în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru;

Cum s-a apărat Antena 3

Mihai Mustăciosu, avocat al Antenei 3: „Nu ne aflăm într-una dintre situaţiile sancţionate de legea sau de codul audiovizualului. Noi nu am preluat imagini exclusive ale unui interviu dat pe baza de contract. Interesul public cu privire la informaţiile preluate este mai presus de faptul că acestea au fost oferite în cadrul unei emisiuni de la un anumit post de televiziune.”

Radu Herjeu, membru CNA: “Problema este absenţa siglei, în mod voit aţi mărit imaginea ca să nu se vadă sigla. Este o măgărie. Ca om care a lucrat 21 de ani în televiziune aşa ceva nu s-a făcut niciodată. Moderatorul nu a spus niciodată ca interviul a fost făcut de colegii de la Digi. Aveţi dreptate, ceea ce aţi făcut este foarte greu de acoperit de lege.”

Dorina Rusu, membru CNA: “Eu înţeleg că telespectatorii Antenei 3 erau curioşi să vadă primul interviu cu premierul Cioloş. Cum să nu cereţi acordul celor care au făcut interviul? Nu găsesc argumentele pentru care aţi făcut acest lucru.”

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    E clar, Antena 3 a gresit.
    Iar Laura Georgescu, Monica Gubernat și Lorand Turos nu au fost de acord nici macar cu o somatie publica...
    Oare de ce ?
  • Iulian Iulian
    De ce sunteti atat de doritori ca Antena 3 sa fie amendata, Pagina de media?:))
    ProTv a difuzat acel deget uman, iar CNA nu a dat amenda, de ce nu ati facut presiuni asupra stirii, pentru amendarea teleziviunii?
  • un telespectator un telespectator
    Insist cu tarie ca la Antena 3 nu exista oameni, d-apoi jurnalisti :)
  • Daniel Daniel
    Super hai mai repede cu falimentul presei romanesti da mai repede ca ma grabesc.

    Ceea ce face CNA e incurajator mie imi place, si eu ma gandesc sa fac un site de stiri in care sa fur ca un nesimtiti toate stirile de pe site-urile romanesti inclusiv de pe acesta si sa fac bani din asta.

    Daca institutiile statului inteleg sa tolereze un astfel de comportament dece sa nu profitam de el.

    Astazi cumpar domeniu.

Trimite un comentariu

sus